“Ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού έρχεται στη μνήμη των Κερκυραίων, το «σταύρωμα» της πόλης μας, όταν ξημερώματα 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου 1943 οι εμπρηστικές βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων ισοπέδωναν τον ιστορικό ιστό της” αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας.
Και συνεχίζει στο κείμενό της ως εξής:
“Ο εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας κατέδειξε το απεχθές πρόσωπο ενός παράλογου πόλεμου, που κατέστρεφε ό,τι βρέθηκε στην πορεία του. Μεταξύ των κτιρίων που αποτεφρώθηκαν εσωτερικά ή καταστράφηκαν ολοσχερώς ήταν το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, το ομορφότερο κτίριο της πόλης, μία μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου κι από τα καλύτερα στην Ευρώπη, μαζί με το σπάνιο μουσικό αρχείο του. Η περίφημη Ανουτσιάτα (Annunciata), η άλλοτε επιβλητική ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Κέρκυρας, στον περίβολο της οποίας βρίσκονταν θαμμένοι οι νεκροί της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου Βομβαρδίστηκαν η Ιόνιος Βουλή, το πρώτο ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ιόνιος Ακαδημία, το κτήριο που στέγασε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο μαζί με το Αρχείο της, καθώς και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κερκύρας, που συστεγαζόταν στο κτήριο αυτό, με σπάνιες εκδόσεις. Καταστροφές υπέστη ο περίφημος Μαρκάς, η αγορά της Κέρκυρας, το πολυτελές ξενοδοχείο Βella Venezia, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της εποχής, η κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου στην πλατεία Δημαρχείου, τα περισσότερα κτήρια της Εβραϊκής Συνοικίας, καθώς και η μία από τις δύο Συναγωγές της, το Γηροκομείο, το Ψυχιατρείο, το Ορφανοτροφείο, πολλοί ορθόδοξοι ναοί και εκατοντάδες κατοικίες κερκυραίων πολιτών. Συνολικά επλήγη το 70% των κτηρίων της ιστορικής πόλης.
Οι σημερινοί επισκέπτες, αλλά πρωτίστως οι κάτοικοι του εμβληματικού μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, οφείλουμε να αναλογιστούμε πόσο ομορφότερη και λειτουργική θα ήταν η πόλη της Κέρκυρας, εάν δεν είχε υποστεί τη βάρβαρη καταστροφή των φασιστικών δυνάμεων. Η σημερινή μορφή της αποτελεί απλά μέρος του προπολεμικού αρχιτεκτονικού κάλλους και κλέους της. Εκείνη η τραγική νύχτα, που η Κέρκυρα παραδόθηκε στις φλόγες είναι βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας για να διδάσκει στις νέες γενιές την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης και τις προάσπισης τριών πραγμάτων για τα οποία ως λαός είμαστε υπερήφανοι: Την Ελευθερία μας, την Κληρονομιά μας και τον τόπο μας!”