Τρεις ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέκο Αυλωνίτη να τις συνυπογράφει.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούν α)την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας, β)την ανάγκη προστασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων και γ)την στήριξη επαγγελματιών στεγνοκαθαριστηρίων, ταπητοκαθαριστήριων, πλυντηρίων κα.
Για την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας
Ερώτηση κατατέθηκε στις 26.03.2020 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19 .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους:
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19»
Η διπλή γυναικοκτονία στις 18/03, με το δράστη να πυροβολεί εν ψυχρώ την εν διαστάσει σύζυγό του και μια φίλη της στο χώρο εργασίας τους, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες. Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δε, δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας. Το γυναικείο/φεμινιστικό κίνημα γνωρίζει το θέμα εξαιτίας της μακράς του ενασχόλησης με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι κατά την διάρκεια διακοπών, εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, παρατηρείται αύξηση του φαινομένου. Γεγονός το οποίο εντείνεται στην περίοδο που ζούμε τώρα κατά την οποία ο κατ’ οίκον περιορισμός, ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού Covid-19, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών, για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απομονώνονται έτσι ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και από την κοινωνική στήριξη. Η εργασιακή επισφάλεια που συχνά συνοδεύει την παραμονή στο σπίτι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού καθώς και το ενδεχόμενο βίας.
Τα παιδιά, θυματοποιούνται επίσης και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Απέναντι στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών που έχει σοβαρή επίπτωση και στα παιδιά, όταν αυτά υπάρχουν σε μια οικογένεια, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και ανοχή. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν καραντίνα για τον Covid19, όπως είναι η Κύπρος και η Ισπανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ο περιορισμός στο σπίτι οδήγησε σε αύξηση 30% των περιστατικών βίας, με αποδέκτες γυναίκες και παιδιά. Στην Ισπανία έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία για να προστατέψει κακοποιημένες γυναίκες που δε μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά γι αυτό που τους συμβαίνει καθώς είναι συνεχώς σχεδόν στον ίδιο χώρο με αυτόν που τις κακοποιεί. Έτσι, όταν το θύμα πάει στο φαρμακείο και ζητήσει μια «μάσκα 19», ο φαρμακοποιός ειδοποιεί για το περιστατικό τις αρμόδιες αρχές.
Μιλώντας σε ιστοσελίδα, η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα, επιβεβαίωσε ότι είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι τα κρούσματα σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας κατά των γυναικών αυτό το διάστημα αυξάνονται κατακόρυφα.
Επειδή με την πολυήμερη αναγκαστική κοινή παραμονή μέσα στο σπίτι, παρατηρείται έξαρση της βίας απέναντι σε γυναίκες από τους άνδρες, οι οποίοι θεωρούν το γυναικείο σώμα πεδίο άσκησης εξουσίας, ελέγχου, ζωής και θανάτου.
Επειδή με την υποχρεωτική καραντίνα ενισχύεται το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας, μέσα από την μείωση των απολαβών αλλά και του φόβου κατάργησης των θέσεων εργασίας.
Επειδή το κλείσιμο των σχολείων αναγκάζει μεγάλο αριθμό γυναικών να παραμείνουν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η κοινωνική τους απομόνωση.
Επειδή οι δράστες επωφελούνται από τη μειωμένη στελέχωση, τη διαμόρφωση της μορφής εργασιών ή και το κλείσιμο των κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών που παρέχονται.
Επειδή η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες είναι κοινωνικό πρόβλημα και όχι ατομική ή οικογενειακή υπόθεση.
Επειδή η ουσιαστική λειτουργία των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσματική καταπολέμηση της έμφυλης βίας με έμφαση την πρόληψη εγκλημάτων, παρέχοντας κοινωνική-ψυχολογική υποστήριξη και προσωρινή στέγαση δεν έχει πραγματοποιηθεί αλλά προς το παρόν τα Τμήματα αυτά απλά συλλέγουν στατιστικά δεδομένα ενώ, βάσει των διατάξεων των νόμων 3500/2006 και 4531/2018, κύριος σκοπός τους είναι να ενεργούν αστυνομική προανάκριση, παρεμβαίνοντας αυτεπάγγελτα ή μετά από εισαγγελική παραγγελία ή μετά από έγκληση, μήνυση, καταγγελία κ.ά. στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων.
Επειδή η ίδρυση της Υπηρεσίας Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία, έμεινε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ως εξαγγελία στα κανάλια.
