“Ο κ. Πανδής απαιτούσε να εργαστούν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής. Απειλούσε να τους καταγγείλει σε Δημάρχους και Υπουργούς δείχνοντας πως θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους” αναφέρει η ΛΑΣΥ Νότου.
Αναλυτικά, το κείμενο της ΛΑΣΥ:
Αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο της πανδημίας, οι εργαζόμενοι, όσοι δεν έχασαν τη δουλειά τους ή δεν έκλεισαν οι επιχειρήσεις που εργάζονται, δίνουν μια μεγάλη μάχη, για να υπηρετήσουν όλους τους υπόλοιπους, με μπροστάρηδες βέβαια τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.
Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν πάει στην άκρη. Οι εργαζόμενοι είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μόλυνσης. Γυρίζουν στο σπίτι ψυχικά και σωματικά κατάκοποι. Δεν μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά τους, τους οικείους τους. Δεν ξέρουν πώς θα ξημερώσουν την άλλη μέρα.
Όλοι έχουμε, και σωστά, στο νου μας τους υγειονομικούς. Όμως είναι και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τα σούπερ μάρκετ και τις άλλες υπηρεσίες. Σε όλους αυτούς πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι. Χρειάζονται την ηθική μας στήριξη, την αλληλεγγύη μας. Χρειάζεται να απαιτήσουμε όλοι οι υπόλοιποι να τους παρέχεται κάθε μέσο για την ατομική τους προστασία, που παντού είναι ελλιπής.
Δεν μπορεί με αφορμή την πανδημία, να γίνονται οι εργαζόμενοι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση, με αφορμή τις έκτακτες συνθήκες, παίρνουν αντεργατικά μέτρα που κάποιοι προσβλέπουν στην μονιμοποίησή τους και για μετά (ωράρια, Κυριακές, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία κ.λπ.).
Μέσα σε αυτούς που πρέπει να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους αλλά και να παίρνουν μέτρα στήριξής τους, είναι και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λαού, οι αιρετοί στους δήμους και τις περιφέρειες κλπ. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει με όλους στην πράξη.
Διαβάσαμε την Ανακοίνωση – Καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τον κ. Γιάννη Πανδή, Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.
Ενημερωθήκαμε λεπτομερέστερα για το συμβάν. Ο κ. Πανδής απαιτούσε να εργαστούν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής. Απειλούσε να τους καταγγείλει σε Δημάρχους και Υπουργούς δείχνοντας πως θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους. Τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν όλους τους αιρετούς στο Δήμο μας και είναι καταδικαστέες. Θυμίζουν συμπεριφορά χωροφύλακα άλλων εποχών.
Με ποιο δικαίωμα ο κ. Πανδής απευθύνεται σε εργαζόμενους, τους διατάζει και τους απειλεί;
Βέβαια ο καθένας μας ενεργεί με βάση τις αρχές του, τις αξίες του και τα προσωπικά του βιώματα. Όταν είσαι εργοδότης, μπορεί να νομίζεις, να νοιώθεις ότι, όπου πηγαίνεις, όλοι είναι υφιστάμενοι σου.
Ας βγουν και ορισμένα συμπεράσματα από αυτό το απαράδεκτο περιστατικό:
• Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν;
• Υπάρχει τελικά κανείς Ανεξάρτητος-Ακομμάτιστος;
• Ή με τον εργάτη θα είσαι ή με τον κεφαλαιοκράτη. Ουδέτερος δεν υπάρχει. Και αυτό θα το εκφράζει ο καθένας και στο θεσμό που έχει εκλεγεί.
Πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας όλες οι παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, ψήφισαν την 24ωρη λειτουργία της καθαριότητας. Αυτή η απόφαση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι ουδέτεροι θεσμοί. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο τους έχει δώσει το ρόλο της προέκτασης του κράτους, εξειδικεύουν τις κεντρικές αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και το κράτος, υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, και ανάλογο ρόλο έχουν αναθέσει σε Δήμους και Περιφέρειες. Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, όπως η καταγγελλόμενη, διευκολύνουν αυτό το ρόλο. Και στο Δήμο μας δύο γραμμές υπάρχουν. Η μία υποστηρίζει τον εργάτη και η άλλη τον κεφαλαιοκράτη.