Με επιστολή του προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τον Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. και τον Διοικητή του Νοκοκομείου Κέρκυρας, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚINAΛ καλεί τους υπευθύνους να λάβουν πρωτοβουλίες και μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα:
Η επιστολή του Βουλευτή που κοινοποιείται επίσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Υγείας, στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μελίτα Ανδριώτη αλλά και στους τέσσερις (4) δημάρχους του νομού περιέχει δέσμη αναγκαίων μέτρων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που απαιτούνται, καθώς παρουσιάζονται αρκετές δυσλειτουργίες που αφορούν, τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όσο και τον συνολικό προγραμματισμό και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων σε επίπεδο περιφέρειας.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής προτείνει:
• Τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής για τα ύποπτα κρούσματα σε χώρους που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πόλεως και στη συνέχεια (αν υπάρξει ανάγκη) στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου ως ανάχωμα για την περιφρούριση και προστασία του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου, σύμφωνα και με τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Υγείας περί
• Την αξιοποίηση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας για την επάνδρωση των νέων δομών.
• Τη δημιουργία ανεξάρτητης κινητής μονάδας που θα συνδράμει για την μεταφορά των ύποπτων κρουσμάτων από βορρά και νότο προς τα Κέντρα Υποδοχής πάντα σε συνεργασία με τη διεύθυνση του νοσοκομείου.
• Όσον αφορά τον εξοπλισμό διάγνωσης των κρουσμάτων (αντιδραστήρια), εκμεταλλευόμενοι και την προοπτική που δημιουργείται με τη δυνατότητα ελέγχου των δειγμάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή μας.
• Την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών.
• Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το εάν στις προσλήψεις που εξήγγειλλε το Υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνεται και η Κέρκυρα και σε τι βαθμό.
• Την άμεση προμήθεια των απαραίτητων για την για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της ΜΕΘ αλλά και μέσων ατομικής προστασίας και αναλώσιμων υλικών για τις δομές του νησιού για να μην παρατηρηθούν ελλείψεις.
• Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να συνδράμουν για την ενίσχυση των δομών του νοσοκομείου μας.
• Λόγω των ποσοστών που σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής (ιατροί, νοσοκόμοι, ΕΚΑΒ κ.λπ) άμεση εξεύρεση κατάλληληε ξενοδοχειακήε μονάδα, πλησίον του νοσοκομείου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του να στεγάζεται εφ’ όσον το επιθυμεί, διασφαλίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία και την ασφάλεια των οικογενειών τους και των αγαπημένων τους προσώπων.
Κλείνοντας την επιστολή του, ο Βουλευτής καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο θέτοντας για ακόμα μια φορά τον εαυτό του στην διάθεσή τους, συμπαραστεκόμενος στις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει τη δική του σκληρή μάχη όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΙΑΓΚΗ
ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου
2. Διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας κ. Ιωάννη Καρβέλη
3. Διοικητή Γενικού Νοσοκομείο Κέρκυρας κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη
ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
2. Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
3. Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Ι.Ν. κα Μελίτα Ανδριώτη
2. Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κα Μερόπη Υδραίου
3. Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη
4. Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Λέσση
5. Δήμαρχο Παξών κ. Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο
Θέμα: «Ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου χώρων υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων
και προμήθειας αναγκαίων υλικών»
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω για ακόμα μια φορά την αγωνία μου και το ειλικρινές ενδιαφέρον μου για την πορεία αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας, τα Επτάνησα συνολικά, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά. Δυστυχώς, παρά τις συσκέψεις και τον κεντρικό προγραμματισμό παρουσιάζονται αρκετές δυσλειτουργίες που αφορούν, τόσο τη δομή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και την οργανική του σχέση με τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, όσο και τον συνολικό προγραμματισμό και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων σε επίπεδο περιφέρειας. Πρέπει ο χρόνος που κερδήθηκε με τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κεντρική κυβέρνηση με τη βοήθεια και την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας να αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Με δεδομένη την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, αλλά και την αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων και της πανδημίας, είναι επιβεβλημένη η επαρκής προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κατά προέκταση της δομής και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ανεξάρτητων Κέντρων Υποδοχής για τα ύποπτα κρούσματα σ’ άλλους χώρους που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως το Κέντρο Υγείας Πόλεως αρχικά και Κέντρο Υγεία Αγίου Μάρκου στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη μας και τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Υγείας περί χώρων προδιαλογής αστικών κέντρων. Την πρόταση αυτή, είχα καταθέσει δημόσια στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Φαληράκι στις 15/3/2020.
