Παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγκροτεί ο Τομέας Υγείας της ΚΟ σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός:
Στόχος είναι η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας , η ανάδειξη προβλημάτων , ελλείψεων , ανεπαρκειών ή λαθών στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων , που εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση τα ενδεικνυόμενα κάθε στιγμή μέτρα.
Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι η αυτή η διεθνής κρίση Δημόσιας Υγείας αναδεικνύει περίτρανα και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης από κανένα, την τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία της δημόσιας περίθαλψης και της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα . Χωρίς τη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ που καταφέραμε σε συνθήκες λιτότητας να διασφαλίσουμε την προηγούμενη περίοδο , χωρίς την ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με επιπλέον προσωπικό ( μόνιμο και επικουρικό ) , χωρίς την πολιτική της εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας όλων πολιτών μέσα από το Δημόσιο Σύστημα ( ν.4368/2016 για τους ανασφάλιστους) , σήμερα η κατάσταση θα ήταν μη διαχειρίσιμη.
Τονίσαμε επίσης από την αρχή ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει την πανδημία για ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση ( όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ) και ότι θα επιμείνουμε , με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των αναγκαίων μέτρων θωράκισης του ΕΣΥ και τήρησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με στόχο τη θετική συμβολή μας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.
Για μας η κορυφαία προτεραιότητα σήμερα είναι 1. Η ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας με εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και 2. Η γρήγορη λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ και ειδικότερα κρίσιμων «κρίκων» στη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και των ασθενών με κοροναϊό όπως οι ΜΕΘ, τα ΤΕΠ ( Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) , το ΕΚΑΒ, τα Εργαστήρια και οι δομές ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
Θέματα που χρειάζονται γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση :
• Η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2000 προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας – απαιτείται αναλυτική ενημέρωση σε καθημερινή βάση για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό ανά ΥΠΕ και νοσοκομείο.
• Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί για τα ΤΕΠ ( από προηγούμενη προκήρυξη ) , ενισχύοντας έτσι με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό την 1η γραμμή άμυνας των νοσοκομείων .
• Άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας , γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση για 2000 συμβασιούχους . Η «ένεση» αυτή ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ θα πρέπει να συνεχιστεί και τα 2 επόμενα χρόνια ( 2021-2022) με 2500 μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων/έτος με βάση τον κανόνα 1:1 , έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και να καλυφθούν με μόνιμο τρόπο οι ανάγκες που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί και λοιπό επικουρικό προσωπικό , καθώς και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ .
• Η καλά προετοιμασμένη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ ( Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου , ΤΟΜΥ ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Πρέπει σε 1η φάση να οριστούν συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας «αναφοράς» για την αντιμετώπιση περιστατικών κοροναϊού με ήπια συμπτωματολογία σε πρωτοβάθμιο-εξωνοσοκομειακό επίπεδο.
• Ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων που ήδη παρέχονται μέσω επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ ή σε τμήματα του ΕΣΥ ( πχ Ογκολογικές Κλινικές) . Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας ( ΚΟΜΥ) , με το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ .
• Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ ( νοσοκομεία -ΥΠΕ) με προσαύξηση του ορίου δαπανών τουλάχιστον κατά 150εκ. ευρώ .
• Εξάντληση των δυνατοτήτων ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία – συστηματική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα βήματα που γίνονται σ΄ αυτή την κατεύθυνση – αξιοποίηση όλων των αδιάθετων κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξη των αντίστοιχων κλινών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων . Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν και σε ποιό βαθμό έχει βελτιωθεί η κατάσταση . Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνει καθημερινά για το πόσο νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ.
• Ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ , των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων που σήμερα δίνουν ηρωική μάχη για να κρατήσουν το Σύστημα Υγείας όρθιο και να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία . Εδώ παρατηρούνται οι περισσότερες ελλείψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων «αναφοράς» . Είναι σε σημαντική ανεπάρκεια οι μάσκες ( όχι μόνο οι ειδικές μάσκες FFP2 αλλά συχνά και οι απλές χειρουργικές ) , τα αντισηπτικά υγρά, τα γάντια , οι ποδιές και οι ειδικές στολές για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων , είναι σε ανεπάρκεια οι ειδικοί στυλεοί για την αποστολή δειγμάτων για το διαγνωστικό τεστ . Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης . Κάθε καθυστέρηση , κάθε ολιγωρία , κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το πεδίο , εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του .
• Δραστική αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε αίμα , λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο . Η ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση χώρων που μπορεί να διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων.
• Ενίσχυση της δυνατότητας των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κοροναϊό σε όσους ασθενείς ή επαγγελματίες υγείας απαιτείται , με βάση τα κλινικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων . Εξασφάλιση επάρκειας των υλικών μεταφοράς και των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια του ενδεδειγμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ σε όλη τη χώρα . Ειδικά για τα τεστ που γίνονται σε Ιδιωτικά Εργαστήρια , απαιτείται η πιστοποίηση τους καθώς και η άμεση κοστολόγηση του τεστ για να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε όσους ασθενείς πληρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες .
• Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη διαφανή διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό και προμήθειες υλικών , καθώς και για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του σε κάθε απειλή Δημόσιας Υγείας.
Η παραπάνω αναφορά για τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα επικαιροποιείται με βάση τις εξελίξεις και θα δίνεται στη δημοσιότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα .