Τρεις επερωτήσεις κατέθεσε η παράταξη ΑΝΑΣΑ ενόψει του προσεχούς περιφερειακού συμβουλίου της Ζακύνθου.
Τρεις επερωτήσεις έχει καταθέσει η ΑΝΑΣΑ στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων της 1/8/2020.
Οι δύο επερωτήσεις σχετίζονται με την πανδημία του covid-19 και έχουν να κάνουν με την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων καθώς και με την ψευδεπίγραφη απεικόνιση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Λευκάδας.
Η τρίτη επερώτηση αφορά την δημόσια διαβούλευση για την διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, πλην όμως από την ΠΙΝ/Κράτσα δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καμία παρέμβαση ή απόφαση, παρότι στην προτεινόμενη κατανομή μεταξύ των Περιφερειών της χώρας η ΠΙΝ λαμβάνει 78 εκατ. ευρώ, την μικρότερη όλων.
Τα κείμενα των επερωτήσεων προς την κ. Περιφερειάρχη:
Η υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων στην εποχή covid-19.
Τα Διαπόντια νησιά Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι, είναι το βορειοδυτικό σύνορο της πατρίδας μας.
Αυτή την περίοδο λόγω του κορονοϊού όλες οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα ελέγχονται, αλλού με βεβαιωμένα τεστ, αλλού με δειγματοληπτικά τεστ, και σχεδόν παντού με θερμομετρήσεις.
Τα τρία αυτά νησιά της Περιφέρειάς μας, παρόλο που το καλοκαίρι αποτελούν την είσοδο στη χώρα μας όλων σχεδόν των μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής και των σκαφών ιστιοπλοΐας που έρχονται από την Ιταλία (η οποία, όπως γνωρίζουμε είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον κορονοιό χώρα), εξυπηρετούνται μόνο από ένα γιατρό και δε γίνονται τεστ ούτε έλεγχοι, δεν τηρούνται οι αποστάσεις στους χώρους ψυχαγωγίας, και οι κάτοικοι των νησιών διαμαρτύρονται αβοήθητοι.
· Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια να βοηθήσει;
· Ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει η Πολιτεία για να αναπτυχθούν μέτρα ώστε να νιώσουν οι πολίτες των Διαποντίων ασφάλεια ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες;
Η απεικόνιση των κρουσμάτων στον χάρτη του ΕΟΔΥ είναι ψευδεπίγραφη.
Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού ο ΕΟΔΥ παρουσίαζε ένα χάρτη διασποράς κρουσμάτων με βάση την διεύθυνση κατοικίας.
Παρουσιάστηκε όμως το φαινόμενο η Λευκάδα να έχει ένα (1) διαπιστωμένο κρούσμα (και από όχι μόνιμο στην ουσία κάτοικο, αφού ζει και εργάζεται στην Αθήνα ) και η Λευκάδα στο χάρτη να είναι με σκούρο πράσινο χρώμα (που σημαίνει πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) δηλαδή σε σχέση με το πληθυσμό έχει πάνω από 12 κρούσματα.
Δηλαδή όσοι είναι θετικοί στον ιό σε άλλες πόλεις και δηλώνουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας Λευκάδα χωρίς όμως να ζουν, να συγχρωτίζονται, κλπ στο νησί, παρουσιάζονται ως κρούσματα ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.
Δημιουργείται λοιπόν ένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία όσον αφορά την ψυχολογία των κατοίκων, τον φόβο ειδικά στα ηλικιωμένα και επιβαρυμένα άτομα, στον τουρισμό και γενικά σε όλα τα επαγγέλματα.
Επειδή το θέμα απασχολεί τους κατοίκους της Λευκάδας εδώ και καιρό με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο χωρίς όμως επίσημη απάντηση,
επερωτάσθε:
· τι ενέργειες έχετε κάνει για να παρουσιάζονται σωστά, σύμφωνα με την πραγματικότητα, στον χάρτη τα κρούσματα και να μη δίνουν ψευδή στοιχεία και εντυπώσεις σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής;
Η συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην συζήτηση για την διαμόρφωση του ΕΠΑ.
Το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΠΑ) που καθιερώθηκε το 2019 και είναι η χρηματοδότηση τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους, και το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά την πενταετία 2021-2025, έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση.
Η σημασία του για την ΠΙΝ είναι μεγάλη και αυτονόητη.
Στην προτεινόμενη κατανομή μεταξύ των Περιφερειών της χώρας η ΠΙΝ λαμβάνει 78 εκατ. ευρώ, την μικρότερη όλων.
Σε κάθε περίπτωση, το ΕΠΑ έχει τεθεί σε διαβούλευση. Μέχρι τώρα η περιφερειακή αρχή ούτε ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα σχετικά κείμενα, ούτε έφερε το θέμα στο ΠΣ.
Επερωτάσθε:
· Τι προτίθεσθε να κάνετε σχετικά;
· Πότε θα ενημερώσετε την ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου;
· Πότε το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για λήψη απόφασης;