Κατόπιν τούτων, θεωρώ επιβεβλημένη την επανεξέταση του σχεδιασμού σας, καθώς σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, όπου χρειαστεί. θα μπορούσαν άμεσα να στελεχωθούν οι ανωτέρω δομές όπου υπάρχουν κενά και να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινό. Αναγκαία κρίνεται επίσης και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης κινητής μονάδας που σε συνεργασία με τη διεύθυνση του νοσοκομείου θα συνδράμει για τη συλλογή δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων που θα εισηγούνται οι θεράποντες ιατροί.
Η αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων σε Πανελλαδικό επίπεδο, παρά τα αυστηρά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αλλά και η πιθανή διασπορά των κατοίκων, με τις μετακινήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τον επαναπατρισμό των φοιτητών μας στο εσωτερικό της χώρας δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε για την μη ύπαρξη θετικών κρουσμάτων στον νομό, ούτε να θεωρούμε πως οι υπάρχουσες μονάδες ΜΕΘ – έξι (6) συνολικά – και ΜΑΦ – άλλες έξι (6) – μπορούν να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, να σχεδιάσουμε τις επόμενες συντονισμένες κινήσεις μας, ώστε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες δομές, καθότι πιθανόν το επόμενο διάστημα να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια περισσότερο απαιτητική καθημερινότητα.
Ήδη, διαπιστώνεται, πως το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου της Κέρκυρας λειτουργεί με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, παράλληλα όμως χρειάζεται άμεση ενημέρωση της κοινωνίας για τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τις προσλήψεις που σχεδιάζονται στο προσεχές διάστημα στα πλαίσια των εξαγγελιών της κυβέρνησης.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό διάγνωσης των κρουσμάτων (αντιδραστήρια), εκμεταλλευόμενοι και την προοπτική που δημιουργείται με τη δυνατότητα ελέγχου των δειγμάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή μας. Παράλληλα, και με δεδομένη τη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, οφείλουμε σαν κοινωνία να αντιδράσουμε συντονισμένα, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της ΜΕΘ πρώτα από όλα, όπως επίσης και των άλλων διευθύνσεων του νοσοκομείου συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα που θα μας υποδειχθούν (μάσκες υψηλής ατομικής προστασίας, προστατευτικές στολές και γυαλιά αλλά και αναλώσιμα υλικά, οινόπνευμα, αντισηπτικά και χαρτιά) που χρειάζεται να έχει στα διάθεση η δομή του νοσοκομείου σε μια αυριανή έξαρση των κρουσμάτων και στην περιοχή μας.
Τέλος, λόγω των ποσοστών που σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής (ιατροί, νοσοκόμοι, ΕΚΑΒ κ.λπ) θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα μια κατάλληλη ξενοδοχειακή μονάδα, πλησίον του νοσοκομείου, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του να στεγάζεται εφ’ όσον το επιθυμεί, διασφαλίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία και την ασφάλεια των οικογενειών τους και των αγαπημένων τους προσώπων.
Θεωρώντας ως δεδομένη, την αμέριστη συμπαράστασή μου τόσο στις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσμένω στις άμεσες ενέργειές σας για τον καλύτερο προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών που θα διασφαλίσουν την όσο καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας