Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λειτουργία του Δ.Σ. Βόρειας Κέρκυρας μετά τις αποχωρήσεις. – Το «αντάρτικο» πέντε εκ των 13 δημοτικών συμβούλων του δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη, προκαλεί πλέον σοβαρές αναταράξεις στην ευρύτερη λειτουργία του Δήμου.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν τόσο οι «5», όσο και οι σύμβουλοι των παρατάξεων Ασπιώτη και Βάρελη στα (άσχετα με την υπόθεση Ερημίτη) θέματα που θα φέρει το επόμενο διάστημα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα διαφανεί οποιαδήποτε συμμαχία και, αν ναι, η σύνθεση της όποιας συμμαχίας. Ο Σπ. Ασπιώτης (με 6 συμβούλους) ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας και ο Σπύρος Βάρελης (με 4 συμβούλους) είναι η (μοναδική) παράταξη που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρο το νομό στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση της παράταξης Βάρελη στο θέμα του Ερημίτη από εδώ και πέρα, με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους νυν και πρώην βουλευτές Αυλωνίτη και Παυλίδη να παίρνουν σαφή θέση κατά της υλοποίησης της «επένδυσης» και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την οικονομία της ΒΑ Κέρκυρας.
Ισορροπίες!
Ο ίδιος ο Σπύρος Βάρελης σε δηλώσεις του (ΕΡΤ Κέρκυρας) είχε υποστηρίξει ότι αν και ο ίδιος ήταν αντίθετος με την πώληση του Ερημίτη από το 2013, η μεταβίβαση έχει πλέον ολοκληρωθεί και μια ρεαλιστική οπτική είναι ότι θα πρέπει κάτοικοι και Δήμος να εστιάσουν περισσότερο στο να διασφαλιστεί πως οι εργασίες δεν θα παραβιάζουν τις σχετικές περιβαλλοντικές και άλλες νομοθεσίες!
Όμως, εντός της παράταξής του υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που είναι υπέρ της επένδυσης εδώ και χρόνια και δεν έχουν αλλάξει στάση (π.χ. Χρ. Ανεμογιάννης) και άλλοι που, επίσης σταθερά, μάχονται κατά του κτισίματος της παρθένας έκτασης (π.χ. Μ. Μουζακίτη η οποία είχε στηρίξει και στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας τις σχετικές προσφυγές).
Ο Σπ. Βάρελης βρίσκεται μεταξύ των δύο πλήρως αντίθετων απόψεων εντός της δικής του παράταξης, αλλά και απέναντι στη σαφή θέση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας (και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) να στηρίξουν «κάθε νόμιμη και ειρηνική ακτιβιστική δράση της κερκυραϊκής κοινωνίας» αλλά και «κάθε δικαστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση ακύρωσης της επένδυσης»! Μία ανακοίνωση την οποία, ουσιαστικά, συνυπογράφει και ο ίδιος ο κ. Βάρελης ως μέλος της Νομαρχιακής!
Γαλιατσάτος στηρίζει Μαχειμάρη
Σαφή στήριξη στο Γιώργο Μαχειμάρη παρείχε με κείμενό του που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, καταφερόμενος εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη: «Στην υπόθεση του Ερημίτη καθυβρίζει μέρες τώρα από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και twitter τον δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας γιατί δεν ακολούθησε τελικά την γραμμή της κυβέρνησης και της “επενδύτριας” εταιρείας», αναφέρει ο Θ. Γαλιατσάτος, ο οποίος παραλληλίζει τη συμπεριφορά του Υπουργού με αυτή που ο ίδιος επέδειξε κατά των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας για την υπόθεση του λιγνίτη: «Τι ρόλο έχει αναλάβει ο ακροδεξιός υπουργός; Αν κρίνει κανείς από την φανερή και κρυφή υποστήριξη που παρέχει στις καταχρηστικές και αμφιλεγόμενες “επενδύσεις” στην Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, λειτουργεί ως “πιστολέρο” για τον εκφοβισμό και τον πολιτικό εκβιασμό των δημάρχων και γενικά της αυτοδιοίκησης. Κι όταν ο εκφοβισμός δεν έχει αποτέλεσμα, υπάρχουν κι οι τροπολογίες που εξευτελίζουν και την λειτουργία του κοινοβουλίου και πολύ περισσότερο τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης»
Ο πρώην Περιφερειάρχης προβλέπει ότι τα ανώτερα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) δεν πρόκειται να του δώσουν την απάντηση που πρέπει και καλεί κινήματα, πολύχρωμες συλλογικότητες, δημοκρατικές πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια και προοδευτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο να αντιδράσουν.
Επίθεση κατά Άδωνι και από ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ
Επίθεση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που βάζει στο περιθώριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν αυτή δε συμφωνεί με τις «αναπτυξιακές» απόψεις του υπουργού, καθώς και την απαράδεκτη και εντελώς αχρείαστη κινητοποίηση της αστυνομίας στη Βόρεια Κέρκυρα, η οποία σε έγγραφό της στοχοποιεί ως επίδοξους τρομοκράτες τους περιβαλλοντικούς – ακτιβιστικούς φορείς, σε συμφωνία με τις απροκάλυπτα αυταρχικές απόψεις και πρακτικές περί «νόμου και τάξης» της κυβέρνησης της Ν.Δ.».
Ερημίτης Πλούς: Πρόθυμο μέτωπο των «7»
Στήριξη στο Γ. Μαχειμάρη παρείχε με ανακοίνωσή του και ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους» ο οποίος χαρακτηρίζει ως «πρόθυμους να εξυπηρετήσουν τους καταστροφικούς “επενδυτικούς στόχους” της εταιρείας στον Ερημίτη» τους «7» που στάθηκαν υπέρ της συνέχισης της δ.σ. για τη λήψη απόφασης: «Το “μέτωπο των επτά” που φάνηκε πρόθυμο να εξυπηρετήσει τους καταστροφικούς “επενδυτικούς στόχους” της εταιρείας, όπου με την υπερψήφισή του αιτήματός της ο Δήμος θα έχανε και τα δικαιώματά του στα δημοτικά μονοπάτια εντός του Ερημίτη, προσπάθησε να μην καταγραφεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σαν ισχυρή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά σαν διαβλητή πρωτοβουλία του Δημάρχου… Αδιανόητα πράγματα».