Κείμενο του επικεφαλής της “Κερκυραϊκής Συμμαχίας” προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Δημήτριο Μεταλληνό.
Αναλυτικά, ο κ. Καρύδης τονίζει τα εξής:
κ. Πρόεδρε,
Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σχετικά με την ‘’Δια Περιφοράς’’ Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης έχω να σας αναφέρω τα εξής:
1) Θεωρώ ότι έπρεπε ήδη να έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες ενέργειες για την διεξαγωγή των Συνεδριάσεων του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη. Πανεπιστήμια, Σχολεία, Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές και πολλές ακόμη συλλογικότητες διεξάγουν συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη προ 20 τουλάχιστον ημερών! Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων επιμένει καταχρηστικά στην προβληματική από πλευράς, νομιμότητας, δεοντολογίας και δημοκρατικής λειτουργίας διεξαγωγής των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. ‘’Δια Περιφοράς’’. Επιβάλλεται να είμαστε σε απόσταση, αλλά η συζήτηση, ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα του Δήμου πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα, καθώς η τεχνολογία το επιτρέπει. Είναι ζήτημα λαϊκής εντολής και λειτουργίας της Δημοκρατίας.
2) Στα υπ΄ αριθμόν 1,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 και 19 θέματα της Η.Δ. ψηφίζω ΛΕΥΚΟ, καθόσον αφενός μεν δεν αιτιολογείται το εξαιρετικά επείγον των θεμάτων, αφετέρου δε πρόκειται για Θέματα που χρειάζονται διευκρινήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν σε μια ‘’Δια Περιφοράς’’ Συνεδρίαση.
3) Στο υπ΄αριθμόν 2 Θέμα ψηφίζω θετικά ( ΝΑΙ) μόνο για την αγορά μηχανήματος για τη διενέργεια test για την ύπαρξη ή όχι κρουσμάτων του κορωνοϊού. Διαφωνώ με την διάθεση των χρημάτων για αγορά άλλων υλικών.
4) Στα υπ΄αριθμόν 3,4,16,17 και 18 ψηφίζω θετικά ( ΝΑΙ).
5) Σας ζητώ στα Πρακτικά της παρούσης Συνεδρίασης να καταγραφεί η Διαμαρτυρία μου για την μη συμπερίληψη στην Η.Δ. των δύο θεμάτων που σας έχω αποστείλει εισηγήσεις και αφορούν τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση αλλά και το Δήμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση στην Κέρκυρα των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΥΔΗ
Η πρόταση για λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για τον κορονοϊό
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στη Συνεδρίασή του στις 13 Απριλίου 2020, αφού προέβη στις παρακάτω διαπιστώσεις, αποφάσισε απευθυνόμενο σε σας, να ζητήσει τα εξής:
Η εμφάνιση του κορωνοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για την Ελλάδα, όπως και για όλο τον πλανήτη.
Πιστεύουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, μπορεί ν΄ αποτελέσει ισχυρό αντίδοτο τόσο στη φάση της πανδημίας, όσο και στη μετέπειτα φάση.
Στην προσπάθεια αυτή καίριας σημασίας είναι η ενίσχυσή της από το κεντρικό κράτος, που τα τελευταία χρόνια έχει στερήσει πόρους, που της ανήκουν, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που δικαιούται.
Έτσι επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο η αναγκαιότητα των κρατικών παρεμβάσεων για την προστασία δημόσιων αγαθών, όπως η Υγεία, η ενίσχυση των οικονομικά πιο αδύναμων, η κοινωνική πρόνοια , η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η οικονομική τόνωση της αγοράς.
Ο κλάδος του τουρισμού, που αποτελεί τον πυλώνα και της τοπικής μας οικονομίας, είναι μεταξύ εκείνων που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας των απαγορεύσεων στα ταξίδια και το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης και αναψυχής. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μένουν εκτός στήριξης.
Συναισθανόμενοι τούτες τις κρίσιμες ώρες την κοινωνική μας ευθύνη ως αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, σας ζητούμε από τη θεσμική σας θέση να συνδράμετε στην ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
1) Σοβαρή, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου για ν’ αντισταθμίσει τις απώλειες των εσόδων που υφίσταται από την κρίση του κορωνοϊού. Ως μέτρο σύγκρισης των εσόδων θα ληφθεί υπόψη ο προϋπολογισμός του 2020 που έχει εγκριθεί και από το Παρατηρητήριο. Η Κέρκυρα διαχρονικά προσφέρει στο κεντρικό κράτος πολλαπλάσια ποσά απ΄ όσα αυτό της διαθέτει.
