“Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020” επισημαίνει η παράταξη Γαλιατσάτου.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Στην ανακοίνωση του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, που επισήμανε την καθυστέρηση στην αποδοχή και προώθηση για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020 του αναγκαιούντος εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, προσπάθησε να απαντήσει με δελτίο τύπου η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα.
Εφαρμόζοντας την πρακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» σπεύδει να επιτεθεί αντί να απαντήσει στις ορθές αναφορές και στην δικαιολογημένη ανησυχία του τομέα υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
Στην προσπάθειά της αυτή δεν διστάζει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, γράφοντας ότι το πρόγραμμα ΠΕΠ/ΕΣΠΑ λήγει στις 31-12-2023, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η δυνατότητα ένταξης πράξεων λήγει την 31-12-2020, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την χρηματοδότηση του εξοπλισμού αυτού για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Δυστυχώς, το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής Κράτσα για την δημόσια υγεία στα νησιά μας φαίνεται πως συμβαδίζει με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εξ ου και η «αμέλεια» για την προώθηση των σχετικών διαδικασιών.
Όμως δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής το γεγονός της προϊούσας κατάρρευσης του ρυθμού απορροφήσεων των πιστώσεων του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ από το καλοκαίρι και μετά.
Η πεντάμηνη παρουσία της περιφερειακής αρχής Κράτσα στο τιμόνι της ΠΙΝ συμβαδίζει με την απώλεια της 4ης θέσης μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, όπως την παρέδωσε η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ τον περασμένο Ιούλιο στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, και την ταυτόχρονη οπισθοχώρηση, που σηματοδοτεί απώλεια πόρων και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη υλοποίησης του Προγράμματος.
Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τις χρηματοδοτήσεις της Περιφερειακής Αρχής ΑΝΑΣΑ για την δημόσια υγεία:
1. Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας (ολοκληρώθηκε) 19.000.000 ευρώ.
2. Λειτουργία 5 τοπικών μονάδων υγείας ΤΟΜΥ (σε εξέλιξη) 4.590.324,36 ευρώ.
3. Προμήθεια 6 ασθενοφόρων ΕΚΑΒ (ολοκληρώθηκε) 362.000 ευρώ.
4. Αξονικός τομογράφος 64 τομών, ψηφιακός μαστογράφος με βιοψία, καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (σε εξέλιξη) 1.000.000 ευρώ.
5. Στατική ενίσχυση και αναβάθμιση Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου (σε εξέλιξη) 1.860.000 ευρώ.
6. Πέντε δράσεις έρευνας για την δημόσια υγεία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (σε εξέλιξη) 1.345.000 ευρώ.
Ας σκύψει η περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα πάνω στο πρόβλημα, που είναι πολύ κρίσιμο για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, και ας αφήσει τις επικοινωνιακές «φούσκες».