Κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων μετά την πρόταση Σπύρου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά, η ΛΑΣΥ σημειώνει τα εξής:
Συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, η πρόταση του κ. Σπύρου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Κέρκυρα.
Ποιος είναι αυτός, άραγε, που δεν θα ήθελε ένα έργο πραγματικά μεγάλο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της Κερκυραϊκής κοινωνίας στον τομέα του αθλητισμού; Μάλιστα την στιγμή που το στάδιό μας δεν πληροί τις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων διεθνών και εγχώριων επισήμων, αφού έχει 6 διαδρομές αντί οχτώ, δεν έχει την τεχνική υποστήριξη όπως εγκαταστάσεις για photo finish, προθερμαντήριο, αίθουσες γυμναστικής, σκέπαστρα στις κερκίδες.
Ποιος θα διαφωνούσε με ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που να περιλαμβάνει ένα κλειστό γυμναστήριο που να διεξάγονται μεγάλοι αγώνες και οι ομάδες μας σε μεγάλες κατηγορίες να μην γίνονται αντικείμενο σχολίων για την έδρα που φιλοξενεί ομάδες από Δράμα, από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σαν έδρα τριτοκοσμική, χωρίς κλιματισμό, χωρίς αποδυτήρια, χωρίς ασφαλείς κερκίδες, χωρίς μεγαφωνική κα.
Φυσικά και λέμε Ναι όπως θα έλεγε κάθε πολίτης. Όμως με σεβασμό στους προπονητές, στην αθλούμενη νεολαία, και τους γονείς τους δε θέλουμε άλλη μια φωτοβολίδα.
Και της δίνουμε τον χαρακτηρισμό «Φωτοβολίδα» γιατί μας πάει χρονικά λίγο πίσω όπου και άλλες φωτοβολίδες άναψαν και έδωσαν φως μέσα από την δημοσιότητα αλλά έσβησαν και εξανεμίστηκαν όσο πλησίαζαν στην γη …στην πραγματικότητα. Φωτοβολίδα το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» με τα περιβόητα 13 αθλητικά κέντρα στην Κέρκυρα, «Φωτοβολίδα» το αεροδρόμιο στην Λευκίμμη, το Λυρικό θέατρο, ο άξονας Βορράς- Νότου, τα φράγματα!
Η ανησυχία μας βασίζεται στην ίδια την πρόταση και την στοιχειοθέτηση της.
Από την κλιματική αλλαγή και την αγάπη για το περιβάλλον μέχρι και τους γερμανικούς βομβαρδισμούς με συνειρμικά υπονοούμενα για το δημοτικό θέατρο. Και από τον πρωτογενή τομέα και την εγκατάλειψη μέχρι και την ανησυχία για την νεολαία χωρίς ίχνος αυτοκριτικής από κανέναν, πρώην και νυν περιφερειάρχη, για την απαράδεκτη κατάσταση των αθλητικών υποδομών στην Κέρκυρα. Χωρίς μια αναφορά γιατί το ώριμο έργο του ιστορικού Κερκυραϊκού Γυμναστικού συλλόγου κρέμεται ακόμα σε ένα πανό.
Μας ανησυχεί, ότι ο εισηγητής έχει ήδη χωροθετήσει, στο έλος, «στην περιοχή εγγύς της διαδρομής που έχει δρομολογηθεί το έργο παράκαμψης Τρία Γεφύρια – Βρυώνη» (το έργο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει) και προτείνει οι χώροι του νυν ΕΑΚΚ, ήτοι προπονητήριο, ανοικτά γήπεδα, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, στάδιο… να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης των ταξιδιωτών!!!, άντε και των κατοίκων Μέσης και Ν. Κέρκυρας!
Μας ανησυχεί, η δήλωση του διορισμένου προέδρου στο ΕΑΚΚ ότι δρομολογείται «είσοδος με κάρτα» και πως «θα προτείνει στην fraport να πάρει το γερασμένο αθλητικό κέντρο για δική της χρήση και να μας φτιάξει ένα νέο σύγχρονο»!!!
