Κείμενο του δημοτικής αρχής του δήμου βόρειας Κέρκυρας με το οποίο ζητά την επανασύσταση Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Αναλυτικά:
Αυτοδύναμη Περιφέρεια ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στην ΥΓΕΙΑ
Η πληροφορία που αλιεύσαμε και αφορά στο νόμο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (13.4.2020 και 1.5.2020), για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Κορωνοιού covid-19, στον οποίο προβλέπεται ότι η αναδιάρθρωση στις Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2021, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Απλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί (άρθρο 1 του Ν. 3329/2005 με θέμα «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», αναφορικά με τις υγειονομικές περιφέρειες (Δ.Υ.ΠΕ.) και παρ. 7 του Ν. 3329/2005, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4583/2018 προβλέπεται η μετονομασία από 1.7.2019 των Ν.Π.∆.∆. με την επωνυμία «Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Δ.Υ.ΠΕ» )
Βάσει των ανωτέρω, τα Ιόνια Νησιά υπάγονται στην 4η ΥΠΕ, τα διοικητικά όρια της οποίας ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών με έδρα την Πάτρα.
Με δεδομένα τα παραπάνω δε διαφαίνεται ουδεμία αποκατάσταση του διαχρονικού αιτήματος της κοινωνίας των Επτανήσων για αυτονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Κι αναρωτιόμαστε όλοι οι Επτανήσιοι γιατί ο Αξιότιμος πρωθυπουργός της χώρας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τόσο γρήγορα την ξεκάθαρη προεκλογική του δέσμευση δυο χρόνια πριν στην Κέρκυρα (ΜΑΙΟ 2018) στην ομιλία του στο Συνέδριο « Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης» που είχε διοργανώσει η ΝΟΔΕ Κέρκυρας και η οποία επακριβώς έλεγε:
«Για το ζήτημα των υγειονομικών περιφερειών έχω δεσμευθεί ότι η χώρα χρειάζεται 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια των περιφερειακών δομών, όχι των αποκεντρωμένων διοικήσεων. …Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και την αναγκαία γεωγραφική επικάλυψη, ώστε την επόμενη μέρα να μπορούμε να περάσουμε με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερες αρμοδιότητες και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα όρια των υγειονομικών περιφερειών να ταυτίζονται απόλυτα με τα όρια των περιφερειών. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, φίλες και φίλοι, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».
Οι Κερκυραίοι λοιπόν , οι Επτανήσιοι, ζητάμε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός. Από την ομιλία αλλά και το κυβερνητικό του πρόγραμμα κατανοεί πλήρως το δίκαιο αίτημα των Επτανησίων το οποίο επαυξάνεται αφενός εξαιτίας της αναγκαιότητας οχύρωσης του συστήματος υγείας και των δομών του με τα νέα δεδομένα της πανδημίας αφετέρου εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (νησιωτικότητα, αποτελεσματικότητα, τουριστική ανάπτυξη, μικρά νησιά, κοινωνικές ανάγκες κ.α. )Η αναγκαιότητα επιτείνεται περισσότερο τώρα αφού τα Ιόνια Νησιά στην επανεκκίνηση του τουρισμού έχουν χαρακτηριστικά ασφαλούς προορισμού.
Ο πολίτης/επισκέπτης θα έχει καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σχεδιασμένες στις ανάγκες της Περιφέρειας, , τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος και με το σωστό κόστος.
Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ν αποδείξουν τη σημασία που δίδουν στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, μια Περιφέρεια που αποτελεί πυλώνα του τουρισμού και του πολιτισμού και να την οχυρώσουν στο μέγιστο βαθμό .
Διαφορετικά η αντίδραση όλων μας για επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οφείλουμε να ναι διεκδικητικά σθεναρή κι αντάξια της κοινωνίας που εκπροσωπούμε