Πέντε υπουργοί, πάμπολλοί κυβερνητικοί παράγοντες σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων, πολλοί από αυτούς για μιαμισι μέρα στο νησί αλλά, φευ, ό,τι ανακοινώθηκε αποτελεί είτε δρομολογημένες υποθέσεις (μερικές μάλιστα και από το προηγούμενο κυβερνητικό παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ) ή γενικόλογες αναφορές χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή αποφάσεις…
Στη μία και μοναδική σύσκεψη που πραγματοποίησε με φορείς της Κέρκυρας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο προγενέστερο πρόγραμμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεγάλη πίεση χρόνου με αποτέλεσμα η εν λόγω σύσκεψη να διαρκέσει στο σύνολό της μιαμισι ώρα με τα 30 λεπτά εξ αυτής να αποτελούν την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού!
Στον υπόλοιπο χρόνο, έγιναν τοποθετήσεις κυρίως από τουριστικούς παράγοντες αλλά και το βουλευτή Δημήτρη Μπιάγκη, όπου κατατέθηκαν ορισμένα από τα πάγια αλλά και τρέχοντα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου.
Δεν έφερε κάτι καινούριο…
Οι απαντήσεις Μητσοτάκη ήταν είτε γενικές είτε αποτελούσαν ήδη ανακοινωθείσες από καιρό πρωτοβουλίες, όπως:
-Για το Αχίλλειο, αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη από το 2018 χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του μουσείου, προσέθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να αναβαθμιστεί και αναδειχθεί και ο κήπος του που αποτελεί τεράστιο πλούτο και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη του δεύτερου σε επισκεψιμότητα πανελλαδικώς μουσειακού χώρου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Αχίλλειο το πρωί του Σαββάτου, υπό τη συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του υπόλοιπου κυβερνητικού κλιμακίου. Υποστήριξε ότι μτα χρήματα δεν χάθηκαν την τελευταία στιγμή, λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης και των υπουργών της: «Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι ένδειξη της προκλητικής παραμέλησης ενός μνημείου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική μας κληρονομιά».
-Για τα Φρούρια, επανέλαβε ότι θα γίνουν στο μέλλον οι σχετικές μελέτες για την βελτίωση της κατάστασης, χωρίς πάντως να ανακοινώσει
-Για το νερό, η αναφορά του Πρωθυπουργού περιορίστηκε μόνο στην αναγκαιότητα οριστικής επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας, χωρίς όμως να αναφέρει τη λέξη «φράγματα» και με μοναδική προαναγγελία την εκπόνηση σχεδίου με ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων. Έτσι, δεν δεσμεύτηκε απολύτως για άμεση χρηματοδότηση των φραγμάτων που εγκατέλειψε η προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία πάντως τα κυβερνητικά στελέχη άφησαν αιχμές σχετικά με την άποψή της περί «φαραωνικού έργου»!
-Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε αναφορά στην επίλυση του προβλήματος από την κυβέρνησή του μέσα σε ένα χρόνο εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα των προηγούμενων πέντε ετών. Ούτε εδώ προανήγγειλε κάτι επιπλέον παρά την ήδη δρομολογημένη εδώ και πολλούς μήνες απόδοση του χώρου του ΧΥΤΑ Λευκίμμης για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο και, μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα εγκαταστήσει στο χώρο αυτό έναν σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
«Έκοψε» κάθε συζήτηση για το ΦΟΔΣΑ
Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε σκέψη σχετικά με την απόσυρση της απόφασης για μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω του ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Και αυτό, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες σε όλα τα νησιά. «Η ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Αεροδρόμιο; Όλα τέλεια!
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά Μητσοτάκη για το αεροδρόμιο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση πως κανείς δεν έθιξε αυτό το ζήτημα. Το απέδωσε στο ότι η Fraport έχει κάνει… τόσο καλή δουλειά που, πλέον, οι παράγοντες της Κέρκυρας θεωρούν την άλλη εικόνα ως κάτι δεδομένο και φυσιολογικό έχοντας αφήσει την κακή εικόνα του αερολιμένα στο παρελθόν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι γκρίνιες από πολλούς τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες για τον τρόπο διαχείρισης του αεροδρομίου και την αντιμετώπιση των επιχειρήσεών τους από τη Fraport έχουν αυξηθεί φέτος κατακόρυφα, σε αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε να περάσει ο επικεφαλής της κυβέρνησης…
Μητσοτάκης προς τουριστικούς επιχειρηματίες
«Θα είστε από τους πιο ευνοημένους»!
