Η 3η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη και Αντιπεριφερειαρχών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αλέξη Αλεξάκη:
Εμφανής ήταν ο προβληματισμός όλων των τοποθετήσεων, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην χώρα μας. Με τον θανατηφόρο κορονοϊό να εξαπλώνεται, έχοντας χτυπήσει πολλές χώρες, εντείνονται οι φόβοι για τις συνέπειες της επιδημίας στον ελληνικό τουρισμό. Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές. Ιδιαίτερα αν η διάδοση του κορονοϊού στην Ευρώπη διευρυνθεί, περιορίζοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, τότε το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό.
Οι προβλέψεις δείχνουν πως η εξάπλωση του κορονοϊού θα μειώσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφής κόστος για την Ελλάδα, με παράγοντες της αγοράς να ελπίζουν ότι η έξαρση δεν θα έχει διάρκεια και θα κυλήσει έστω και καθυστερημένα η τουριστική περίοδος, αφού ακόμα δεν καταγράφονται αρνητικά αποτελέσματα. Αφού ενημερώθηκαν όλοι για τα μέτρα που έχουν παρθεί αλλά και εκείνα που θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες, αναλύθηκαν λεπτομερώς από τους εκπροσώπους κάθε περιφέρειας οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα της κρίση.
Ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» και Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην κατάσταση του κλάδου σε επίπεδο Ιόνιων Νησιών και σε ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για να προφυλαχθούν οι άμεσα θιγόμενοι που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους και τις εποχικές επιχειρήσεις.
Επισήμανε ότι όλοι οι τουριστικοί φορείς στα Επτάνησα είναι σε ετοιμότητα. Άπαντες έχουν κατανοήσει ότι είναι ώρα ευθύνης και εθνικής συστράτευσης προκειμένου να βγούμε από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Γίνονται συχνές συναντήσεις φορέων με α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Όπου με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες, μόλις αρθούν τα μέτρα, να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Ακολούθησε η παρουσίαση μιας πρώτης επεξεργασίας που έγινε ανά περιφερειακή ενότητα για την τουριστική εποχικότητα και στην συνέχεια ανέλυσε τις προτεινόμενες ενέργειες για την ανάδειξη συγκεκριμένων τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού.
Η τοποθέτηση του κ. Αλεξάκη έκλεισε με τις προτεινόμενες εξειδικευμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα μετά την αποκατάσταση από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Επιγραμματικά αναφέρουμε:
1. Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να μην χαθεί το εποχικό επίδομα λόγω λιγότερων ενσήμων, από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του.
2. Προστασία για όσους δεν καταφέρουν να εργαστούν φέτος στον κλάδο, προσφέροντας στους εποχικούς εργαζόμενους παρατεταμένο επίδομα ανεργίας.
3. Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας η οποία θα διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δει το εισόδημα του να μειώνεται εξαναγκαζόμενος σε άδεια άνευ αποδοχών ή απειλούμενος με απόλυση.
4. Καμπάνια προβολής της Ελλάδας αλλά και προορισμών με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια.
5. Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες και μη σφράγισμα επιταγών (Τειρεσίας)
6. Οι εποχιακές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται με απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ή σε ΕΣΠΑ, με απλή διαδικασία αίτησης να λαμβάνουν το 50% του επιχορηγούμενου ποσού ως προκαταβολή.
7. Να δύναται στις εποχιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν αρνητικά στοιχεία (σφραγισμένες επιταγές και δανειακά ενήμερες μέχρι 31/12/2019) η καταβολή από τις τράπεζες δανείου κίνησης ισόποσου των επιταγών που απαιτείται για την κάλυψη τους στο προσεχές τετράμηνο με μηδενικό επιτόκιο και η αποπληρωμή να πραγματοποιείται στα επόμενα δυο έτη.
8. Οι εποχιακές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επαναλειτουργία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιχορηγούνται στην εργασιακή και ασφαλιστική δαπάνη στο πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας τους με ποσοστό 70% εφόσον κατά την έναρξη λειτουργίας τους εξασφαλίσουν το 80% των εργαζόμενων που είχαν την προηγούμενη εποχιακή χρήση.
9. Μείωση ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στο χαμηλότερο συντελεστή.
10. Μείωση των τελών αεροδρομίων ώστε η Fraport να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις.