Με αφορμή ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» που προαναγγέλλει νομοσχέδιο εισαγωγής τηλεδιασκέψεων για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, ο Γιάννης Κοντός (με τη σημείωση ότι υπογράφει ως δικηγόρος) αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δίκες μέσω… zoom αποτελούν κίνδυνο για τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο, αφήνει αιχμές για την ποιότητα της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να παγιώσει έκτακτα μέτρα που έχει λάβει λόγω της υγειονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή στο μέλλον!
Ο Γιάννης Κοντός, ο οποίος εκτός της ιδιότητας του δικηγόρου, έχει τη θέση του προέδρου της Νομαρχιακής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος στην Κέρκυρα, στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα υπογράφοντας ως δικηγόρος και όχι με την κομματική του ιδιότητα, αφήνει σοβαρές αιχμές για τομείς της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας για τις τηλε-δίκες.
«Χτίζουν ουρανοξύστη χωρίς θεμέλια»!
Αναφερόμενος στη λάθος, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης το 2016 να εισαγάγει νέα τακτική διαδικασία στα πολιτικά δικαστήρια με κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας στις περισσότερες αστικές δίκες και την αντικατάστασή της με απλή κατάθεση εγγράφων, υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης με λανθασμένο τρόπο, εισάγοντας ξύλινες και ψυχρές διαδικασίες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, την ώρα που αδυνατεί έστω και να προμηθεύσει με τον στοιχειωδώς απαραίτητο εξοπλισμό τις εισαγγελίες, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία ώστε να μπορούν επιτέλους να μηχανογραφηθούν, να υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και να εκδίδονται ηλεκτρονικά πιστοποιητικά.
Αντί αυτού, επιχειρεί να επενδύσει σημαντικά ποσά για να γίνονται δίκες εξ αποστάσεως: «Πάμε να χτίσουμε έναν ουρανοξύστη, ενώ του λείπουν τα θεμέλια», αναφέρει χαρακτηριστικά!
Κριτική και βολές για παγίωση μέτρων και τηλεκπαίδευση
Ωστόσο, στο κείμενό του, «κρύβονται» δύο σημεία που περιέχουν σημαντική κριτική στην κυβέρνηση, με επιχειρήματα αντίστοιχα με αυτά που ασκούν έντονη κριτική τα κόμματα της αντιπολίτευσης!
- Το πρώτο, αφορά έκτακτα μέτρα εκτός θεσμικού πλαισίου λόγω κορονοϊού με τον κίνδυνο αυτά να παγιωθούν και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης: «Δεν είναι σωστό ούτε πρέπει να παγιώσουμε στην ζωή και την καθημερινότητα μας τα έκτακτα μέτρα στα οποία αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε την περίοδο του κορωνοϊού. Πολλά από αυτά και αντιβαίνουν στην ανθρώπινη φύση και αντιβαίνουν στους θεσμούς όπως διαμορφώθηκαν από τους ανθρώπους μέσα στους αιώνες».
- Το δεύτερο σημείο, αφορά την πολυδιαφημισμένη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που καθημερινά υπερασπίζονται σφόδρα τόσο η Υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Κοντός ουσιαστικά μιλά για αποτυχία της τηλεκπαίδευσης: «Μπορεί κανείς να δει πως λειτούργησαν οι τηλεδιασκέψεις στον τομέα της εκπαίδευσης που εφαρμόστηκαν μέσα στο 2020 και στην χώρα μας κατά κόρον. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρασχέθηκε; Μπορεί να συγκριθεί με την απευθείας παρεχόμενη εκπαίδευση; Δεν νομίζω».
Βολές εκ.. των έσω
Η «παραφωνία» του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. στην Κέρκυρα σε σχέση με πολιτικές και αποφάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και αν ο πρώτος επιχειρεί να διαχωρίσει το κείμενό του από την κομματική του ιδιότητα υπογράφοντας μόνο ως δικηγόρος, φανερώνει και την αύξηση των στελεχών που δείχνουν είτε να διαφωνούν με σειρά κυβερνητικών αποφάσεων, είτε να ασκούν κριτική ή να είναι δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές αυτές.
Τόσο υπογείως όσο και δημόσια, είναι πλέον φανερή η οργή «γαλάζιων» στελεχών της δημοτικής αρχής για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ηγεσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων για την διαχείριση των απορριμμάτων, στάση που έχει φουντώσει τη μετωπική σύγκρουση με την (απόλυτα κομματική) περιφερειακή αρχή.
Έρχονται και οι εσωκομματικές εκλογές
Η κριτική Κοντού, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, είναι πιθανόν να σχετίζεται και με τη ρευστότητα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς και πολιτικές συμμαχίες εν όψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη τους τελευταίους μήνες «παραφωνία» του γνωστού δικηγόρου με την κυβέρνηση του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί: όταν ασκήθηκε δίωξη κατά του Μητροπολίτη την πρώτη περίοδο της πανδημίας λίγο πριν το Πάσχα, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις πράξεις και κινήσεις του κ. Νεκτάριου, ο Γ. Κοντός είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση του Ιεράρχη και είχε και τότε εκδώσει άρθρο του (υπογράφοντας πάλι ως δικηγόρος) επιχειρηματολογώντας κατά των διατάξεων με τις οποίες υπέστη τη δίωξη ο πελάτης του.