“Αποφράς ημέρα για τη Κέρκυρα η 16η Νοέμβρη 2020” αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Κέρκυρα”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση
Για μία χούφτα δολάρια χάρισαν 70 στρέμματα γης-χρυσωρυχείου και ζωής ποιοτικής στη Δασιά,
ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΥΔΡΑΙΟΥ-ΤΡΕΠΕΚΛΗ-ΝΕΡΑΝΤΖΗ
Αποφράς ημέρα για τη Κέρκυρα η 16η Νοέμβρη 2020 *
Η πολεοδόμηση εμπεριέχει στον σκληρό πυρήνα της την ανοικοδόμηση με μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης στον ιδιοκτήτη με τον όρο (εισφοράς)παραχώρησης γης στο Δήμο κατά κυριότητα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων υπέρ του κοινωνικού συνόλου που αντισταθμίζουν τη συσσώρευση μπετόν.
Η εταιρεία ΙΚOS με την αγορά της έκτασης του πρώην Club Med στη Δασιά ζήτησε από τη Δημοτική εξουσία αντί να προσφέρει 70 στρέμματα γης, που την υποχρεώνει η νομοθεσία, να δώσει ένα αντίδωρο 2 εκατομμύριων ευρώ για μία γη χρυσάφι.
Η εταιρεία ΙΚΟΣ δεν είναι σαν την αεριτζήδικη-μεσίτρια εταιρεία του Ερημίτη, είναι άλλη περίπτωση: Είναι μία σοβαρή εταιρεία με δικά της άφθονα κεφάλαια (ως θυγατρική της γιγαντιαίας Goldman Sachs), τους μηχανικούς της, δικηγόρους της, στελέχη της.
‘Ομως η εμπειρία της Κέρκυρας από το ΙΚΟΣ Δασιάς (πρώην Χανδρή), παρά το θετικό της επέκτασης της παραλίας και της επίστρωσής του με πολύ καλή άμμο από τη Χρυσούπολη) έχει μελανά στοιχεία:
-Περιόρισαν και σκέπασαν το ρέμα-σε επαφή με τα όρια του νότιου ξενοδοχείου προς Κρεββατσούλα.
-Έκλεισαν τον δημοτικό δρόμο προς τη θάλασσα που ήταν δίπλα , σε επαφή με το ρέμα, που διοχετεύει τα όμβρια ύδατα. Χρειάστηκε αγώνας ομάδας κατοίκων και χρειάστηκε να βάλω τα στήθη του μπροστά μαχόμενος δημόσια μέσω του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων και με δημόσιες δηλώσεις για να «μετατεθεί 70 μ. αναγνωριζόμενος από το ΙΚΟΣ» ο δημοτικός δρόμος προς τη θάλασσα. Ούτε γι΄ αυτόν οι δημοτικές αρχές Νικολούζου και Υδραίου – Νεράντζη έκαναν τη παραμικρή ενέργεια για να κατοχυρωθεί στο Κτηματολόγιο. Εμείς το ζητάμε επιτακτικά εδώ και μήνες, χωρίς να υπάρχει η βούληση της Δημάρχου προς κατοχύρωση.
– Φύτευσε κυπαρισσάκια κατά μήκος και κατά πλάτος της παραλίας με σκοπό την ιδιοποίηση κ ιδιωτικοποίησή της. Τα πέταξαν οι κάτοικοι της Κάτω Κορακιάνας.
-Υπάρχει ένα απωθητικό κλίμα στη παραλία για Κερκυραίους, Έλληνες και ξένους τουρίστες.
-Έχει ιμπεριαλιστική τάση επέκτασης παντού ακόμα και στο Βίδο το οποίο διαφημίζει ως private island !
-Νοίκιασε 2-3 ξενοδοχεία για να κατοικεί προσωπικό της από την άλλη Ελλάδα και από το εξωτερικό. Αποστέρησε έτσι τη Δασιά από 200 τουριστικές κλίνες.
-Έχει δεχθεί, κυρίως από το Σωματείο των ξενοδοχουπαλλήλων, «κατηγορίες» για συνθήκες γαλέρας (χαμηλοί μισθοί –πολλές ώρες εργασίας)!
-Έχει το σύστημα all inclusive, οι πελάτες της ελάχιστα γνωρίζουν από τον τόπο και δεν έχουν τη χαρά να συναναστρέφονται τους υπέροχους ανθρώπους της Κέρκυρας. Το all inclusive αποστερεί από τον τουρισμό τη μεγάλη δύναμή του: Να φέρνει τους λαούς και τους ανθρώπους σε επαφή και να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο.
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου κάλεσε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις η οποία λόγω χρόνου και περιορισμών της κυκλοφορίας διεκόπη για τις 16-11-2020 οπότε και ολοκληρώθηκε επαχθέστατα για τη Κέρκυρα.
Η συνεδρίαση προσκλήθηκε ενώ η Ελλάδα έχει κηρυχθεί από τη κυβέρνηση σε κατάσταση απόλυτης καραντίνας, γενικού Lock Down, σε μία ανώμαλη κοινωνική και πολιτική περίοδο, σε συνθήκες αναστολής των άρθρων 11 και 15 του Συντάγματος, δηλ. με απαγορευμένο το δικαίωμα των πολιτών να συνεδριάσουν ελεύθερα, να διαδηλώσουν, να κάνουν πορεία, να παραβρεθούν χιλιάδες έξω από το χώρο συνεδρίασης λόγω προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του Covid 19. Τα μέτρα αυτά τυπικά είναι πρόδηλης αντισυνταγματικότητας. Κάλεσαν την άκρως σημαντική αυτή συνεδρίαση στα όρια της εκπνοής της 2μηνης προθεσμίας που θέτει ο νόμος για να απαντήσει αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν η συνεδρίαση συγκαλούνταν έγκαιρα τότε θα διεξαγόνταν στο Δημοτικό Θέατρο με τη δημοκρατική δυνατότητα ικανού αριθμού κατοίκων της Κάτω Κορακιάνας να παραβρεθούν και να εκφράσουν ελεύθερα και αβίαστα την έντονη αντίθεσή τους στην συμπίπτουσα εισήγηση των παρατάξεων Υδραίου- Τρεπεκλή -Νεράντζη.
