Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την άρση περιορισμών στα βιβλιοπωλεία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας:
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα: «Άρση των περιορισμών για για τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες».
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με την επιβολή του καθολικού lockdown η κυβέρνηση, απαγόρευσε μεταξύ των άλλων και τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων. Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο που επιβλήθηκαν ανάλογοι καθολικοί περιορισμοί στους πληθυσμούς τους, τα βιβλιοπωλεία δεν συμπεριλήφθηκαν στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με την εφαρμογή των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση συμβαίνει το οξύμωρο και τραγελαφικό, από τη μια τα σχολεία της Α/βάθμιας εκπαίδευσης να παραμένουν ανοικτά και από την άλλη τα βιβλιοπωλεία που εξυπηρετούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να είναι κλειστά.
«Η πώληση βιβλίων στρέφεται μ’ αυτόν τον τρόπο, είτε στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που εξακολουθούν να λειτουργούν και να πωλούν βιβλία στα ράφια τους, είτε στις αγορές μέσω του διαδικτύου, όπου μεγάλες αλυσίδες και διεθνείς κολοσσοί καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Παράλληλα, το διαδικτυακό εμπόριο που απομένει, αφαιρεί από τους αναγνώστες την προσωπική επαφή πελάτη – βιβλιοπώλη που αποτελεί το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα των μικρών αυτών επιχειρήσεων απέναντι στα μεγαθήρια του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου».
Ο Βουλευτής, στην ερώτησή επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει με πολλούς και διαφόρους τρόπους το βιβλίο και την ανάγνωση, καθώς αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της κοινωνίας για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της πρώτης φάσης και η πολιτεία οφείλει να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινωνίας προς την αγορά του βιβλίου και την ανάγνωση, αποτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη χειραγώγηση, ειδικά της νεολαίας, από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των παραγώγων του».