Ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη προστασίας των χρονίως ασθενών εργαζομένων και των γεωτεχνικών, καθώς και για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες συνυπογράφει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, για την ανάγκη λήψης μέτρων για την οικονομική στήριξη του πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: «Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού»
Εξαιρετικά επείγουσα κρίνεται η λήψη μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα, σε οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Τον περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων ακολούθησε ο περιορισμός “μετακίνησης” των προϊόντων, καθώς τόσο οι εξαγωγές, όσο και η διακίνησή τους στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησαν. Τόνοι παραγόμενων προϊόντων, πάνω από το 50% της παραγωγής, καταλήγει στις χωματερές αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να εξαχθούν.
Ο αγροτικός κόσμος δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω του χαμένου εισοδήματός του από την απώλεια των προϊόντων. Αντιστοίχως, πλήγμα δέχονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περίμεναν το Πάσχα για να διοχετεύσουν στην αγορά το ελληνικό κρέας.
Τα προβλήματα και οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις για τον πρωτογενή τομέα, ξεκίνησαν, σε όλη την επικράτεια, πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού και την όποια λήψη περιοριστικών μέτρων. Ο δήμος Βιάννου, για παράδειγμα, κατεξοχήν περιοχή παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και ελαιολάδου, εκπέμπει sos μέσω της δημοτικής αρχής. Οι περισσότερες περιοχές στην Κρητη που στηρίζονται αμιγώς στο αγροτικό εισόδημα, με παραγωγή οπωροκηπευτικών και ελαιολάδου, αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος ήταν καταστροφική για σειρά γνωστών σε όλους μας πλέον λόγων. Παρά τα αγωνιώδη και επανειλημμένα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η στάση της πολιτικής ηγεσίας ήταν απελπιστικά ανεπαρκής.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια βρέθηκε σε θέση να έχει διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της χώρας τούτη την έκτακτη στιγμή. Και για αυτό, φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνοντας μαξιλάρι ασφαλείας στην πατρίδα μας, 37 δις ευρώ, για μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι τώρα.
Επειδή, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη της οικονομίας των κρατών στην πράξη με πολιτικές αποφάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι να μην δράσει άμεσα και υπέρ της στήριξης όλων των επαγγελματικών ομάδων και εργαζομένων,
Επειδή η φετινή χρονιά, ιδίως για την Κρήτη, πολύ πριν την πανδημία, λόγω μια σειράς γεγονότων, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, όσο και η απώλεια της σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, ανέδειξε την πολιτική ένδεια και ατολμία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαχείριση τους.
Επειδή καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων προς μόνο μια κατεύθυνση, αυτή της ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενή τομέα, όπως με σαφή και εξειδικευμένο τρόπο περιγράφονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τους παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Επειδή, οι πρόσφατες εξαγγελίες σας, και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεστε την κρίση όχι μόνο δεν ενισχύουν και στηρίζουν όσους απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αλλά συνεπάγονται και την οικονομική καταστροφή τους.
Επειδή, το Υπουργείο Οικονομικών κοροϊδεύει στην ουσία τους παραγωγούς με την χρηματοδότηση των 150 εκ., αν σκεφτεί κανείς ότι η ζημιά μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια το 2019 στην Κρήτη ανέρχεται στο ίδιο ύψος περίπου.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Προτίθενται να λάβουν μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Κρήτη, όπου χάνεται και η τουριστική περίοδος, αν η κυβέρνηση δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα μιλάμε για ολική καταστροφή της οικονομίας των περιοχών αυτών, με αποκλειστική ευθύνη της;
Οι Ερωτώντες βουλευτές»
Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Υγείας, προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κο Υπουργό Εσωτερικών, για την ανάγκη προστασίας των χρονίως ασθενών εργαζομένων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Υγείας
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εσωτερικών
Θέμα: «Ανάγκη προστασίας των χρονίως ασθενών εργαζομένων»
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-COV-2 και ο κίνδυνος εξάπλωσής της έχουν οδηγήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως ισχύουν.
Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, λοιπόν, δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό παραπάνω από την προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, το κύμα της πανδημίας θα ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα διατυπώνεται έντονη ανησυχία σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης ειδικής άδειας σε εργαζόμενους, χρόνιους ασθενείς.
Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις της 14ης και της 18ης Μαρτίου προβλέπουν τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για την προστασία από την πανδημία, μόνο για έξι (6) εξαιρετικά περιορισμένες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη και για καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Τα παραπάνω κριτήρια, όπως καθίσταται εμφανές, αφήνουν μετέωρους χιλιάδες χρόνιους ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένους εργαζόμενους, οι οποίοι παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας τους υποχρεώνονται είτε να εργάζονται εκτεθειμένοι στην πανδημία είτε να εξαντλούν τις ημέρες της αναρρωτικής ή της κανονικής τους άδειας. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε ασθενείς που πάσχουν από:
• Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (οι οποίοι οφείλουν να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή),
• Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια,
• Σακχαρώδη διαβήτη,
• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση),
• Χρόνια ηπατική νόσο (Child Pugh score B ή C),
• Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα,
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία),
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη),
• Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα,
• Κακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου),
• Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων,
Καθώς και σε έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Επειδή το ως άνω μέτρο, όπως προβλέφθηκε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία του συνόλου των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας.
Επειδή η κατάσταση είναι ήδη πολύ κρίσιμη και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οποιαδήποτε κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επειδή καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από τον χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, βάσει της υπάρχουσας επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αναθεώρηση της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από το χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα;
2) Ποιά ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί για την χορήγηση της ειδικής άδειας των χρονίως ασθενών εργαζομένων, ώστε να μην υπόκεινται σε περαιτέρω ταλαιπωρία της υγεία τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές»
Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Οικονομικών, προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ανάγκη λήψης μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ:
1. τον Υπουργό Οικονομικών
2. τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3. τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών».
Με τα τελευταία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2, ανακοινώθηκαν και μέτρα για την οικονομική ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων πλην της εφοδιαστικής αλυσίδας, απαγόρευση μετακινήσεων κλπ. Στο πλαίσιο της οικονομικής ελάφρυνσης ελήφθησαν ορισμένα μέτρα, όπως αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν με την ανακοίνωση πινάκων ΚΑΔ που αναφέρονται στις οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες αφορούν. Όμως, παρά την αργοπορημένη συμπλήρωση στον κατάλογο ΚΑΔ που αφορά τους κτηνιάτρους, από τους εκδοθέντες πίνακες ελλείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των γεωτεχνικών.
Οι γεωτεχνικοί κλάδοι επιστημόνων, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, κτηνίατροι και ιχθυολόγοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Τα μέλη του απασχολούνται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπου καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα. Όμως, μεγάλος αριθμός γεωτεχνικών είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε εργοδότες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών των ανωτέρω κλάδων, για παράδειγμα, είναι: καταστήματα γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών, κτηνιατρικά ιατρεία, γραφεία μελετών, εργαστήρια αναλύσεων εδαφών και νερών, ενώ και άλλοι διατηρούν εργολαβικά γραφεία που αναλαμβάνουν εκτέλεση δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών έργων πρασίνου, ερευνητικών εργασιών υπεδάφους κλπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται ελάχιστοι ΚΑΔ που αφορούν γεωτεχνικούς:
02.40.10.03 υπηρεσίες δασολόγου
42.21.24.00 διάνοιξη φρεατίων
42.91 κατασκευή υδραυλικών και λιμενικών έργων
43.13.10.00 δοκιμαστικές διατρήσεις και γεωτρήσεις
81.30 δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου
Παρά την έκδοση αναθεωρημένων πινάκων, οι παραπάνω ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στους ήδη ανακοινωθέντες πίνακες. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αλλά και επαγγελματικοί σύλλογοι, έχουν επισημάνει την παράλειψη αυτή. Καθώς τα πιο πάνω επαγγέλματα είναι αυτά που θα κληθούν να στηρίξουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία και αυτή πληρώνει τεράστιο τίμημα από την κρίση του κορωνοϊού, και όντας ήδη αποδυναμωμένα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους με αξιοπρέπεια, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται την άμεση στήριξη της οργανωμένης πολιτείας.
Ταυτόχρονα η μη περίληψη των Γεωτεχνικών που πλήττονται αποτελεί πράξη καθαρής διακριτικής μεταχείρισης έναντι άλλων επαγγελματικών ομάδων που και αυτές πραγματικά πλήττονται.
Δεδομένου ότι, οι κλάδοι γεωτεχνικών έχουν μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία, και στηρίζουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην άρτια εκτέλεση δημοσίων έργων υποδομής και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής,
Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί,
1.Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε να, περιληφθούν και οι υπόλοιποι ΚΑΔ που αφορούν τα γεωτεχνικά επαγγέλματα στους πίνακες με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας;
2. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι γεωτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους κλάδους (π.χ. αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων);
3. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι ΚΑΔ γεωτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών, να τύχουν ειδικής στήριξης με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια και κάλυψη κεφαλαίων κίνησης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές»