Συνέντευξη για θέματα που αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την εξωτερική πολιτική της Χώρας έδωσε στο militaire.gr και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του ο βουλευτής της ΝΔ:
Συγκεκριμένα, με αφορμή την συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων και την τουρκική προκλητικότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί τόσο σε ρητορικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Βουλευτής εξήγησε πως στόχος της Τουρκίας είναι οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους. Ο κ. Γκίκας εξήγησε, πως καθώς η Χώρα μας δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία, μία τέτοιου είδους διαπραγμάτευση θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα για εμάς. «Όταν συζητάς για τα δικά σου χωρίς να διεκδικείς κάτι – εμείς δεν διεκδικούμε κάτι, η Τουρκία διεκδικεί – κάποια από τα δικά σου θα τα χάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία αναγνωρίζει η Χώρα μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. «Τα υπόλοιπα θέματα ρυθμίζονται ξεκάθαρα από το Διεθνές Δίκαιο.»
Ο κ. Γκίκας σημείωσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει σε ουσιώδεις κινήσεις, ενώ επανέλαβε την θέση που διατύπωσε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός: διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με άλλα κράτη, όπως είναι η πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεών μας με τη Γαλλία, και ενισχύουμε τις ΕΔ μας.
Σε ότι αφορά στις Ελληνικές ΕΔ, ο Βουλευτής Κέρκυρας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση την οποία έχει καταθέσει για την αύξηση των δαπανών για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των ΕΔ.
Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κατά την δεκαετία 2009 – 2019 σημειώθηκε σημαντική μείωση στους προϋπολογισμούς των ΕΔ, καθώς οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 63% και οι εξοπλιστικές δαπάνες κατά 76%.
Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, οι άμεσες εξοπλιστικές ανάγκες των ΕΔ ξεπερνούν τα 5 δις Ευρώ. Για αυτό τον λόγο ο Βουλευτής προτείνει την ανακατανομή πιστώσεων, ώστε ειδικά για τους εξοπλισμούς, να δοθεί το 0,5% του ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε 1 δις Ευρώ το χρόνο, επί μία πενταετία για την ενίσχυση των εξοπλιστικών αναγκών. Πρόκειται συνολικά για 5 δις Ευρώ, με τα οποία μπορούν να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες των ΕΔ και να συμβάλλουν στην πολλαπλή αύξηση της αμυντικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητάς τους.
Ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι στις 13/10/2014 το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε μία σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επικαιροποίησε στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου 2015. Ωστόσο πολλά εκ των προγραμμάτων έως σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Αν αυτά τα προγράμματα είχαν εξελιχθεί κανονικά, η εικόνα των ΕΔ μας θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερη και θα είχαμε μεγαλύτερες διαθεσιμότητες» είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σήμερα οι Ελληνικές ΕΔ διαθέτουν σημαντική ισχύ και ικανή αποτρεπτική ικανότητα και μπορούν να ανταπεξέλθουν στα επιχειρησιακά τους έργα. «Παρόλα αυτά υπάρχει ένα εξοπλιστικό κενό, το οποίο πρέπει να καλύψουμε με γρήγορους ρυθμούς.»
Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας πρότεινε τους πόρους από τους οποίους μπορούν να αντληθούν τα προτεινόμενα 5 δις Ευρώ. Εξήγησε ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν διακρατηθεί από τις κεντρικές τράπεζες. Συνεπώς, το 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 η χώρα μας θα λάβει 5,1 δις Ευρώ.
Αναφέρθηκε επιπλέον στην μείωση των υπερβολικών υποχρεωτικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, που σήμερα φτάνουν το 3,5%. Ο Πρωθυπουργός θα διεκδικήσει την μείωσή τους και εκτιμάται πως θα φτάσουν το 2,5%, πράγμα που σημαίνει πως το 2021 και το 2022 η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 2% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4 δις Ευρώ.
Τέλος, επεσήμανε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται αύξηση ύψους 2,5% έως 3% του ΑΕΠ. Συμπέρανε πως μέρος των αναφερθέντων πλεονασμάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ωστόσο, ο κ. Γκίκας έθεσε δύο σημαντικές προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχής και αποτελεσματική πραγματοποίηση του εγχειρήματος:
Πρώτον, απαιτείται η αλλαγή του νόμου προμηθειών των ΕΔ, ο οποίος σήμερα προβλέπει μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Ο νέος νόμος πρέπει να διασφαλίζει την διαφάνεια, αλλά να προβαίνει παράλληλα και σε κατηγοριοποίηση των αγορών, ώστε αυτές να πραγματοποιούνται με αποτελεσματικό τρόπο.
Δεύτερον, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία για την Χώρα, μέσω της ανάθεσης σημαντικού υποκατασκευαστικού έργου στην εγχώρια κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία. Ο Βουλευτής έθεσε ως παράδειγμα την αναβάθμιση των F16 σε Viper, η οποία σε μεγάλο ποσοστό θα πραγματοποιηθεί από την ΕΑΒ. Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόσληψη προσωπικού και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Σε δεύτερο χρόνο η ύπαρξη των υποδομών και της τεχνογνωσίας μπορεί να οδηγήσει αεροπορίες άλλων χωρών να αναθέσουν ανάλογα έργα στην ΕΑΒ.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, τονίζοντας την σπουδαία τεχνογνωσία που έχει η Χώρα μας σε αυτό τον τομέα. Εκτίμησε δε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο πολεμικών αλλά και εμπορικών πλοίων. «Υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο κεφάλαιο στην αμυντική μας βιομηχανία και πολύ υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία.»
Ο Βουλευτής επανέλαβε πως οι ΕΔ βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο και είναι αξιόμαχες. Ωστόσο, «μετά από μία δεκαετία της κρίσης, οφείλουμε να δούμε και την επόμενη ημέρα». Τόνισε πως οι ανάγκες της Χώρας μας σχετίζονται άμεσα με την συμπεριφορά της Τουρκίας και τον εξοπλισμό που η ίδια διαθέτει. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η Ελλάδα δεν συνορεύει με χώρες όπως είναι π.χ. το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, αλλά με την «δύστροπη» Τουρκία.
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας επανέλαβε μία ρήση του Θουκυδίδη, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος, προκειμένου να παραμείνει ελεύθερο, πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρό με τα γειτονικά του κράτη. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Βουλευτή, η Ελλάδα πρέπει να είναι εξίσου ισχυρή με την Τουρκία, καθώς μόνο «με ισχυρές ΕΔ διατηρείς ικανή αποτροπή».