Κείμενο του επικεφαλής της Κερκυραϊκής Συμμαχίας αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ερημίτη.
Αναλυτικά, αναφέρει:
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παραχώρηση του ΕΡΗΜΙΤΗ για ιδιωτική εκμετάλλευση, θεωρούμε χρήσιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ιδιωτική και θα αποφέρει κέρδη μόνο σ΄ αυτόν που θα διαθέσει τα σχετικά κεφάλαια.
2. Η Τ.Κ. Σινιών, η Κασσιόπη, ο Δήμος της Βόρειας Κέρκυρας και ολόκληρη η Κέρκυρα θα υποστούν μόνο ζημιές.
3. Όσοι κάνουν λόγο για οφέλη, όπως η ανάπτυξη ή η δημιουργία θέσεων εργασίας παραπλανούν την κοινή γνώμη για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα του επονομαζόμενου επενδυτή.
4. Ολόκληρη η περιοχή του ΕΡΗΜΙΤΗ παρότι είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως και Οικισμού και δίπλα στην παραλία με το από 12-11-2013 Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) μετατράπηκε σε οικόπεδο!
5. Επομένως η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή θα είναι εκμετάλλευση real estate και all inclusive.
6. Αυτά θα πλήξουν καίρια το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που στηρίζεται στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα εξουδετερώσει το δυναμισμό της τοπικής οικονομίας να αναπτυχθεί και να ενισχύσει την παραπαίουσα ελληνική οικονομία και απασχόληση.
7. Μερικές ‘’ θέσεις’’ εργασίας που θα δημιουργηθούν για τους ντόπιους θεωρούμε πως θα αφορούν σκληρά εργαζόμενους (γνωστή χειρονακτική βοηθητική απασχόληση) των 500 ευρώ το μήνα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα κερκυραίων συμπολιτών.
8. Παράλληλα στο βωμό του αδηφάγου κέρδους του ιδιώτη θυσιάζεται το μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον της περιοχής, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει ελεύθερη πρόσβαση προς το Δάσος, την ‘’ Βρωμολίμνη’’ και την εκεί υπάρχουσα παραλία. Μετά την υπεροικοδόμηση του χώρου θα υπάρξει μόνιμη περιβαλλοντική παραμόρφωση και οπτική ρύπανση από αέρα και θάλασσα!
9. Ανάπτυξη, παρά την πλύση εγκεφάλου, που επιχειρείται από την πλευρά διαφόρων φερέφωνων της εταιρείας εκμετάλλευσης του ΕΡΗΜΙΤΗ, δεν επιτυγχάνεται με το να μετατρέπει κανείς σε οικόπεδα τις δασικές εκτάσεις και να τσιμεντώνει τις παραλίες. Στην προκειμένη περίπτωση ο συντελεστής δόμησης έχει κατ΄ εξαίρεσιν τετραπλασιαστεί!
10. Η ανάπτυξη δεν νοείται να είναι συνώνυμη της καταστροφής του περιβάλλοντος, που αποτελεί πλουτοπαραγωγική πηγή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κέρκυρα.
11. Με την αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση παραχώρησης του ΕΡΗΜΙΤΗ πλήττονται επίσης βάναυσα τόσο οι αρχές της ισοπολιτείας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, όσο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Στα ευνομούμενα κράτη οποιοσδήποτε αγοράζει ένα ακίνητο για να οικοδομήσει, υπάρχει προκαθορισμένος συντελεστής δόμησης. Υπάρχουν θεσπισμένοι περιβαλλοντικοί όροι, που αν δεν τηρηθούν ο νέος ιδιοκτήτης υφίσταται τις νόμιμες κυρώσεις. Όταν ένας αγοραστής αμφισβητεί πραγματικές ή νομικές ιδιότητες του ακινήτου που αγοράζει προσφεύγει στα Δικαστήρια. Στην περίπτωση του Ερημίτη τα πάντα έχουν ανατραπεί. Όλα αποφασίζονται όπως αξιώνει ο ‘’ επενδυτής’’
12. Προκειμένου δε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση όλων των παραπάνω, έλαβε χώρα άμεση παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη με την αντισυνταγματική, κατά την άποψή μας, Τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και από το ΚΙΝΑΛ.
13. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην αποκέντρωση, καταλύοντας την αρμοδιότητα των Δημοτικών Συμβουλίων ν΄ αποφασίζουν για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως οι σχετικές υψομετρικές μελέτες του τόπου τους.
14. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε για μια ακόμη φορά τη θέση της για αποδυνάμωση των ΟΤΑ υπέρ του κεντρικού κράτος αλλά και τη φροντίδα της για την εξυπηρέτηση της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.
15. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας και των δύο προηγούμενων Περιφερειακών Συμβουλίων Ι.Ν. εξακολουθούν να ισχύουν, εκφράζουν τη θέση και αντίληψη του κερκυραϊκού και επτανησιακού λαού για το ζήτημα και πρέπει να γίνουν σεβαστές από την ελληνική κυβέρνηση.
16. Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας το 2017 πρέπει να συνεχιστεί από το Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας μέχρι την τελική δικαίωση.
17. Τα παλαιά μονοπάτια, δηλαδή τα στενά δρομάκια, στην υπαίθρια περιοχή του ΕΡΗΜΙΤΗ είναι κοινόχρηστα και κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει ή ν’ αμφισβητήσει το χαρακτήρα τους αυτό. Η κοινή χρήση τους αποδεικνύεται από την ελεύθερη διέλευση των μονοπατιών προ πεντηκονταετίας τουλάχιστον από τον οποιοδήποτε. Εξάλλου από την εποχή που η έκταση ανήκε σε ιδιώτες (1973) στα μονοπάτια αυτά υπήρχαν αναρτημένες πινακίδες που έγραφαν ‘’ Δημοτικό Μονοπάτι’’!
18. Επίσης η ΠΙΝ οφείλει να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με σχετική απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε εξασφαλίσει και τη σχετική πίστωση.
19. Τέλος πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχτεί η προσπάθεια των τοπικών και περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων ( Ερημίτης πλους, το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών, Τοπικά Συμβούλια της περιοχής κ.ά), ώστε να μην αφήσουμε τον ΕΡΗΜΙΤΗ μόνο του!
20. Πρέπει στο χώρο του να φυσήξει πάλι ο αέρας της ελευθερίας, της ομορφιάς και της αξιοπρέπειας!