Επειδή τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι μαρτυρίες ιατρών για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταφθάνουν στα νοσοκομεία
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κλήσεων της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, παρατηρείται αυξητική τάση, τόσο των κλήσεων, όσο και των αιτημάτων για ατομική συμβουλευτική από γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία;
2. Τι προτίθενται να κάνουν -ή τί μέτρα έχουν λάβει ήδη- ώστε να ενισχυθούν και να αναπροσαρμοστούν οι υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στα ενδεχόμενα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται αυτή την περίοδο (τηλεδιασκέψεις, τηλεφωνικά ραντεβού, κλπ);
3. Ποιες γλώσσες εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η Γραμμή SOS 15900 μέσω αυτόματου (ηχογραφημένου) μηνύματος ενημέρωσης των γυναικών και ποιες δια ζώσης;
4. Πώς σκοπεύετε να ενημερώσετε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ώστε να καθοδηγεί κατάλληλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προς τις δομές της ΓΓΟΠΙΦ ή τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας;
5. Σχεδιάζεται να προχωρήσει άμεσα η ουσιαστική λειτουργία Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία για την αποτελεσματική καταπολέμηση της, στελεχώνοντας τα αστυνομικά τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό, παρέχοντας στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες, ώστε αυτές να μπορούν να σπάνε έγκαιρα τη σιωπή τους;
6. Σχεδιάζεται η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας με πολύμορφες δράσεις, όπως πχ. η προβολή τηλεοπτικών και η εκπομπή ραδιοφωνικών μηνυμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας που θα ενημερώνουν τις γυναίκες αλλά και το ευρύ κοινό για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που παρέχουν στήριξη και προστασία σε κακοποιημένες γυναίκες (τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας κλπ);
Οι ερωτώντες/ώσες Βουλευτές/τριες»
Για την ανάγκη προστασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων
Ερώτηση κατατέθηκε στις 26.03.2020 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Προστασίας σχετικά με την ανάγκη προστασίας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων εξ΄ αιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Προστασία κρατουμένων και μέτρα στήριξης σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς εξ΄ αιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το Υπουργείο σας έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των καταστημάτων κράτησης της χώρας και συνεπώς είναι υπεύθυνο για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε αυτά. Προτού να είναι αργά και υπάρξει εξάπλωση του ιού στους κλειστούς και μαζικούς αυτούς χώρους με τραγικές συνέπειες, πρέπει να υπάρξει μέριμνα και λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Όπως είναι γνωστό, εκατοντάδες κρατούμενοι των φυλακών έχουν ζητήσει μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο, εφόσον προσβληθούν από τον ιό, να υπάρξει μαζική εξάπλωσή του μέσα στις φυλακές και να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και θανάτους, ακόμα και από τον γενικότερο πληθυσμό, καθώς υπάρχουν πολλοί-ες κρατούμενοι-ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπερήλικες-οι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, έγκυες, μωρομάνες κ.α.
Έχουν προταθεί και συγκεκριμένα μέτρα από πλευράς των κρατουμένων, όπως η αποσυμφόρηση των φυλακών και η κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας (καρκινοπαθείς, με καρδιακά προβλήματα, έγκυες, μητέρες ανηλίκων), η χορήγηση αδειών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρά) ίωσης, όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό, να γίνονται άμεσα εξετάσεις για τη διάγνωση του κορωνοϊού σε κρατούμενους- ες και υπαλλήλους των φυλακών κ.ά.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), έθεσε υπόψη σας με επιστολή μια σειρά μέτρων που αφορούν τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την προστασία της ζωής και της υγείας των εγκλείστων και των εργαζόμενων στους χώρους κράτησης.
Αντί αυτών, παρουσιάζεται μια δραματική κατάσταση, με την πλήρη απουσία των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης.
Χαρακτηριστικά, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εξωτερικής Φρούρησης έχει προτείνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κυριότερα: την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού προστατευτικού εξοπλισμού, την πρόσληψη εκτάκτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στα ιατρεία των καταστημάτων κράτησης, τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, την εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού των φυλακών για τον ασφαλή εντοπισμό και τη μεταγωγή των κρουσμάτων κ.ά., από τα οποία, κανένα μέτρο, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει υιοθετηθεί.
Αντίθετα καταγγέλλεται ότι δεν έχει διανεμηθεί υλικό προστασίας (γάντια, μάσκες, ειδικές στολές και αντισηπτικά), όπως επίσης δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους που διαβιούν οι κρατούμενοι και στον χώρο εργασίας των υπαλλήλων.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός στο από 17.3.2020 διάγγελμά του εξεδήλωσε την πρόθεση να αναγνωρίσει στους υπαλλήλους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας τη μεγάλη προσφορά τους στην μάχη κατά του ιού, μάχη στην οποία και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Υπουργείου σας και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης θα δώσουνε με αυταπάρνηση, συνεπώς θα ήταν απόλυτα δίκαιη αυτή η αναγνώριση να περιλάβει και τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις φυλακές.
