“Η ΑΝΑΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών, Συλλόγων Εργαζομένων, Σωματείων, Φορέων, Εργατικών Κέντρων, στα πλαίσια αυτής της δράσης” αναφέρει.
Αναλυτικά:
Η σημερινή 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, έχει κηρυχθεί ως Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Η ΑΝΑΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών, Συλλόγων Εργαζομένων, Σωματείων, Φορέων, Εργατικών Κέντρων, στα πλαίσια αυτής της δράσης.
Οι συνθήκες της πανδημίας, ανέδειξαν τη σημασία στήριξης, ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι μαχητές της πρώτης γραμμής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δίνουν υπεράνθρωπη μάχη σε αντίξοες συνθήκες, με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό.
Η ΑΝΑΣΑ ανέδειξε και στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων τα αναγκαία μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Ζητήσαμε και ζητάμε:
· Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
· Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των Νοσοκομείων, στελέχωση, εξοπλισμό και λειτουργία των ΜΕΘ, και όχι μεταφορά τους.
· Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
· Επίταξη των κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
· Επίταξη ξενοδοχείων για διαμονή των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των διαγνωσμένων κρουσμάτων ασθενών που δεν νοσηλεύονται.
· Άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
· Διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης/διαβίωσης που έχει θεσμοθετηθεί από την περιφερειακή αρχή/ΑΝΑΣΑ για τους επικουρικούς γιατρούς, και επέκτασή του για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η νυν περιφερειακή αρχή οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και στις επιτακτικές ανάγκες που επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας, με αίσθημα ατομικής, συλλογικής και πολιτικής ευθύνης. Να εργαστεί για την στήριξη, ενίσχυση και ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, προσπερνώντας τις ιδεοληπτικές αντιλήψεις της ‘ιδιωτικής πρωτοβουλίας’.
Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι κοινωνική επιταγή, είναι πλέον υπόθεση ζωής για τους πολίτες, και όχι ‘ιδιωτική’ υπόθεση.