Το “Μένουμε Όρθιοι” περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το πρόγραμμα «#ΜένουμεΌρθιοι», το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
– Η διατήρηση θέσεων-σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
powered by Rubicon Project
– Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας-ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
– Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.
“Tο μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού μας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε χωρίς δέυτερη σκέψη, αν ήμασταν κυβέρνηση, ένα σχέδιο που δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, πιστεύω βαθιά, ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω απο το συμφέρον της χώρας και τον ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά”.
“Εμείς πιστεύουμε ότι παρά τη πρωτοφανή συνθήκη που ζούμε, υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους” τόνισε.
Συνεχίζοντας σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, γιατί “έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον εξωτερικό της δανεισμό έχοντας περίπου 10% του ΑΕΠ, σε απόθεμα ασφαλείας, απο όπου μπορεί να αντλήσει για τις ανάγκες της”.
“Το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» έχει ως κεντρική ιδέα την άμεση αξιοποίηση του υπερόπλου που διαθέτει η χώρα απέναντι στη κρίση, ώστε με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις και οριζόντια μέτρα, όσο ακόμη διαρκεί η πανδημία, να στηρίξουμε τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση και να δημιούργήσουμε τους όρους για την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, μένοντας όρθιοι”.
Έθεσε δε τρεις άξονες.
“Την ποσότητα των παρεμβάσεων, την ποιότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους”.
Είπε πως είναι στη διάθεση των τραπεζών πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δις απο την ΕΚΤ. “Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη κρίνουμε σκόπιμο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δις ευρώ. Εκ των οποίων τα 14 δις πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επεξηγώντας το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “στα μέτρα αυτά δεν υπολογίζονται προφανώς οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πράγμα που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της. Θεωρούμε αυτονόητο ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για έξι τουλαχιστόν μήνες, θα ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις”.
Στόχος, είπε, είναι να διατηρηθούν οι μισθοί μετά το πέρας της κρίσης στα επίπεδα του Φλεβάρη του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν την έναρξη της κρίσης.
Εκεί εστίασε την αντίθεση με την κυβέρνηση.
“Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο που σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί και το οποίο αποσκοπεί σε μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά πενήντα τοις εκατό”.
Τα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας αναλύονται ως εξής:
1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.
4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι.
5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαϊου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαίου. Ύψος παράμβασης 8,5 δις ευρώ.
6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρέωσεων για έξι μήνες.
7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος.
9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πλήρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
10. Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.
“Τέλος νομίζω ότι πέρα από αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ότι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έκλεισε δε θέτοντας το δίλημμα: “Μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία αντικρύζουμε συντρίμμια και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Εμείς απαντάμε, μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης τώρα, αξιοποιώντας το απόθεμά μας”.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.