Επίσκεψη Μπιάγκη στο Αχίλλειο – Διαδοχικές συναντήσεις με διεύθυνση και εργαζόμενους
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή:
Εκτενή επίσκεψη στο κτηριακό συγκρότημα του Αχιλλείου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για την αξιοποίηση του Μνημείου. Ο Βουλευτής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Διευθυντή κ. Διαβάτη, αλλά και τους Συλλόγους των Εργαζομένων σ’ αυτό. Η διεύθυνση ενημέρωσε τον Βουλευτή για την κατάσταση του Μνημείου, το δρομολογημένο έργο για την επισκευή και αποκατάστασή του, αλλά και τα σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Ο κ. Διαβάτης στάθηκε στις προσπάθειες και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης του μνημείου κι ανέπτυξε στον Βουλευτή το πλάνο για τη λειτουργία του στο μέλλον. Παράλληλα, ο Βουλευτής είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους δυο Συλλόγους των εργαζομένων σ’ αυτό, ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για τη λειτουργία του Μνημείου και το καθεστώς που επικρατεί σ’ αυτό.
«Μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο, για τα Υπουργεία ή ακόμα και την ΕΤ.Α.Δ. το Αχίλλειο να είναι απλά ένα χαρακτηρισμένο Νεότερο Μνημείο ή στυγνά οικονομικά το 2ο ή 3ο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της χώρας μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και την Αρχαία Ολυμπία, για εμάς όμως τους Κερκυραίους, το Αχίλλειο αποτελεί ένα ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ταυτότητα και το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, το σήμα κατατεθέν μιας λαμπερής εικόνας γεμάτης αίγλη, μεγαλείο και ιστορική μαγεία», δήλωσε ο Βουλευτής και συνέχισε: «Οι κτηριακές ζημιές που παραμένουν δεν είναι το μόνο τραγικό που ταλανίζει το μνημείο. Υπό τη διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ. χωρίς άμεση παρέμβαση από το στενό κράτος ή την ίδια την τοπική κοινωνία και τους φορείς του νησιού, το Αχίλλειο μοιάζει έρμαιο μιας σύνθετης διελκυστίνδας που αφορά στη διαχείριση και λειτουργία του, ενώ βιώνει και την αισθητική και πολιτιστική παρακμή που απαξιώνουν το πολιτιστικό του στίγμα του και μας εκθέτουν ως χώρα».
Ο Βουλευτής ενημέρωσε τη διεύθυνση αλλά και τους εργαζόμενους για τη δρομολόγηση σχετικών πρωτοβουλιών από μέρους του, με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης, ώστε το Αχίλλειο να περάσει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως του αρμόζει ως Μνημείο και Μουσείο, με τη συμμετοχή στη διοίκησή του όμως της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της περιοχής που πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στη διαχείρισή του.
«Είναι καιρός, επιτέλους, η τοπική κοινωνία να ορθώσει το ανάστημά της και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, ώστε το Αχίλλειο να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη λάμψη του παρελθόντος. Είναι επιτέλους καιρός, η κεντρική εξουσία να καταλάβει, πως το Μνημείο πρέπει να περάσει στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι να παραμένει σε καθεστώς «ομηρείας» από την αναρμόδια ΕΤ.Α.Δ. Όλοι οι τοπικοί φορείς, από κοινού, αλλά και το κεντρικό κράτος, πρέπει να μεριμνήσουμε με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις για τη διαφύλαξή του από κάθε είδους ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που το κατέστησαν έρμαιο ενός διάτρητου συστήματος που μας εκθέτει ανεπανόρθωτα».
Ο Βουλευτής συζήτησε διεξοδικά τόσο με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, για να διαπιστώσει από κοντά τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες που γεννούν προστριβές μεταξύ τους.
«Ονειρευόμαστε ένα Αχίλλειο πέρα και πάνω από σκοπιμότητες, μικρότητες, αντιδικίες, ωχαδερφισμούς και εσωτερικές προστριβές. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι το Αχίλλειο δεν είναι ένα απλό Μουσείο, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε έναν μοναδικό Χώρο Πολιτισμού Παγκόσμιας εμβέλειας. Προκρίνουμε την ελπίδα και την προοπτική, από τη μισαλλοδοξία, τις έριδες, τις κοντόφθαλμες παρωπίδες που στέρησαν από το Μνημείο όλα όσα δικαιωματικά του αξίζουν όλα ετούτα τα είκοσι και πλέον χρόνια της παρακμής. Στα πλαίσια αυτά, καταθέτουμε στην τοπική κοινωνία την πρότασή μας, μένοντας πιστοί στην υπόσχεση πως είμαστε εδώ για να προτείνουμε και να σχεδιάζουμε κι όχι μόνο για να ασκούμε κριτική».
Προτάσεις και θέσεις για το Αχίλλειο:
• Η ιδιοκτησία του Μουσείου να περάσει από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Πολιτισμού.
• Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Μνημείου με τη συμμετοχή Αυτοδιοικητικών φορέων του νησιού.
• Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την επισκευή και αποκατάσταση του Μνημείου και των εκθεμάτων του.
• Αξιοποίηση συνεργασίας με το Τμήμα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη μελέτη και την έρευνα των εκθεμάτων του.
• Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στο κτήριο των στρατώνων του οικήματος με τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων και θέσπιση ετήσιου συνεδρίου για την Βασίλισσα Ελισάβετ.
• Καθιέρωση του Αχιλλείου ως επίσημης έδρας της Όπερας Δωματίου στο νησί της Κέρκυρας.
• Δημιουργία Οργανισμού (φόρουμ) Φίλων του Μουσείου με τη συμμετοχή ιδιωτών για την προώθησή του σε παγκόσμιο επίπεδο.