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και ως στόχος έχει τεθεί να κρατηθεί ο τουρισμός όρθιος με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για να μπορέσει η τουριστική οικονομία να ανακάμψει την επόμενη χρονιά».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα αιτήματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δέχθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των επαγγελματικών και τουριστικών φορέων, σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας.
Μας αναγνωρίσατε τα μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο επιχειρηματικός και τουριστικός κόσμος έχει αναγνωρίσει στην κυβέρνηση ότι στήριξε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα και ελαφρύνσεις: «Ένα παράδειγμα των μέτρων ανακούφισης είναι ότι δεν θα πληρώσετε καθόλου προκαταβολή φόρου για το 2020 και φυσικά, θα είστε από τους πιο ευνοημένους όταν πρόκειται και για την επιστρεπτέα προκαταβολή».
Δήλωσε ότι η Κέρκυρα έχει ωφεληθεί από τα μέτρα αυτά καθώς από την επιστρεπτέα προκαταβολή έχει εισπράξει 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έκανε λόγο για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Έχω δει τα στοιχεία για την Κέρκυρα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις – και το γνωρίζετε- έχουν εκμεταλλευτεί και τις ρυθμίσεις του ΤΕΠΙΧ και τις ρυθμίσεις του εγγυοδοτικού ταμείου, αλλά αυτό δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο όσο αυτές που είχαν μια σταθερή σχέση με το τραπεζικό σύστημα».
«θα παρακολουθούμε στενά»
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τα αιτήματα περαιτέρω ενίσχυσης που του ζήτησε η πλειοψηφία των εκπροσώπων των τουριστικών παραγόντων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση των τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων του νησιού.
Δήλωσε μόνο πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση μέσα στον Ιούλιο και, αν θεωρήσει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω παρέμβαση, τότε θα το πράξει αναλόγως με το πόσο άσχημα ή καλά θα πάει ο τουρισμός.
Ξέρουμε ότι θα έχουμε μεγάλες απώλειες, δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμα. Εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέμβουμε με πρόσθεση στήριξη στους επιχειρηματίες, μεγάλους, μεσαίους, μικρούς. Δεν κάνουμε διακρίσεις, πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αρκεί να εντάσσονται στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας, της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να είναι και το σχέδιο της Περιφέρειας και του Δήμου. Και είναι μία ανάπτυξη βιώσιμη, που να προστατεύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας».
Ενίσχυση με… ενεργειακή αναβάθμιση!
Ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Περικλής Κατσαρός, είχε θέσει στον Πρωθυπουργό αίτημα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου που καταρρέουν λόγω της κρίσης του κορονοϊού με τη δραματική πτώση της κίνησης στον τουρισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως θα ενισχυθούν δια… της πλαγίας με προγράμματα, για παράδειγμα, όπως ένα ενισχυμένο «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» όπου τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να επιδοτηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ ώστε να εκσυγχρονιστούν με παρεμβάσεις που θα τα καταστήσουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Για άμεση χρηματοδότηση των απωλειών, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια σκέψη εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης…
Να διαφυλάξουμε την υγειονομική επίδοση ως «κόρη οφθαλμού»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, της σημαντικότερης τουριστικής αγοράς για τα Επτάνησα που θα δώσει ώθηση στην κίνηση, λέγοντας παράλληλα πως θα πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι μας ως «κόρη οφθαλμού» την καλή υγειονομική επίδοση της Ελλάδας στην πρώτη φάση της πανδημίας.
«Δεν μπορούμε να βάλουμε κανέναν άλλο στόχο, τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε καλή επιδημιολογική εικόνα στα Βαλκάνια, αλλά από την Τρίτη άλλαξε άρδην η κατάσταση. Είμαστε σε ένα καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας».