Oυσιαστικά μέτρα στήριξης του δικηγορικού κλάδου στη β΄ φάση της πανδημίας ζητάει η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του Δ. Μπιάγκη:
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε την υπ’ αριθμόν Α.Π.:2838/18-12-2020 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κ. κ. Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Σταϊκούρα αντιστοίχως, με την οποία αιτούνται «ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δικηγορικού κλάδου στη β΄ φάση της πανδημίας».
Στην Ερώτηση, οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι: «Οι δικηγόροι αποτελούν έναν από τους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση της πανδημίας. Με πραγματικούς αριθμούς, το εργασιακό τους αντικείμενό έχει σχεδόν μηδενιστεί ενώ παράλληλα δεν έχει προβλεφθεί καμία οικονομική ενίσχυση-στήριξη για τους ασκούμενους δικηγόρους».
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αιτείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθεί για τα μέτρα στήριξης του κλάδου των δικηγόρων, στη σημερινή, δεινή οικονομική συγκυρία».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
• ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα
2) Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
ΘΕΜΑ: «Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δικηγορικού κλάδου στη β΄ φάση της πανδημίας»
Κύριε Υπουργέ,
Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας του Κορωνοϊού, με δραματικές συνέπειες τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, τόσο στο πρώτο κύμα, όπου τα δικαστήρια ήταν καθ΄ ολοκληρίαν κλειστά, όσο και στο δεύτερο κύμα με την πλειοψηφία των διαδικασιών να εξακολουθούν να μην λειτουργούν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παράλληλα υπολειτουργούν οι υπηρεσίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Παρ’ όλα αυτά, ο δικηγορικός κλάδος έχει λάβει αναλογικά μικρότερη στήριξη σε σχέση με λοιπές πληγείσες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση του κλάδου, μετά από δυο μήνες μερικής λειτουργίας των Δικαστηρίων και δυόμιση μήνες πλήρους κλεισίματος την Άνοιξη, έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του δικηγορικού κόσμου, ιδίως νέους, μαχόμενους, οικογενειάρχες, στα όρια των αντοχών τους, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δραματική μείωση των γραμματίων προείσπραξης σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο τα γραμμάτια προείσπραξης μειώθηκαν κατά 70.353 (-94,18%), τον Απρίλιο τα γραμμάτια μειώθηκαν κατά 102.385 (-95,30%), τον Μάιο τα γραμμάτια μειώθηκαν κατά 53.622 (- 63,48%), ενώ κατά το μήνα Νοέμβριο τα γραμμάτια μειώθηκαν κατά 53.499 (- 45,29%) σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν εντάσσονται σε καμία οικονομική ενίσχυση, παρόλο που είναι πλήρως εξαρτώμενοι από τα δικηγορικά γραφεία στα οποία εργάζονται. Για αυτό και πρέπει να στηριχθούν άμεσα.
Η Ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών συλλόγων, με επιστολή της καλεί την Κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά τον πληττόμενο αυτό επαγγελματικό κλάδο και να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το ΔΣ του ΔΣΑ, όπου στη συνεδρίαση της 11.12.2020 ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, όπως:
α) Να χορηγηθεί επίδομα ειδικού σκοπού για το μήνα Δεκέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως και στις λοιπές πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί.
β) Να ανασταλούν άμεσα οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ή (κατ’ επιλογήν) μείωση (έκπτωση) κατά 25% του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.
γ) Η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, θα πρέπει να γίνει με βάση τη μείωση του εισοδήματός τους, αποκλειστικά και μόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, χωρίς συνυπολογισμό του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, και χωρίς κανένα συμψηφισμό του τυχόν δικαιούμενου ποσού με το ποσό που έλαβαν κατά τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Τέλος, το ΔΣ του ΔΣΑ επικύρωσε το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την απόφαση της 8.12.2020
Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας και τα θεσμικά του όργανα εκπροσώπησης αρθρώνουν κραυγή αγωνίας και έντονης διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε συγκεκριμένα και άμεσα τον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων, με τρόπο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στο β΄ κύμα της πανδημίας;