Οι κάτοικοι της Κάτω Κορακιάνας σε δύο πολυπληθέστατες Λαικές Συνελεύσεις, σε συνθήκες απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και των μετακινήσεων λόγω Covid19, στις οποίες συμμετείχαν όλες οι παραγωγικές τάξεις του μεγαλύτερου χωριού της Κέρκυρας ψήφισαν ομόφωνα γη και όχι χρήμα. Οι τρείς παρατάξεις Υδραίου-Τρεπεκλή-Νεράντζη περιφρόνησαν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.
Το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αποφάσισε ομόφωνα ότι θέλουν γη , τα 70 στρέμματα και όχι χρήμα. Οι τρείς παρατάξεις Υδραίου-Τρεπεκλή-Νεράντζη περιφρόνησαν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.
Οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αποφάσισαν ομόφωνα ότι θέλουν να κάνουν πάρκο, γήπεδο, παιδική χαρά και πάρκιγκ στα 70 στρέμματα και δεν θέλουν χρήμα. Οι τρείς παρατάξεις Υδραίου-Τρεπεκλής-Νεράντζης περιφρόνησαν τις κοντοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζωτικές ανάγκες των κατοίκων της Κάτω Κορακιάνας και όλης της Κέρκυρας.
Οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αποφάσισαν ομόφωνα ότι θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο για ότι συμβαίνει στον τόπο τους.
Οι τρείς παρατάξεις Υδραίου -Τρεπεκλή- Νεράντζη περιφρόνησαν τη δημοκρατική βούληση των κατοίκων της Κάτω Κορακιάνας και όλης της Κέρκυρας.
Οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο δημοτικός δρόμος που ξεκινά από την περιφερειακή οδό Κέρκυρας- Τζάβρου-Δασιάς – Ύψου – Κασσιώπης και αφού διασχίζει το «Club Med» καταλήγει στη θάλασσα να είναι κατοχυρωμένος με ΚΑΕΚ πριν από κάθε διαδικασία, έστω και με την άσκηση αγωγής στο Κτηματολόγιο και ενώ το Συμβούλιο το ψήφισε εδώ και μήνες η Δήμαρχος κ. Υδραίου δεν εκτέλεσε την απόφαση του συμβουλίου. Οδήγησε το συμβούλιο ανοχύρωτο στην αποφράδα συνεδρίαση
Και όμως οι τρείς παρατάξεις Υδραίου-Τρεπεκλή-Νεράντζη ψήφισαν το χρήμα χωρίς να έχει προηγηθεί η κατοχύρωση του δημοτικού δρόμου και η πρόσβαση των Κερκυραίων και των χιλιάδων επισκεπτών προς τη θάλασσα περιφρονώντας αυτό το ζωτικό συμφέρον του Νησιού.
Οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Κορακιάνας αγωνιούν ότι με τη πολιτική του ΙΚΟΣ θα στερηθούν τη πρόσβαση προς τη θάλασσα περίπου 7.000 τουριστικές κλίνες σε βίλλες και διαμερίσματα της ενδοχώρας της Δασιάς αλλά και των Κερκυραίων και ότι θα δημιουργηθεί μία κλειστή ιδιωτική παραλία που θα εξαφανίσει τη μικρομεσαία τάξη της περιοχής.
Και όμως οι τρείς παρατάξεις Υδραίου – Τρεπεκλή- Νεράντζη ψήφισαν το χρήμα, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων επιβίωσης του τουρισμού της περιοχής, θέτοντας έτσι απέναντί τους το σύνολο των ιδιοκτητών των μικρών ξενοδοχείων, των τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, μπαρ, ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων κ.α.
Η 16η Νοέμβρη 2020 είναι μία αποφράς ημέρα στην ιστορία της Κέρκυρας.
Εμείς ακούγοντας τη φωνή της συνείδησής μας υποκείμενοι μόνον στο ζωτικό τουριστικό συμφέρον της Κέρκυρας και των Κερκυραίων και ταυτιζόμενοι με τους κατοίκους της Κάτω Κορακιάνας ψηφίσαμε:
1)Θέλουμε γή, τα 70 στρέμματα και όχι χρήμα (το αντίδωρο των 2 εκατ. ευρώ), για να γίνουν πάρκο, γήπεδο, παιδική χαρά, Μουσείο Club Med (της πρώτης μεγάλης και φυσιολατρικής τουριστικής μονάδας στην Ελλάδα από το 1952) και πάρκιγκ !
2)Να δούμε άμεσα το masterplan της εταιρείας.
Ακόμα περιμένουμε να μας το δώσουν !
Στη περιοχή Μαγγιώρου θα αναρτήσουμε μαρμάρινη επιγραφή με το πρακτικό ψηφοφορίας: Ποιοι ψήφισαν για χρήμα –ποιοί ψήφισαν για γη.