Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε την πρόταση (που συνολικά υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο) για καταβολή χρημάτων αντί εδαφικής έκτασης από την εταιρεία που ανέλαβε το Club Med.
Η ανακοίνωση
Στην τελευταία (16-11-20202) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συζητήθηκε με καθυστέρηση και, συνεπώς υπό πίεση, το θέμα της υποχρέωσης της εταιρίας <<CorfuGardens ΑΚ ΤΕ.ΞΕ.>> για την παραχώρηση εδαφικής έκτασης στο Δήμο ως αντίτιμο για την υπερ- πολεοδόμηση της οικοπεδικής έκτασης του πρώην Club Mediteranne στην παραλία της Δασιάς.
Η εταιρεία ζήτησε αντί για την υποχρεωτική παραχώρηση στο Δήμο της οικοπεδικής έκτασης των 70 περίπου στρεμμάτων, να δώσει το ευτελές για την αξία της έκτασης αυτής ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των Παρατάξεων της δημοτικής πλειοψηφίας ‘’ΚΕΡ.ΔΗ.’’, της ‘’Η Κέρκυρα ψηλά’’ αλλά και τις ψήφους της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ‘’Κέρκυρα να ζεις’’, αποδέχτηκε το αίτημα της εταιρίας και γνωμοδότησε υπέρ της λήψης από το Δήμο χρηματικού ποσού αντί για την παραχώρηση της εδαφικής έκτασης που εδικαιούτο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Οι υπόλοιπες Παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός από την ’’Κέρκυρα Αλλαγής’’) και η Παράταξή μας ‘’ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ’’ αιτιολογημένα και με ισχυρή επιχειρηματολογία, απέρριψαν την εισήγηση για αποδοχή του αιτήματος της εταιρίας.
Ο επικεφαλής της Παράταξής μας, δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καρύδης, δήλωσε την κάθετη αντίθεσή μας στην παραχώρηση στο Δήμο χρηματικού αντιτίμου αντί της εδαφικής έκτασης και καταψήφισε τη σχετική Εισήγηση της δημοτικής αρχής Μ.Υδραίου-Σ.Νεράντζη, αναπτύσσοντας τις εξής θέσεις:
1) Η Εισήγηση της δημοτικής αρχής υπήρξε εξαιρετικά ανεπαρκής χωρίς να απαντά σε κρίσιμες παραμέτρους της επονομαζόμενης ’’επένδυσης’’, που προκαλεί δυσμενείς κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και αντιαναπτυξιακές στην ευρύτερη περιοχή της Δασιάς αλλά και σε ολόκληρο το νησί.
2) Πρέπει να γίνει κατανοητό στην τοπική κοινωνία ότι τέτοιου είδους επενδύσεις ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων αποφέρουν κέρδη και ωφέλειες μόνο σ΄ αυτούς που διαθέτουν τα σχετικά κεφάλαια.
3) Όσοι κάνουν λόγο για δήθεν ‘’θέσεις εργασίας’’ που θα δημιουργηθούν για τους ντόπιους, δεν ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για σκληρή απασχόληση εργαζόμενων (γνωστής χειρονακτικής βοηθητικής εργασίας) με μισθούς των 500 ευρώ το μήνα. Αυτοί που προωθούν τέτοιες μορφές και συνθήκες απασχόλησης με μισθούς πείνας, είναι αυτοί που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα κερκυραίων συμπολιτών.
4) Πρόκειται για προώθηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης των σημερινών κυβερνώντων και των αυτοδιοικητικών τους εκπροσώπων, που οραματίζονται την Κέρκυρα ως ένα απέραντο τουριστικό Ξενοδοχείο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και τους κερκυραίους ως δευτερεύον υπαλληλικό προσωπικό τους, με αποδοχές φτώχειας και εξαθλίωσης.
5) Για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους οι εν λόγω μεγαλοεπιχειρήσεις εφαρμόζουν την γνωστή στο νησί μας τακτική του all inclusive. Όλες οι παροχές των πελατών στους χώρους να παραμένουν στα ταμεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ούτε ευρώ έξω απ΄αυτές.
6) Με τον τρόπο αυτό συρρικνώνεται τα μέγιστα η μικρομεσαία τοπική επιχειρηματικότητα, πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, οικογενειακών επιχειρήσεων, μίνι μάρκετς, επιχειρήσεων εστίασης, καφέ, μουσικής διασκέδασης, παραλιακών παροχών, ενοικιαζομένων οχημάτων, δραστηριοτήτων μετακίνησης με taxi, με αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ κ.λ.π. Κι όλα αυτά σε περίοδο σκληρής οικονομικής δυσπραγίας.
7) Ήδη όχι μόνο η περιοχή της Δασιάς αλλά και ολόκληρο το νησί μας είναι υπερκορεσμένο από μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες και θεωρούμε πως δεν αντέχει επιπλέον επιβαρύνσεις.
8) Παράλληλα θυσιάζεται για μια ακόμη φορά στο βωμό του κέρδους το φυσικό περιβάλλον και η ομορφιά της περιοχής, που θα καλύπτεται πλέον από οικοδομές και μπετόν.
9) Επιπρόσθετα δυσχεραίνεται, εξ΄ αντικειμένου, η ακώλυτη πρόσβαση των ντόπιων και των επισκεπτών στις παραλίες της περιοχής για να κάνουν το μπάνιο τους, ν΄ απολαύσουν τη φυσικό ομορφιά και να επισκεφτούν τις τοπικές επιχειρήσεις.
10) Συμφωνήσαμε και στηρίξαμε την Απόφαση που έλαβε το Τοπικό Συμβούλιο της Κάτω Κορακιάνας με την οποία εξέφρασε σαφώς την αντίρρησή του για τη λήψη χρημάτων από το Δήμο προκειμένου να παραχωρήσει την εν λόγω εδαφική έκταση στην περιοχή.
11) Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση που απέδειξαν για μια ακόμη φορά αυτό, που κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει, ότι δηλαδή έχουν τις ίδιες ιδεολογικοπολιτικές αρχές και επιλογές, δεν σεβάστηκαν ούτε την αντίθετη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Κορακιάνας , που εκφράζει τη θέληση της τοπικής κοινωνίας. Έτσι χωρίς δισταγμό έκαναν δεκτά τα κερδοφόρα ιδιωτικά αιτήματα- συμφέροντα της εταιρίας .
12) Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος ζητήσαμε να λάβει χώρα στο ΔΣ ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου ο κερκυραϊκός λαός να γνωρίζει τη θέση του κάθε δημοτικού συμβούλου στο σοβαρό αυτό θέμα.
Τέλος καλέσαμε τις τοπικές συλλογικότητες, όπως το Επιμελητήριο Κέρκυρας, τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας κ.ά. και πριν ακόμη η κ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράψει λόγω αρμοδιότητας την τελική έγκριση της παραχώρησης, να ενημερωθούν για το θέμα και να αντιδράσουν, ώστε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια ανατροπής της καταστροφικής αυτής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.