Οι προ μερικών μηνών αιτιάσεις μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περί δικτάτορα Καποδίστρια, έχουν αφήσει δυσφορία σε κυβερνητικά στελέχη με το Στέφανο Γκίκα, βουλευτή της Ν.Δ. στο νησί, στη χθεσινή σύσκεψη να αφήνει αιχμές καλώντας τη Γιάννα Αγγελοπούλου να αναδείξει στην πραγματική της διάσταση την προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.
Το Μάιο, η ανάρτηση αυτή του καθηγητή στο λογαριασμό του στο Facebook είχε προκαλέσει σάλο από κύκλους κυρίως της Ν.Δ., όπου επέρριπταν ευθύνες (και) στην πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.
Η ανάρτηση που προκάλεσε το σάλο
Τότε, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής, μέλος της Επιτροπής, είχε υποστηρίξει ότι ο Καποδίστριας ήταν εκσυγχρονιστής δικτάτορας: «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν «ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού». Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη. Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς. Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».
Γκίκας: Δεν μπορεί να αμφισβητείται…
«Δεν μπορεί να αμφισβητείται ο σεβασμός του Ιωάννη Καποδίστρια προς τα Συντάγματα», δήλωσε ο βουλευτής για να προσθέσει ότι «ως Γενικός Γραμματέας της Επτανήσου Πολιτείας συνέταξε το Σύνταγμά της, το οποίο ήταν φιλελεύθερο και πρωτοποριακό για την εποχή του, περιλαμβάνοντας τα ατομικά δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών. Ο ίδιος συνέταξε το Σύνταγμα της Ελβετίας, δημιουργώντας την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία αυτού του κράτους που ισχύει μέχρι σήμερα».
Κοντός: Να υπάρξει κυβερνητική εποπτεία στις αναρτήσεις
Ας σημειωθεί ότι μόλις προχθές απάντηση για τον Ιωάννη Καποδίστρια έδωσε και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ, Γιάννης Κοντός με άρθρο του, ο οποίος πάντως υπέγραψε το κείμενο ως δικηγόρος και όχι ως πολιτικό στέλεχος. Ο κ. Κοντός, με σαφή πρόθεση απαξίωσης του κ. Χατζή (αναφέροντας ότι «πολύ δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η ανάρτηση μιας κρίσης ενός καθηγητή, ονόματι, Αριστείδη Χατζη») στο άρθρο του, το οποίο δημοσίευσε μόλις μερικά 24ωρα πριν την έλευση Αγγελοπούλου, εξαπέλυσε βολές λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει νηφάλια συζήτηση για τις προσωπικότητες αυτές όταν ο καθένας μπορεί να αναρτά στην επίσημη σελίδα των 200 χρόνων όλων των Ελλήνων τέτοια πράγματα και κάλεσε την κυβέρνηση να εποπτεύει τις αναρτήσεις: «Ακριβώς επειδή η Επιτροπή αυτή είναι όλων των Ελλήνων, πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει η Κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο στο να μην δρα κανένας αυτοβούλως; Όχι βέβαια να επιβάλλει λογοκρισία. Αλλά έστω να υπάρξει ένα ελάχιστο εποπτείας, όπως υπάρχει σε όλους τους τομείς του ευρύτερου Κράτους».
Και για το Θεοτόκη
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο Γεώργιο Θεοτόκη, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός και οι ενέργειές του συνετέλεσαν στις σημαντικές νίκες των Βαλκανικών Πολέμων. «Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά ο Γεώργιος Θεοτόκης ως Πρωθυπουργός, λίγα χρόνια πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων – και παρ’ ότι η Χώρα βρισκόταν υπό οικονομική επιτροπεία – αναδιοργάνωσε τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και τη Χωροφυλακή, διέθεσε πολλά κονδύλια σε αμυντικούς εξοπλισμούς και εκσυγχρόνισε της Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που μόλις δύο χρόνια αργότερα ο Ελληνικός Στρατός βγήκε νικηφόρος από τους Βαλκανικούς Πολέμους.», είπε χαρακτηριστικά.
Πήγε… Μουσείο Κουκουρίτσας
Ας σημειωθεί ότι σε μία επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε τόσο τον τάφο του Καποδίστρια όσο και το μουσείο στην Κουκουρίτσα.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήρθε τον Φεβρουάριο του 1828 στο Ναύπλιο που το τρομοκρατούσαν δύο Φατρίες, ο Ιμπραήμ Πασάς ερήμωσε την Ανατολική Πελοποννησο, οι Πολιτικές Φατρίες αλληλοσκοτωμονται, οπότε γιά ποιά Δημοκρατία και ποίοι αγωνιζωντουσαν από τους Έλληνες Πολιτικούς; το Σύνταγμα της Τροιζήνας προέβλεπε 7ετη διακυβέρνηση της Ελλάδας από Κυβερνήτη και μετά θα επιβαλλετο Μοναρχια, εξυπηρετωντας αυτό το Σύνταγμα όσα ήθελαν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις.
Οπότε ας μην λένε Συναδελφοι μου Πανεπιστημιακοι ό,τι θέλουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν Κόμματα.
Βασίλειος Γκίκας
Οικονομολόγος, Ακαδημαϊκός και Πολιτικός