Επειδή, η προστασία της υγείας, ιδίως κάτω από έκτακτες συνθήκες, είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, οι κρατούμενοι είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι απέναντι στην οξεία υγειονομική κρίση.
Επειδή, δεν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας κατά του ιού, ούτε στους κρατούμενους, ούτε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης, που παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέτρα προστασίας κ.ά.
Επειδή, εκτός από την πρόληψη υπάρχει και η υποχρέωση στήριξης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης με ένα έκτακτο επίδομα ένεκα των εκτάκτων κινδύνων που αντιμετωπίζουν με τον κίνδυνο της υγείας τους.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στα καταστήματα κράτησης και στις φυλακές;
2. Έχει πρόθεση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει για τον εξοπλισμό του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, με μέσα προστασίας κατά του ιού;
3. Πώς θα αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού στους χώρους που διαβιούν οι κρατούμενοι;
4. Θα προχωρήσει στην έκτακτη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στα ιατρεία των Καταστημάτων Κράτησης;
5. Θα προχωρήσει στην ενημέρωση – εκπαίδευση των υπαλλήλων για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, αλλά και την ασφαλή μεταγωγή των κρατουμένων και των υπαλλήλων στα νοσοκομεία αναφοράς;
6. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν με κίνδυνο της προσωπικής τους υγείας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές»
Για την στήριξη επαγγελματιών στεγνοκαθαριστηρίων, ταπητοκαθαριστήριων, πλυντηρίων κα.
Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, προς τον κο Υπουργό Οικονομικών και τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφορικά με την στήριξη επαγγελματιών στεγνοκαθαριστηρίων, ταπητοκαθαριστηρίων, πλυντηρίων, σιδερωτηρίων, βαφείων και συναφών ειδικοτήτων και τους εργαζόμενούς τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Μέριμνα για επαγγελματίες στεγνοκαθαριστηρίων, ταπητοκαθαριστηρίων, πλυντηρίων, σιδεροτηρίων, βαφείων και συναφών ειδικοτήτων και τους εργαζόμενούς τους»
Πολλά καταστήματα του κλάδου καθαρισμού ρούχων, επαγγελματικού και υγειονομικού εξοπλισμού νοσοκομειακών μονάδων (λ.χ. σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, μοκέτες κ.λπ.), αλλά και self service πλυντηρίων λειτουργούν εδώ και δεκαετίες εξυπηρετώντας ξενοδοχειακές μονάδες, φοιτητές, αλλά και ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους, αυτή. Οι επαγγελματίες, αυτοί ανταποκρίνονται στην απαιτητική ζήτηση και των τουριστών που τα προτιμούν, καθώς τα βρίσκουν πιο οικονομικά από την αντίστοιχη υπηρεσία του ξενοδοχείου, όπου διαμένουν όταν βρίσκονται στη χώρα μας. Ειδικότερα, συναναστρέφονται με το 98% των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ.), όπως και με μεγάλο ποσοστό κρατικών (50%) και ιδιωτικών νοσοκομείων (90%) της χώρας.
Σήμερα, η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στον τουρισμό και η δραστική μείωση των επισκεπτών στη χώρα μας, συμπαρασύρει τη μείωση του κύκλου εργασίας τους, καθώς, η κύρια συναφής επαγγελματική δραστηριότητα των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων διεκόπη. Επιπλέον, εξαιτίας του ορθού μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών επήλθε και η αντίστοιχα, δραματική μείωση του λιανικού μέρους της εργασίας τους, δηλαδή ο καθημερινός όγκος καθαρισμού ρούχων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ «παγώνοντας» τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, αδρανοποιήθηκε και το σύνολο των εργαζόμενων τους, δίχως να διαφαίνεται εύκολη, η επιστροφή στην εργασιακή τους κανονικότητα.
Επειδή, η αναφερόμενη κατηγορία επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι εργαζόμενοί τους μετρούν ήδη, σημαντικές απώλειες λόγω της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στο εγχώριο τουριστικό προϊόν
Επειδή, η ευθύνη της πολιτείας είναι να προασπίσει στην παρούσα κρίση όλα τα μέρη μιας αλυσίδας επαγγελματικών δραστηριοτήτων που απασχολούνται στον ίδιο, κύκλο παρεχόμενων υπηρεσιών
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1. Υπάρχει μέριμνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών και τους εργαζόμενούς της;
2. Στην επερχόμενη ανανέωση της λίστας των χρηματοδοτούμενων ΚΑΔ που έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η ένταξη αυτής;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές»