Όχι μόνο την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 αλλά και την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης, αποφάσισε το ΔΣ Κ. Κέρκυρας. Επί ποδός πολέμου για κινητοποιήσεις. Τι είπαν οι επικεφαλής.
Σε απόφαση -και όχι ψήφισμα- κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων στη σημερινή του συνεδρίαση αναφορικά με την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του ν/σ Χατζηδάκη, σύμφωνα με το οποίο η διαχείριση των απορριμμάτων περιέρχεται στην ΠΙΝ. Το ΔΣ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και ζητά την άμεση απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης και συζήτησης με τους φορείς, περιβαλλοντικούς και άλλους, το ΤΕΕ και την κοινωνία των πολιτών, καθώς αποφάσισε ότι υπήρξαν πολλά άρθα του ν/σ που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και άλλα που πλήττουν ευθέως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες.
Ο Γιώργος Καλούδης ζήτησε να ψηφιστεί κείμενο σύνθεσης των παρατάξεων Μπορμπότη και Μαρκάτη για την συνολική αντίθεση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη με στόχο την άμεση απόσυρσή του. Επιπλέον προσέθεσε την αναγκαιότητα λήψης απόφασης κινητοποιήσεων με κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων εις ένδειξη διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα και άδραξε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει για ακόμη μια φορά την ΠΕΔΙΝ, χαρακτηρίζοντας την ως παραμάγαζο, εξαιτίας της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ΓΓ κ. Γραφάκου, χωρίς την παρουσία όλων των μελών του ΔΣ. Η πρόταση Καλούδη έλαβε τις ψήφους της παράταξής του ενώ η ΛΑΣΥ (Γ. Μπορμπότης) ψήφισε το κείμενο που είχε προτείνει η ίδια χωρίς άλλες προσθέσεις ή αφαιρέσεις.
Ο Γιάννης Μπορμπότης τόνισε επίσης ότι πέραν της αναγκαιότητας εξαίρεσης των Ιονίων νήσων από το άρθρο 93 είναι μεγαλύτερη η ανάγκη απόρριψης συνολικά του νομοσχεδίου, με το οποίο θα πληγεί το περιβάλλον αλλά και οι ζωές όλων μας και ως παράδειγμα ανέφερε τον Ερημίτη και άλλες προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες θα μπορούν να χτίζουν με ευκολία επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο Σπύρος Νεράντζης, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι όλα τα άρθρα είναι σημαντικά για το μέλλον της Κέρκυρας και του περιβάλλοντος και ζήτησε αναβολή συνολικά του ν/σ και εξαντλητική διαβούλευση επ’ αυτού.
Ο Χρύσανθος Σαρλής πρόταξε την ανάγκη νομοτεχνικής διατύπωσης για το άρθρο 93 και σε δεύτερο χρόνο για το συνολικό νομοσχέδιο. Μην θυσιάσουμε το μείζον για το έλασσον, προέχει να σώσουμε τα νησιά μας, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Λευτέρης Μαρκάτης δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι πολιτικοί και δημοκρατίας για την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς δεν υπήρξε διαβούλευση. Είναι σκάνδαλο το οποίο καταγγέλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις είπε, ζητώντας να εξευρεθεί τρόπος ώστε να υπάρξει ομοφωνία για το αίτημα της εξαίρεσης των Ιονίων από το άρθρο 93, χωρίς να αδικείται η θέση κατά του νομοσχεδίου συνολικά.
Η Μαρία Δρυ μίλησε για συνολικό πρόβλημα σε σχέση με το ν/σ και τόνισε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την ψήφισή του από την κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Ενημέρωσε για τις καταγγελίες και τα αρνητικά σχόλια τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και πολιτών στην πλατφόρμα διαβούλευσης, τουλάχιστον για όσα άρθρα είδαν το φως της δημοσιότητας. Το ν/σ αλλάζει άρδην και υποβαθμίζει το περιβάλλον και τις ζωές μας, κατέληξε.
Ο Γιώργος Καρύδης ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου συνολικά και υπογράμμισε ότι προέχει το όλον κι όχι ένα μόνο άρθρο. Είναι μεγάλο πλήγμα, τόνισε, για τα νησιά μας και τη χώρα συνολικά η εφαρμογή του ν/σ και δεν δικαιούμαστε ως θεσμικού φορείς να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε. Να αποσυρθεί άμεσα και η απόφαση να ληφθεί σήμερα.
Ο Σπύρος Πουλής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 93 αλλά και του νομοσχεδίου συνολικά και την λήψη απόφασης κινητοποιήσεων ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πρ. Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής επανέλαβε τη θέση του για άμεση δέσμευση της κυβέρνησης περί εξαίρεσης των Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93, ως προτεραιότητα των διεκδικήσεων των Δήμων. Συμφώνησε ότι είναι αναγκαία η παροχή χρόνου από το κράτος για διαβούλευση στο συνολικό νομοσχέδιο και ενημέρωσε ότι από άρθρα του ν/σ δεν πλήττονται μόνο το περιβάλλον και φορείς αλλά και πολίτες στην καθημερινή τους δράση. Ζήτησε δε από την δημοτική αρχή να υπάρξει συνεργασία των επικεφαλής των παρατάξεων για τη λήψη απόφασης κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας απόφαση και ζήτησε η απόφαση να έχει δύο σκέλη: 1. Να εξαιρεθούν άμεσα τα Ιόνια νησιά από το άρθρο 93 με το οποίο επιχειρείται να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να δοθεί στην Περιφέρεια και 2. να αποσυρθεί το νομοσχέδιο συνολικά και να δοθεί χρόνος για διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
Η πρόταση της κας. Υδραίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ενημέρωσε δε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό, τους Δημάρχους, τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ και τους προέδρους των Φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. “Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα είμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε δράσεις και κινητοποιήσεις”, είπε.