Κείμενο της ΛΑΣΥ Ιονίων με αφορμή την έκτακτη σύγκληση του Π.Σ.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Στις 13/12/2019 η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας και οι συνέπειες στις μονάδες Υγείας στα νησιά μας. «…Ανοίγουμε το κεφάλαιο Υγεία στο Π.Σ έχοντας ως κριτήριο στη δράση μας την ανάδειξη και υπεράσπιση των συμφερόντων και των αναγκών του επτανησιακού λαού… κρίσιμο ζήτημα για το οποίο χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από όλα τα πολιτικά κόμματα που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την πολιτική των περικοπών και της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας, αφήνοντας έκθετο τον λαό μπροστά στις ανάγκες του …»
Στις 27/3/ 2020 η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε θέμα:
Πανδημία Κορωνοϊού. Η κατάσταση στα νησιά μας και Μέτρα προστασίας … κατάργηση ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αργοστολίου, Λευκάδας αντί ενίσχυσης με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό… Μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
Εν μέσω πανδημίας, είναι αυτονόητο να συμφωνήσουμε με την πρόταση για σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με το ίδιο θέμα, τις ανάγκες που διαμορφώνονται και την κάλυψή τους με στόχο να προστατευτεί ο λαός και το υγειονομικό προσωπικό.
Αυτό όμως ούτε να κρύψει τις ευθύνες μπορεί, ούτε να ξεγελάσει το λαό επιτρέπεται!
1. Τα προβλήματα που αφορούν στην υγεία του λαού δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε επικουρικά. Απαιτούνται μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μόνιμες και όχι προσωρινές. Σήμερα απαιτείται και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
2. Αποσπασματικά μέτρα που έχουν παρθεί και στο παρελθόν με ενίσχυση ενοικίων, ή πόρων ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια δεν έλυσαν το ουσιαστικό πρόβλημα της πλήρους στελέχωσης σε προσωπικό και εξοπλισμό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στα νησιά μας.
3. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να ρίξουν στα τάρταρα τους μισθούς και να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις, εκείνων που σήμερα αποκαλούν “ήρωες”.
4. Όλες οι Περιφερειακές Αρχές είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση, Σπύρου (ΝΔ), Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ) και σήμερα της κ Κράτσα (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ). Σιώπησαν στις πολιτικές των κυβερνήσεών τους, πίσω από τη λέξη αρμοδιότητα τις συγκάλυψαν και τις προώθησαν.
5. Η επιδοματική πολιτική που έχει προωθηθεί, σηματοδοτεί τη σταδιακή μεταφορά της ευθύνης για την Υγεία από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση δηλαδή στους πολίτες.
6. Η επίκληση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας δε λέει τίποτε (άλλωστε αυτό έχουμε και τώρα),αν αποδέχεσαι την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.
Μένουμε σπίτι! Βγαίνουμε πιο δυνατοί και έτοιμοι για έναν αγώνα με «πάνδημο αίτημα»
Αποκλειστικά Δημόσια, σύγχρονη και Δωρεάν Υγεία για όλους Χωρίς επιχειρηματική δράση.