Ανακοίνωση του Γ. Καλούδη με αφορμή την συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ για το θέμα των απορριμμάτων.
Η ανακοίνωση Καλούδη
Στη χθεσινοβραδυνή (7-12-2020) θυελλώδη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) ο Γιώργος Καλούδης-Σύμβουλος-Επικεφαλής της Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ στον Δήμο Κερκυραίων ανέπτυξε τις εξής θέσεις και απόψεις, (περιληπτικά):
1)Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Στρεών Αποβλήτων της κυβέρνησης κ. Γραφάκος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει. Τότε ο Γιώργος Καλούδης πήρε τον λόγο επί της διαδικασίας και ενώπιον του κυβερνητικού στελέχους του είπε ότι «είχε προσκληθεί για να ακούσει τις απόψεις και τις θέσεις όλων των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και όχι για να κάνει κήρυγμα και να φύγει και εάν επιμείνει τότε η πράξη του αυτή θα συνιστά για 2η συνεχόμενη φορά εκ μέρους του προσβολή και θα είναι μία περιφρονητική κ απαξιωτική συμπεριφορά.»
Δυστυχώς αυτά έκανε και η περιφερειάρχης κ. Κράτσα έκανε κήρυγμα έριξε τις ευθύνες κυρίως στη συντρόφισσσά της κ. Υδραίου και …αποχώρησε χωρίς να ακούσει.
2)Στην ομιλία του ο Γιώργος Καλούδης ξεκίνησε λέγοντας πως εάν παρέμενε ο κ. Γραφάκος θα τον ρωτούσε:
Γιατί καταργήσατε τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων της Κέρκυρας και γενικά καταργήσατε τους Συνδέσμους Καθαριότητας μόνον των Δήμων της Επτανήσου και κάνατε μεγάλη ανώνυμη εταιρεία ;
α)Μήπως για ανικανότητα της Δημάρχου κ. Υδραίου ;
β)Μήπως γιατί διαπιστώσατε μεγάλη διαφθορά ;
γ)Μήπως ήθελε η κυβέρνηση να κάνει αυτή, μέσω της ελεγχόμενης Περιφέρειας, τις αναθέσεις των εργοστασίων ;
3)Όταν είχε κατατεθεί το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη και ενώ η ΠΕΔΙΝ είχε μία ομόφωνη και δυνατή φωνή αντίδρασης ο κ. Γραφάκος με συναίνεση ενίων Δημάρχων κ του προέδρου της ΠΕΔΙΝ ξεκίνησε τη σαλαμοποίηση της ΠΕΔΙΝ, με κατ΄ιδίαν συζητήσεις και συναντήσεις για και τη διέσπασε. Γι΄αυτό έχουν ευθύνη και οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των 4 νομών και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ που δέχθηκαν και συνέπραξαν στη σαλαμοποίηση και περιθωριοποίηση της ΠΕΔΙΝ.
4)Λίγες ημέρες πριν ψηφισθεί το άρθρο 93 που επιλεκτικά ΚΑΙ ΜΌΝΟΝ για τα Επτάνησα καταργούσε τη βασική λειτουργία και αρμοδιότητα των Δήμων της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων η κ. Υδραίου δεν ήθελε ούτε μία ημέρα κινητοποίησης και κλεισίματος των δημοτικών Καταστημάτων θωπεύοντας τη κυβέρνηση, επιλέγοντας τη στάση του αρεστού και όχι του χρήσιμου. Έτσι η κυβέρνηση κατακρεούργησε την αυτοδιοίκηση.
5)Αφού ψηφίστηκε το άρθρο 93 και συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Σύνδεσμου Α.Ε. τη προηγούμενη , Κυριακή βράδυ, τη τελευταία ώρα και με το μαχαίρι στο λαιμό μας, (ως συνηθίζει προσβάλλοντας το θεσμό της δημοκρατίας) η Δήμαρχος κ. Υδραίου κάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ το Συμβούλιο ψήφισε, να πάει και να ζητήσει αναβολή και εάν δεν της δοθεί αναβολή να αποχωρήσει και να καταγγείλει και να μην νομιμοποιήσει με τη παρουσία της τη νένα κατάσταση, η κ. Υδραίου έκανε ακριβώς το αντίθετο: Και παρέμεινε και ψήφισε και συμμετείχε επί 6 μήνες και νομιμοποίησε πολιτικά και νομικά τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Α.Ε. .
