Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με τη δίκη του Μητροπολίτη και την απόφαση αθώωσής του.
Η ανακοίνωση
Ήταν σαφής, από το πρώτο κιόλας lockdown του Μαρτίου, η άρνηση μεγάλου μέρους της Εκκλησίας να εφαρμοστούν και στους χώρους λατρείας τα μέτρα περιορισμού στις δραστηριότητες των πολιτών. Άλλες χριστιανικές εκκλησίες υπάκουσαν στις κοσμικές εντολές για τον περιορισμό ή την ολική απαγόρευση θρησκευτικών εκδηλώσεων, της κυριακάτικης προσευχής συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να θεωρούν -και σωστά- ότι τίθεται θεολογικό ζήτημα. Απλώς εφάρμοσαν τον «κοσμικό νόμο».
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας αυτό φάνηκε αδύνατο να εφαρμοστεί. Μεγάλη μερίδα της Ιεράς Συνόδου θεώρησε ότι ο δικός της «θεϊκός νόμος» είναι ανώτερος, προτρέποντας τους πιστούς σε ανυπακοή και πιέζοντας την κοσμική εξουσία να υποχωρήσει και να την εξαιρέσει. Έτσι προέκυψε ο τραγέλαφος στις εκκλησίες με συνωστισμό πιστών, με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να προσκυνάνε εικόνες και πετραχήλια ή να συμμετέχουν στη «θεία κοινωνία» σε δημόσια επίδειξη και απόδειξη της πίστης τους, την ίδια ώρα που επέβαλλαν πρόστιμα για παράνομες συναθροίσεις ή υπέρβαση του ορίου επιτρεπόμενων ατόμων στα καταστήματα εστίασης. Αυτές οι κυβερνητικές παλινωδίες, μαζί με το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού και τα προσωπικά παραδείγματα πολλών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου της πανδημίας, για να έχουμε φτάσει σήμερα, μέσον του φθινοπώρου ακόμα, σχεδόν στα 1.000 κρούσματα.
Η στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένας από τους πολλούς μητροπολίτες που θεώρησε ότι κινδυνεύει «το δόγμα», τα ιερά και όσια δηλαδή της ορθόδοξης πίστης, και ταυτίστηκε με τους φανατικούς, κόντρα ακόμα και στον Αρχιεπίσκοπο. Η αθώωσή του από το κοσμικό δικαστήριο δεν αποτελεί προφανώς έκπληξη, ειδικά όταν όλοι γνωρίζαμε ότι η υπεράσπισή του θα επιδιώξει να τον παρουσιάσει ως δικαζόμενο «αντιρρησία συνείδησης». Αυτό, βέβαια, δε λύνει το πρόβλημα της προτροπής σε ανυπακοή, για το οποίο απλώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπήρχε δόλος. Τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν ας τα διερευνήσουν οι νομομαθείς· εμείς επισημαίνουμε την πολιτική πλευρά του ζητήματος: στην Ελλάδα του 2020 ο θρησκευτικός νόμος υπερισχύει και η επίκληση της ατομικής πίστης μπορεί να σε εξαιρεί από τον κοσμικό νόμο ακόμα κι αν καλείς και άλλους σε ανυπακοή. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της υποταγής του Κοσμικού Κράτους στην Εκκλησία, όταν θίγονται τα συμφέροντά της ή τα υπαρξιακά της δεδομένα.
Το δικαστήριο, βέβαια, έκρινε παράλληλα ένοχο τον δημοτικό υπάλληλο που βρέθηκε στην εκκλησία την Κυριακή των Βαΐων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Σκούρτης είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ο υπεύθυνος του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τις τελετές που οργανώνονται με διοργανωτή ή συνδιοργανωτή τον Δήμο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο πρόσωπό του και θεωρούμε «εκ των ων ουκ άνευ» να πράξει το ίδιο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κ. Κέρκυρας, όπως και η ίδια η Δήμαρχος.