Η δημοπράτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας αναρτήθηκε χθες βράδυ στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ένα έργο πνοής, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, που θα δώσει με την ολοκλήρωσή του οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό της Μ. Υδραίου
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΣΗΔΗΣ και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μερόπη Υδραίου έκανε λόγο για μια από τις πιο όμορφες ημέρες για την Κέρκυρα.
Ο διαγωνισμός ως γνωστόν είανι διεθνής και η προβλεπόμενη προθεσμία κατάθεσης προσφορών είναι 35 ημέρες Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η συμβασιοποίηση του έργου θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων που θα ολοκληρωθεί, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, σε 18 μήνες. Το έργο κατασκευής του Εργοστασίου, έχει προϋπολογισμό 29,13 εκ.ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ .
Μ. Υδραίου: Διαψεύσαμε όσους επένδυσαν σε αποτυχία μας
Η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ.Μερόπη Υδραίου, με αφορμή τη δημοπράτηση του έργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ξημέρωσε μία από τις πιο όμορφες μέρες για την Κέρκυρα. Η δημοπράτηση του έργου κατασκευής της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νησί μας, είναι πλέον πραγματικότητα.
Κινηθήκαμε μεθοδικά όλο αυτό το διάστημα και δουλέψαμε σκληρά. Μέσα σε 6 μήνες έγινε πλέον πραγματικότητα η δημοπράτηση του έργου.
Διαψεύσαμε όλους όσους είχαν επενδύσει στην αποτυχία των προσπαθειών μας, ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια που υπήρχαν και καταφέραμε να τρέχει πλέον ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου.
Στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας θα είναι σε λειτουργία, δίνοντας μόνιμη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε ολόκληρο το νησί και δυσφήμισε την Κέρκυρα.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργία του, απομακρύναμε και τον εφιάλτη των σκουπιδιών από την Κέρκυρα με την συμφωνία μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη.
Πετύχαμε πράγματα που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν γίνονται.
Πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της δημοπράτησης σε χρόνο-ρεκόρ. Είναι ψευδείς, ανυπόστατες και εμπεριέχουν δόλο και άγνοια των δεδομένων οι αναφορές περί καθυστέρησης της δημοπράτησης.
Αποδεικνύεται σήμερα στην πράξη ότι όταν δουλεύεις και διεκδικείς μεθοδικά, υπάρχει πάντα αποτέλεσμα.
Η Κέρκυρα κοιτάζει πλέον μπροστά, έχει μια δημοτική αρχή που δουλεύει και έχει να παρουσιάσει ορατό και μετρήσιμο έργο.’’
Ενημέρωση σε μέλη ΦΟΔΣΑ και Δημ. Συμβούλιο
Σημειώνεται ότι με επιστολή της η Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ενημερώνει το σύνολο των μελών του Φορέα καθώς επίσης και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς και τις σχετικές λεπτομέρειες.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του έργου, αυτό, περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επίσης, περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στόχος της εγκατάστασης είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κοµπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά, καθώς και κοµπόστ του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγµένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η λειτουργία της υποδομής για 6 συν 6 έτη προαιρετικά.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» – Κωδικός Πράξης» με Κωδικό ΟΠΣ 5041382 .
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80%, από Ιδίους Πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κωδικός της Σ.Α. της πράξης είναι 2019ΣΕ27510088 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).