Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μπιάγκη.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Φραγγίδης και Δημήτρης Μπιάγκης με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας. Η ερώτηση αφορά στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020»
Οι Βουλευτές θεωρούν ανεδαφική, πρακτικά ανέφικτη και μη εφαρμόσιμη την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΓΔΟΥ 233/2020 – ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020) και ζητούν την τροποποίηση της παράγραφου 1 του άρθρου 10 αυτής, ώστε να ληφθούν υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια, όπως τον κλάδο της επιχείρησης και την εποχικότητα.
Η επίμαχη παράγραφος ορίζει τις υποχρεώσεις των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν την 1η Αυγούστου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
«Πρόκειται για μία «ουτοπική», «ανεδαφική» διάταξη, καθώς με βάση και τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, η λήξη της τουριστικής περιόδου ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου 2020», αναφέρουν την ερώτησή τους οι Βουλευτές και συνεχίζουν: «Επιπροσθέτως, η παραπάνω διάταξη εμποδίζει τις εποχικές επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου που έχουν συνάψει με τους εργαζομένους τους συμβάσεις αορίστου χρόνου να προβούν σε καταγγελίες της σύμβασης των εποχικά εργαζομένων, για να λάβουν και αυτοί με τη σειρά τους το επίδομα ανεργίας τους – όπως γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο – όπως επίσης παρακωλύουν και τις επιχειρήσεις να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή του τρίτου κύκλου, χωρίς να συντρέχει λόγος ακύρωσής της».
Οι Βουλευτές θεωρούν ότι η παραπάνω διάταξη βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πραγματικά «τουριστικά» δεδομένα, διότι κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με ή χωρίς πανδημία, δεν σημειώνεται τουριστική κίνηση στη νησιωτική Ελλάδα. Συνεπώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι είναι «εξωπραγματικό» να απαιτείται από τις επιχειρήσεις να διατηρούν το προσωπικό τους, όταν και χωρίς την πανδημία του Κορονωϊού, οι τουριστικές επιχειρήσεις κατά τους μήνες αυτούς είναι πάντοτε ανενεργές.
«Οι τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η οικονομία τους εξαρτάται κατά τεράστιο ποσοστό από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ζουν μια νέα «πραγματικότητα» με ιδιαιτέρως σκληρό, βάναυσο και «απάνθρωπο» πρόσωπο», δήλωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης και συνεχίζει: «Τεράστια είναι τα προβλήματα σε μια σειρά από εργασιακούς κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό – επισιτισμό (ξενοδοχοϋπάλληλοι, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ξεναγοί, οδηγοί, ταξιτζήδες, επαγγελματίες) καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών βρίσκονται, είτε σε καθεστώς αναστολής εργασίας, είτε παραμένουν χωρίς εργασία, αλλά και στις τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις που αδυνατούν στην πλειονότητά τους να ανταποκριθούν στα βασικά καθημερινά τους έξοδα λόγω του χαμηλού τζίρου τους. Στη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία, η Πολιτεία οφείλει να προωθεί διατάξεις που θα λειτουργούν προς «όφελος» και όχι «εις βάρος» των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων».