“Σε καιρό υγειονομικής πανδημίας το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο μην προκαλέσει και περιβαλλοντική πανδημία στα Ιόνια Νησιά, στην Κέρκυρα” αναφέρει ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.
Αναλυτικά, ο κ. Μαχειμάρης τονίζει με αφορμή το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου τα εξής:
Με το συγκεκριμένο άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον «ευέλικτο» τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», καταργούνται οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που ήδη λειτουργούν σήμερα στα Ιόνια Νησιά και δημιουργείται ένας νέος φορέας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ.
Στο φορέα αυτόν θα συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 40% και όλοι οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 60%. Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα αποτελείται από 5 μέλη, που θα είναι ο Περιφερειάρχης και ένα (1) ακόμη μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τρία (3) μέλη εκπροσώπους των Δήμων, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο οικείος Περιφερειάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης, τον οποίο ορίζει.
Παράλληλα σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενές αλλαγές του νομοσχεδίου :
• Ανοίγει ο δρόμος σε εκμεταλλεύσεις, για λατομεία, μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
• Καταργείται η προστασία των περιοχών ΝATURA 2000 με αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών.
• Καταργείται η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
• Υποβαθμίζεται η διαδικασία πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημιάς από επενδυτικές δραστηριότητες.
• Προωθείται η αλόγιστη επέκταση του βιομηχανικού μεγέθους ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας.
• Απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων χωρίς μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
Αγνοείται παντελώς η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή, η διαβούλευση και η διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας και το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζεται στις τοπικές κοινωνίες είναι ν «απολαμβάνουν» τις συνέπειες των αποφάσεων που θα λαμβάνουν άλλοι για κείνους.
Η προσφιλής τακτική , ο αιφνιδιασμός. Καμία διαβούλευση με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την διαχείριση των απορριμμάτων. Αποτέλεσμα: Ανατροπή όλου του σχεδιασμού στη διαχείριση απορριμμάτων που εξελίσσεται με επικίνδυνες συνέπειες. Με τις εικόνες του καλοκαιριού του 2018 να κάνουν ξανά το κύκλο τους στη σκέψη μας. Με τους εργαζόμενους σε κατάσταση ομηρίας . Με τις Δημοτικές αρχές και την κοινωνία των Ιονίων σε έντονη ανησυχία.
Το συγκεκριμένο άρθρο 93 αποτελεί ακόμα μια ευθεία βολή στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και καλούμε την κυβέρνηση να εξαιρέσει -όπως και την Κρήτη- τα Ιόνια Νησιά, που το καθένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και προγραμματισμό έργων σε εξέλιξη στη διαχείριση των απορριμμάτων , από το επίμαχο άρθρο.