6)Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Α.Ε. δημιουργεί μία πολιτική ανώμαλη κατάσταση, μία πολιτική βόμβα μολότωφ:
α)Οι Δήμοι είναι σε σύγκρουση με τη Περιφέρεια και τη κυβέρνηση,
β)Εάν υπήρχε ο Σύνδεσμος της Κέρκυρας οι 3 Δήμοι θα συζητούσαν μεταξύ τους, ενώ τώρα δεν υπάρχει θεσμικός δίαυλος-θεσμός συζήτησης και απόφασης κοινής και άρα οξύνονται οι όποιες αντιθέσεις,
γ)Η Λευκάδα δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού,
δ)Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Α.Ε. δεν συμμετέχει κανένας από τις αντιπολιτεύσεις 13 Δήμων των Επτανήσων. Αποτελεί πολιτική μονοφωνία, δηλ εκτροχιασμό δημοκρατικό.
Είναι μία πολιτική ανώμαλη κατάσταση για το μέλλον της Περιφέρειας.
Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το εκρηκτικό κλίμα που αναπτύχθηκε στο τέλος της συνεδρίασης με την άρνηση του Προέδρου να βάλει τις 3 προτάσεις σε ψηφοφορία !
7) Ο κ. Τρεπεκλής ισχυρίσθηκε ότι το 2014 παρέδωσε δημοπρατημένο εργοστάσιο. Όπως το ίδιο ισχυρίσθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Corfu Channel κ. Διονύσης Μάμαλος 2-3 βράδυα πριν. Ουδέν αναληθέστερο. Το 2014, προς το τέλος του, είχε ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών για να κάνουν οικονομικές και ποιοτικές προσφορές μελέτες και προτάσεις για τη κατασκευή εργοστάσιων σε δύο περιοχές: Ηπείρου και Κέρκυρας. Μετά από 4 χρόνια, το …. 2018 ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστάσιου της Ηπείρου και τελείωσε το 2019 ! Άρα για ποιο δημοπρατημένο εργοστάσιο μιλάει ο κ. Τρεπεκλής ; Παραμύθια της Χαλιμάς ! Ας μας παραδώσουν ο κ. Μάμαλος και ο κ. Τρεπεκλής τα πρακτικά της δημοπρασίας και τον μειοδότη του 2014 !
8) Γιατί τόσο ενδιαφέρον και …μανία για εργοστάσια και όχι για ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή που είναι διαταγή της Ευρωπαικής Ένωσης, τη προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός και την έχουν προχωρήσει και πολλές πόλεις στην Ελλάδα ; Τους τελευταίους 14 μήνες ο Δήμος Χαλανδρίου πέτυχε ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή 60% με υπεύθυνο καθαριότητας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λυμπεράτο !
Το εργοστάσιο για να είναι βιώσιμο θέλει φαί, θέλει σύμμεικτα, όμως όταν ο στόχος Ε.Ε. είναι 80-95% διαλογή στη πηγή και το μεγάλο εργοστάσιο που μπορεί να στοιχίσει και 50 εκ ευρώ θέλει 60% από σύμμεικτα της Κέρκυρας (πέραν από τη ξεπερασμένη τεχνολογία) τότε πρόθεση αυτών των φωνών είναι να μη γίνει ποτέ ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή για να έχει σύμμεικτο φαί το εργοστάσιο.
Και ο κερκυραίος θα πληρώνει πανάκριβα τα σκουπίδια ενώ με διαλογή στη πηγή το κόστος του δημότη θα μειωθεί κατά 70% και θα έχει μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος !
Ερώτημα λοιπόν πολιτικό και οικονομικό: Γιατί εργοστάσιο 35-50 εκατομμυρίων ευρώ για 40-50.000 τόννους σκουπίδια το χρόνο και όχι ανακύκλωση με διαλογή στη πηγή και μεγάλο κέρδος για τον Δημότη ;
Επί μία ώρα ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ κ. Παρίσης αρνούνταν να θέσει σε ψηφοφορία τις 3 προτάσεις , δεν ήθελε να κάνει ούτε μία σύνθεση αυτών των Μιχαλάτου-Μαχειμάρη, όπως πρότεινα εγώ.
Ο Γιώργος Καλούδης ξεκίνησε λέγοντας ότι ψηφίζει τη πρόταση Μιχαλάτου-Δήμαρχου Αργοστολιού, ακολούθησαν οι κ.κ. Μιχαλάτος και Φόρτες κ τη ψήφισαν και εκεί διεκόπη βίαια η ψηφοφορία από τον Πρόεδρο ! Τότε αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι κατά σειρά και καταγγέλοντας την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και στάση του Προέδρου οι: Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος, ο πρ. Δήμαρχος κ. Φόρτες, ο Γιώργος Καλούδης και άλλοι.
Τραγικό.