Ψήφισμα απόφαση της ΛΑΣΥ Ιονίων με αφορμή την πυρκαγιά στον Ερημίτη.
Αναλυτικά, η ΛΑΣΥ τονίζει:
Η φωτιά στον Ερημίτη μετά από τις προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών κατοίκων της περιοχής έσβησε, ευτυχώς χωρίς να έχουμε ανάμεσα στα θύματα κι ανθρώπινες ζωές. Θύματα όμως υπάρχουν!H καταστροφή στο περιβάλλον είναι μεγάλη! Φυτά, θάμνοι και δέντρα κάηκαν, πουλιά και ζώα που διαβιούσαν στην παρθένα περιοχή των 200 στρεμμάτων, αν πρόλαβαν να ξεφύγουν, έχασαν τις φωλιές και τον ιδιαίτερο βιότοπό τους. Το έδαφος αποψιλώθηκε με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι «ήπιας ανάπτυξης» μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “Kassiopi Project”. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του “ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΠΛΟΥΣ” «Δεκάδες χρόνια το οικοσύστημα Ερημίτη με την φροντίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Β.Α. Κέρκυρας, κυρίως όμως των κατοίκων των Σινιών, είναι προστατευμένο από κάθε είδους καταστροφή φυσική και μη, έτσι διατηρεί και αυτήν την σπάνια, την προ Ενετών κερκυραϊκή βλάστηση, που του προσδίδει και την ιδιαιτερότητα του σαν στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς του νησιού και ταυτόχρονα να είναι ο αιμοδότης της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας».
Οι πολλές εστίες φωτιάς καθώς και ότι η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης) προκαλούν ερωτήματα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που έρχεται στην Κέρκυρα, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την ιδιωτικοποίηση του ΕΡΗΜΙΤΗ που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Παλεύουμε μαζί με το λαό για μια ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των λίγων. Σε μια τέτοιου χαρακτήρα ανάπτυξη ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ θα ήταν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό πάρκο ανοικτό και ελεύθερο για το λαό, χωρίς κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα συμβάλλοντας στην κάλυψη αναγκών αναψυχής και ψυχαγωγίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών, με αξιόπιστα μέτρα προστασίας και φροντίδας.
Στη σημερινή όμως “οικονομική κανονικότητα” που θεοποιεί το κέρδος, η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι μόνο τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά, ούτε τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι κυρίως η πολιτική και οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που:
• επιτρέπουν την πραγματοποίηση «εμβληματικών» επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA,
• μετά τις πυρκαγιές, ακολουθεί η αποψίλωση δασών, ο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και η οικοδόμηση. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, ενώ καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές με την ανοχή του κράτους.
• οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες.
• οδήγησαν στην εγκατάλειψη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με αποτέλεσμα το λόγγιασμα των περιοχών και την έλλειψη αγροτικών δρόμων.
• με την εμπορευματοποίηση της γης και του περιβάλλοντος παραδίδουν το φυσικό πλούτο βορρά στα σχέδια των επενδυτών και της κερδοφορίας τους αφού πρώτα τον αφήνουν και ρημάζει.
• με την διαρκή υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, υπονομεύουν τις ακούραστες προσπάθειες των πυροσβεστών, βάζοντάς ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Μπροστά στα μάτια μας συντελείται ένα έγκλημα καταστροφής του φυσικού και πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Κέρκυρας, σε βάρος των κατοίκων της και δεν μπορεί να σιωπούμε. Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει σήμερα:
• να απαιτήσει να διαλευκανθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε.
• Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
• Να εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής