“Εν μέσω κρίσης λόγω πανδημίας και η κυβέρνηση επιτίθεται στο περιβάλλον καταργώντας τους 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στη χώρα” αναφέρει η παράταξη Γαλιατσάτου.
Αναλυτικά:
Για πόλεμο στον Έβρο μας μιλούν οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, για πόλεμο με τον covid-19 μας ενημερώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φαίνεται όμως ότι όλες αυτές οι πράγματι μεγάλες δυσκολίες δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να ανοίγει την ίδια στιγμή «πολεμικό» μέτωπο εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος στην χώρα και να προχωρεί στην κατάργηση των 36 φορέων που διαχειρίζονται τις προστατευόμενες περιοχές.
Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης αυτές τις μέρες, γεγονός που, λόγω των ειδικών συνθηκών, δεν επιτρέπει μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση των διατάξεων του και μια ουσιαστική προσέγγιση της σκοπιμότητας του.
Εν τούτοις η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) και η μετατροπή τους σε μονάδες διαχείρισης με την δημιουργία ενός κεντρικού φορέα, δυσκίνητου και δυσλειτουργικού, αλλά απολύτως ελεγχόμενου από την κυβέρνηση, σχετίζεται απολύτως με την διακηρυγμένη πρόθεση της ΝΔ να ελέγξει το πλαίσιο προστασίας των προστατευόμενων περιοχών προς διευκόλυνση των «επενδυτών» και γενικότερα των ποικιλώνυμων οικονομικών συμφερόντων που επιβουλεύονται τις περιοχές αυτές.
Η κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) έχει εκτός των άλλων και τρεις πολύ σοβαρές παρενέργειες:
• Αποκλείει την οποιαδήποτε δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής τους και της διαχείρισης των δράσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών.
• Αφήνει κυριολεκτικά μετέωρους τους εκατοντάδες εργαζόμενους στους Φ.Δ. μη διασφαλίζοντας την διατήρηση των θέσεων τους.
• Θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υλοποίηση των έργων και δράσεων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 οι οικείες Περιφέρειες.
Στην Περιφέρεια μας εδρεύουν δυο Φ.Δ., ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στην Ζάκυνθο και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά, ενώ ζωτικά μας συμφέροντα διαχειρίζονται οι Φ.Δ. Καλαμά – Αχέροντα -Κέρκυρας, Αμβρακικού κόλπου – Λευκάδας και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Η συνεργασία μαζί τους στην διάρκεια της περιόδου ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ υπήρξε υποδειγματική, και στην κατεύθυνση αφ’ ενός της ενίσχυσης και παγίωσης της περιβαλλοντικής προστασίας στις ευαίσθητες περιοχές και στα οικοσυστήματα, και αφ’ ετέρου της προώθησης της έρευνας για την βιοποικιλότητα και την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας στα νησιά μας.
Η ΑΝΑΣΑ ζητεί :
1. Την παράταση του χρόνου της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
2. Την διατήρηση των Φ.Δ. με την σημερινή τους μορφή και την διατήρηση της συμμετοχής στην διοίκηση τους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.
3. Την διασφάλιση του δικαιώματος των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας τους με μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου ή με άλλο αξιόπιστο τρόπο.
4. Την λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των έργων και δράσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν ανατεθεί από την ΠΙΝ στους Φ.Δ. της περιοχής.
Η περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σιωπά, προφανώς αποδεχόμενη την κυβερνητική επιλογή. Αναμένουμε την στιγμή που θα θέσει το κομματικό της συμφέρον κάτω από τα συμφέροντα των πολιτών και της Ιόνιας Περιφέρειας.