Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού.
Αναλυτικά:
Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Σήμερα, 31 χρόνια μετά την υιοθέτηση της, εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν και ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες αποτελούν δυστυχώς φαινόμενα που εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές πολλών παιδιών. Παράλληλα, τα παιδιά βιώνουν και νέες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.
Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών οφείλουμε ως κοινωνία να πάρουμε θέση, ενισχύοντας τη συμμετοχικότητα και τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και την αλληλεγγύη. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει επιτακτικά να σχεδιάσει και να υλοποιήσει παρεμβάσεις που θα επιφέρουν θετικές αλλαγές σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, αυτά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα σε ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων και κέντρα κράτησης, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και όλες τις άλλες ομάδες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό.
Ας γίνει ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η αφετηρία προκειμένου να σχεδιάσουμε και να δεσμευτούμε όλοι. Το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών, σ’ ένα πολυετές και μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο για το σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών. Με τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το παιδί, την εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής, εγκαταλείποντας σταδιακά την τοποθέτηση παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα, τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου για τη διερεύνηση των καταγγελιών ή αναφορών κακοποίησης ή παραμέλησης ενός παιδιού. Με την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα ελληνικά σχολεία, αλλά και την υλοποίηση ενός δικτύου υπηρεσιών για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που θα είναι συμβατό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες παιδικής προστασίας.