“Οι Κυβερνήσεις αποφασίζουν μόνες τους για τους «ανθρώπους της Περιφέρειας» χωρίς τους «ανθρώπους της Περιφέρειας»” αναφέρει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην επίκαιρη ερώτησή του για την κατάργηση των ΑΤ Λευκίμμης και Αχιλλείου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βουλευτή:
Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 513/17.2.2020 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας, κ. Δημήτρη Μπιάγκη με θέμα «Άνευ κριτηρίων η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Λευκίμμης & Αχιλλείου» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής 21-2-2020 με τον αρμόδιο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Ο Νομός της Κέρκυρας έχει πάνω από 110.000 μόνιμους κατοίκους, από αυτούς 40.000 περίπου κατοικούν στην πόλη και οι υπόλοιποι 70.000-80.000 ζουν στην Περιφέρεια. Το νησί είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Κατά τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία, οι ανάγκες για αστυνόμευση και ασφάλεια. Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι την περσινή χρονιά πάνω από 2.000.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί της Κέρκυρας. Επιπροσθέτως, η στρατηγική, γεωγραφική θέση του νησιού, το καθιστά πύλη εισόδου στη χώρα και στο έδαφος SCHENGEN, καθώς συνορεύει με την Ιταλία και την Αλβανία, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη διευρυμένης αστυνόμευσης. Η κατάργηση των ήδη υποστελεχωμένων Αστυνομικών τμημάτων Λευκιμμαίων και Αχιλλείου και της επικείμενης συγχώνευσής τους σε ένα τμήμα για όλη τη νότια Κέρκυρα, στους Αργυράδες, διακυβεύει άμεσα το γενικότερο αίσθημα «ασφάλειας» των πολιτών».
Ο Υφυπουργός στην Ερώτηση του Βουλευτή απάντησε ότι: « Η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων και η συγχώνευσή τους σ’ ένα αστυνομικό τμήμα, στην Νότια Κέρκυρα με έδρα τους Αργυράδες, εντάσσεται σε γενικότερο επανασχεδιασμό για τη βελτίωση της δομής και της αποτελεσματικότητας των Περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που έγινε το 2017. Συνηγορούν οικονομικοί, γεωγραφικοί και υπηρεσιακοί λόγοι από τη συγχώνευση αυτή».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπιάγκης υποστήριξε εντόνως ότι: «Με τη σημερινή σας ανακοίνωση αποδεικνύετε εμπράκτως ότι οι Κυβερνήσεις αποφασίζουν για τους ανθρώπους της Περιφέρειας, χωρίς όμως τους ανθρώπους της Περιφέρειας. Επιμένετε σε μία απόφαση, στην οποία σύσσωμη η κοινωνία της Κέρκυρας είναι αντίθετη. Η εναντίωση της τοπικής κοινωνίας, μάλιστα, είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφερθώ στο κάκιστο οδικό δίκτυο του Νομού, που σημαίνει πρακτικά ότι θα κληθεί το νέο Αστυνομικό Τμήμα να «αστυνομεύσει» σ’ ένα οδικό δίκτυο άνω των 40 χιλιομέτρων. Οδικό δίκτυο το οποίο έχει μία άνοδο και μία κάθοδο και κατά τους θερινούς μήνες έχει επισκεψιμότητα άνω των 2.000.000 κατοίκων. Τα περιπολικά θα χρειάζονται πάνω από 1 με 1,5 ώρα για να μεταφερθούν από την μία γωνιά στην άλλη. Αντίθετοι με αυτήν την λογική είναι όλοι οι φορείς: το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, το Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας και πολλοί άλλοι φορείς. Καταργείτε το Αστυνομικό Τμήμα στην Λευκκίμη όταν η Λευκκίμη είναι η δεύτερη πύλη εισόδου στο νησί. Είναι μία περιοχή που η παρουσία του λιμανιού αλλά και η ιδιαιτερότητα του τουριστικού προϊόντος επιβάλλουν την ύπαρξη του Αστυνομικού τμήματος. Για άλλη μία φορά λαμβάνετε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κόστος. Οι φορείς είναι έτοιμοι να έλθουν και να συζητήσουν μαζί σας για την εξεύρεση της καλύτερης, δυνατής λύσης που θα λαμβάνει υπόψη της τα οικονομικά, γεωγραφικά, επιστημονικά, γεωπολιτικά κριτήρια. Είναι προϋπόθεση η «ασφάλεια» για το τουριστικό προϊόν που παράγει η Κέρκυρα. Κύριε Υφυπουργέ, εάν συγκρίνουμε το σχετικό οργανόγραμμα της Κέρκυρας με αυτό της Ηπείρου, θα δούμε ότι ο πραγματικός αριθμός που προβλέπεται για τα αστυνομικά τμήματα της Ηπείρου με 160.000 κατοίκους σε σχέση με αυτά της Κέρκυρας με 110.000 κατοίκους, είναι δυσανάλογος. Το οργανόγραμμα που αφορά την αστυνομική δύναμη της Ηπείρου ξεπερνά τα 1200 άτομα, ενώ αυτό της Κέρκυρας ίσα-ίσα που φτάνει τα 450 άτομα. Τα κενά στην Κέρκυρα είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με αυτά των γειτονικών Νομών. Καταθέτω, τέλος στα Πρακτικά, κ. Υφυπουργέ πλήθος ψηφισμάτων από τους φορείς του νησιού. Γι’ αυτό και οφείλετε να αφουγκραστείτε το κοινό αίσθημα και τους φορείς του νησιού και να μην προχωρήσετε άκριτα στην κατάργηση των Αστυνομικών τμημάτων Λευκίμμης και Αχιλλείου».