«Στόχος να αποτελέσει κέντρο θρησκευτικού τουρισμού στην ενδοχώρα της Λευκάδας», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΙΝ:
Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδας για το έργο με τίτλο: «Μελέτη στερέωσης Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς Πλατυστόμων Λευκάδας», αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
O συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. ανέρχεται στις 57.633,60 ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τις πιστώσεις ΚΑΠ-ΔΡΑΣΕΙΣ με ΚΑΕ 97790201800301 , σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης ΠΙΝ 2019 .
«Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τη Λευκάδα και συγκεκριμένα για την ορεινή Λευκάδα. Η ολοκλήρωση της μελέτης και κατόπιν η υλοποίησή της θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Πλατυστόμων με την προσέλκυση ξένων και ντόπιων επισκεπτών στον Ιστορικό χώρο της Ιεράς Μονής, με απώτερο στόχο να αποτελέσει κέντρο θρησκευτικού τουρισμού στην ενδοχώρα της Λευκάδας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας Περιφέρειας Ιονίου και η Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας, αποφάσισαν να συμβάλουν για την εκπόνηση μελετών, που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς Πλατυστόμων Λευκάδας», επισήμανε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς.
Όπως τόνισε, η Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με την Υ.Α. 15904/24-11-1962(ΦΕΚ 473/Β ́/17-12-1962) και έχει κηρυγμένη ζώνη προστασίας με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/1444/8/16-02-1994 (ΦΕΚ 137/Β ́/2-3-1994).
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι ο ναός, καθολικό της μονής, ιδρύθηκε το 1478, αλλά ορισμένοι ερευνητές το αμφισβητούν. Ωστόσο, υπήρχε σίγουρα τον 16ο αι. και μετά το σεισμό του 1704 ανεγέρθηκε μεγαλύτερος ναός και κελιά. Η επιγραφή πάνω από τη θύρα που αναφέρει το έτος 1722, σχετίζεται με αυτή την ανοικοδόμηση, οπότε ο ναός απέκτησε τις σημερινές του διαστάσεις. Ανοικοδομήθηκε ξανά, μερικώς αργότερα.