2) Από το σκέλος ‘’Προμηθειών’’ του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ να υπάρξει άμεση κάλυψη αναγκών σε υγειονομικό υλικό, εξοπλισμό προστασίας προσωπικού, προμήθεια μηχανημάτων, εξαρτημάτων και συσκευών.
3) Να εξοπλιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με ειδικό αξιόπιστο μηχάνημα διενέργειας εξέτασης ( test) ύποπτων περιστατικών για κορωνοϊό, ώστε καταλλήλως ν’ απομονωθούν. Αυτό είναι αναγκαίο δεδομένου ότι το πρόβλημα θα εκλείψει μόνο με την ανακάλυψη του εμβολίου, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς θα καθυστερήσει από 6-18 μήνες.
4) Να προσληφθεί άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ). Απ΄ αυτό θα ωφεληθεί και το ελληνικό Δημόσιο, καθόσον η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός θ’ αποκτήσει ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών.
5) Να ενισχυθούν οικονομικά όλοι όσοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση των μετακινήσεων. Το βοήθημα, οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας απαιτούν να δοθεί σ’ όλους τους εργαζόμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες και στους άνεργους.
6) Να συμπαρασταθεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού καλύπτοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το διάστημα της κρίσης λαμβάνοντας και τα αναγκαία μέτρα για την προσωρινή απεμπλοκή από το βάρος των υποχρεώσεων τους στην Εφορία και στις τράπεζες.
7) Να ληφθούν μέτρα προστασίας για την πρώτη κατοικία. Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί δεν αρκεί ν΄ ανασταλούν για τρεις μήνες, όπως προτάθηκε. Η αναστολή τους πρέπει να ισχύσει για ένα έτος.
8) Να ληφθούν μέτρα στήριξης των μαθητών που δεν διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να μπορούν να συμμετέχουν στην εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία.
9) Η Πολιτική Προστασία οφείλει να δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές της Κέρκυρας, που υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί Ρομά, υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.
10) Συστηματική και οργανωμένη επικοινωνία κι ενημέρωση του Υπουργείου με τον Α’ και Β’ Βαθμό αυτοδιοίκησης.
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως τα 5 μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Υπουργό Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων, μετά την τηλεδιάσκεψη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ είναι ανεπαρκή και μάλιστα ιδιαίτερα για τις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Πιστεύουμε πως ξεκάθαροι και ειλικρινή στόχοι όλων μας είναι αφενός μεν προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου το ξεπέρασμα της πολυσύνθετης κρίσης στον τόπο μας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του Κεντρικού Κράτους.
Η πρόταση για λήψη μέτρων από το Δήμο για τον κορονοϊό
Η εμφάνιση του κορωνοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για την Κέρκυρα, όπως και για όλο τον πλανήτη.
Πιστεύουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, μπορεί ν΄ αποτελέσει ισχυρό αντίδοτο τόσο στη φάση της πανδημίας, όσο και στη μετέπειτα φάση.
Στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά αυτές τις μέρες θα ήταν όλα έτοιμα για να εορταστούν με το μοναδικό παραδοσιακό τρόπο οι άγιες ημέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα. Όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα είχαν ανοίξει για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, να δουλέψουν, να προσλάβουν εργαζόμενους και να θέσουν σε κίνηση την τοπική οικονομία για τους επόμενους οχτώ μήνες.
Όμως κανείς και τίποτα δεν προμήνυε αυτή την παγκόσμια υγειονομική λαίλαπα που θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε.
Η τοπική οικονομία της Κέρκυρας έχει ως πυλώνα τον κλάδο του τουρισμού. Ο τουρισμός είναι μεταξύ εκείνων που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, εξαιτίας των απαγορεύσεων στα ταξίδια και το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης και αναψυχής. Όλες οι επιχειρήσεις και προπαντός οι μικρομεσαίες θα βρεθούν σε αδυναμία ν΄ ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα κινδυνέψουν με κλείσιμο. Χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μένουν εκτός στήριξης και θα βρεθούν στο δρόμο.
Συναισθανόμενοι τούτες τις κρίσιμες ώρες την κοινωνική μας ευθύνη ως Παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επιδιώκουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις άλλες Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμπόρευση κατά του κοινού εχθρού.
κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. κ. Συνάδελφοι,
Με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωναιού COVID-19, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποφάσεις τους να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, στη λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων, λόγω των αρνητικών συνεπειών που έχουν προκύψει.
Θεωρούμε ότι τα μέτρα που προτείνονται να ληφθούν, έτσι όπως αναφέρονται στην Ημερήσια Διάταξη της ‘’Δια Περιφοράς’’ Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου ( υπ΄αριθμ. 2,3, 17), είναι παντελώς ανεπαρκή.
Η Παράταξή μας εισηγείται το ΔΣ να λάβει αποφάσεις ώστε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων να προβεί στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:
1) Άμεση απαλλαγή 100% από τα Δημοτικά Τέλη (Ηλεκτροφωτισμού, Καθαριότητας και Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων των επιχειρήσεων του Δήμου, που μένουν κλειστές ή που πλήττονται λόγω κορονοϊού όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
2) Η ίδια απαλλαγή να ισχύσει και για όλους τους πολίτες που απολύθηκαν λόγω κορονοϊού μέχρι να εργαστούν ξανά.
3) Μείωση κατά 40% των λογαριασμών ύδρευσης, όλων των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για το 2020.
4) Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας περί αναστολής των προσαυξήσεων στις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων και για διάστημα δύο μηνών από τη λήξη τους.
5) Μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων και για διάστημα δύο μηνών από τη λήξη τους.
6) Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο για το παραπάνω χρονικό διάστημα.
7) Απαλλαγή καταβολής του μισθώματος από μίσθια ακίνητα του Δήμου για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά και για δύο μήνες μετά το άνοιγμά τους.
8) Απαλλαγή των οικογενειών από τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όσο διάστημα παραμείνουν αυτοί κλειστοί.
9) Άμεση καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους στη ‘’ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’’ με χορήγηση δώρου Πάσχα σ΄αυτούς.
10) Άμεση χορήγηση δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητος και στις κοινωνικές Υπηρεσίες.
11) Μέριμνα για εξεύρεση διαθέσιμων δημοτικών χωρών καθώς και πιθανή διαμόρφωση τους για παραμονή δημοτών σε συνθήκες νοσηλείας, καραντίνα, απομόνωσης κλπ. Φροντίδα για τους άστεγους, τους εξαρτημένους, τους Ρομά και τους πρόσφυγες. Η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις και φυσικά ούτε και ο κορωνοιός.
12) Άμεση ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση στα είδη ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας με προμήθεια και εφοδιασμό του συνόλου του προσωπικού του Δήμου με αντισηπτικό για προσωπική χρήση, μάσκες και γάντια. Ιδιαίτερα για το προσωπικό καθαριότητας και κοινωνικών δομών του Δήμου, προμήθεια και συνεχής χορήγηση όλων των απαραίτητων συμβατικών μέσων ατομικής προστασίας.
13) Ιδιαίτερη φροντίδα στους χώρους υγιεινής των εργαζομένων με συνεχή απολύμανση τους. Καθημερινή απολύμανση όλων των απορριμματοφόρων και λοιπών μέσων διαχείρισης απορριμμάτων και εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος καθαριότητας των κάδων.
14) Συχνή ενημέρωση από την Δήμαρχο στους επικεφαλής των παρατάξεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση της παρούσας κρίσης, μέσω τηλεδιασκέψεων.
15) Τακτική πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των Επιτροπών του Δήμου, αλλά και των Κοινοτικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων.
Ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής στην δρομολόγηση της απλής αυτής διαδικτυακής διαδικασίας.
Πανεπιστήμια, Σχολεία, Δημοτικά Συμβούλια, Επιτροπές και πολλές ακόμη συλλογικότητες διεξάγουν συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη προ 20 τουλάχιστον ημερών! Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων επιμένει καταχρηστικά στην προβληματική από πλευράς, νομιμότητας, δεοντολογίας και δημοκρατικής λειτουργίας διεξαγωγής των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. ‘’Δια Περιφοράς’’. Επιβάλλεται να είμαστε σε απόσταση, αλλά η συζήτηση, ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της πόλης πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα, καθώς η τεχνολογία το επιτρέπει. Είναι ζήτημα λαϊκής εντολής και Δημοκρατίας.
κ. Πρόεδρε,
Ξεκάθαρος και ειλικρινής στόχος μας είναι προστασία των συνδημοτών και το ξεπέρασμα της πολυσύνθετης κρίσης στον τόπο μας. Θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη λήψη μέτρων ώστε την επόμενη ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων η τοπική κοινωνία και οικονομία να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να βαδίσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες το δύσβατο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.