Μας ανησυχεί, η ξαφνική ανακάλυψη της κας Κράτσα για το χωροταξικά λάθος τοποθετημένο ΕΑΚΚ και την οραματική πρόταση του κ. Σπύρου που η ίδια δεν την είχε σκεφτεί στη συνάντηση με τον κ, Αυγενάκη.
Μας εξοργίζει, ότι ο Δήμος Κ.Κ “επιτρέπει” την πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους βάση τιμοκαταλόγου, άσχετο αν αυτοί οι χώροι δεν είναι καν αμιγώς δημοτικοί αθλητικοί χώροι – απόφαση που την πέρασε από Δ. Συμβούλιο στις 3 το πρωί όταν η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει, σε μια εποχή που τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αργοπεθαίνουν οικονομικά.
Δεν ξεχνάμε, ότι στην ολοκληρωμένη, αναλυτική πρότασής μας για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στα νησιά μας που είχαμε καταθέσει σε προηγούμενο Π. Συμβούλιο αντιμετωπίσαμε αδιαφορία, ειρωνεία και την απάντηση ότι θα εκπλαγούμε από το μεγάλο έργο που έχουν σχεδιάσει.
Κα Κράτσα σε αυτό το χωροταξικά λάθος, όπως λέτε, ΕΑΚΚ, γεννήθηκαν σπουδαίοι αθλητές, σπουδαίες διακρίσεις και μετάλλια. Αποτέλεσμα του κόπου και της αγάπης προπονητών, αθλητών και γονιών με την εκκωφαντική απουσία όλων των κρατικών θεσμών.
Κε Σπύρου, η καταρχήν απόφαση για δημιουργία νέου σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου στην Κέρκυρα, ενταγμένο στο πρόγραμμα 2021-27 που ζητάτε θα είναι άδειο πουκάμισο αν δεν είναι ενταγμένη σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του αθλητισμού, με συγκεκριμένους πόρους και στόχους στηριζόμενο στην λογική ότι ο αθλητισμός είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στη λογική ότι ο αθλητισμός παράγει αξίες και καλύτερους ανθρώπους και όχι χρήμα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαίο :
• Να προχωρήσουν άμεσα έργα αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών που ήδη υπάρχουν
• Να δημιουργούνται πολλά μικρά – λειτουργικά αθλητικά κέντρα σε όλη την Κέρκυρα και στους Παξούς, τέτοια με πολλούς αθλούμενους και λίγους «καθισμένους», εννοείται θεατές
• Χώροι άθλησης σύγχρονοι σε κάθε σχολική μονάδα,
• Χώρους άθλησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις
• Χώροι άθλησης για μαζικό αθλητισμό, μέσα από προγράμματα των Δήμων, για κάθε ηλικία και φύλο και χωρίς κριτήρια οικονομικά
• Παράλληλα και μια και αναφερόμαστε για αθλητισμό ερασιτεχνικό και μαζικό, να ενταχθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η διάγνωση και βεβαίωση ικανότητας για άθληση, δωρεάν.
Μια τέτοια πρακτική που θα είχε σαν προϋπόθεση την ύπαρξη «ενοριών» θα είχε σαν φυσικό ζητούμενο και την ίδρυση «Μητρόπολης», αυτού του μεγάλου σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα υποστηρίζεται από τις εκατοντάδες αθλητές που θα αναδεικνύονταν μέσα από τις υποδομές σε όλο το νησί και του Παξούς!
Υ.Γ. Γνωρίζουμε ότι στις σύγχρονες ανάγκες του επαγγελματικού αθλητισμού και σε διοργανώσεις που τα ρεκόρ αμείβονται με πολύτιμα πετράδια υπάρχουν οι «λαγοί» που οδηγούν την κούρσα…
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικά θα θέλαμε να μην ισχύει.