Σενάρια θέλουν την Κερκυραία πολιτικό να υπουργοποιείται στη θέση του Θεοχάρη
Φήμες φέρουν τα τελευταία 24ωρα την Κερκυραία πρώην βουλευτή Άντζελα Γκερέκου, να υπουργοποιείται στον επόμενο ανασχηματισμό, ώστε να αναλάβει το (γνωστό σε αυτήν από τη θητεία της στις αρχές της περασμένης δεκαετίας) Υπουργείο Τουρισμού, στη θέση του (όπως λένε ακόμα και τοπικά νεοδημοκρατικά στελέχη, πλήρως αποτυχημένου στη θέση αυτή) Χάρη Θεοχάρη.
Άλλωστε, ήταν γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ότι οι σχέσεις του νυν Υπουργού με την πρόεδρο του ΕΟΤ δεν ήταν από την αρχή ιδιαίτερα… θερμές, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν δραματικά επιδεινωθεί, ειδικά μετά και την «αμέλεια» Θεοχάρη να προσκαλέσει την Άντζελα στην παρουσίαση της καμπάνιας της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, που θεωρητικά ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για να την «τρέξει».
«Άδειασε» Θεοχάρη
Τότε, η κα Γκερέκου είχε υποστηρίξει πως προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή και επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις της στην Κέρκυρα όπου βρισκόταν, αρνούμενη ουσιαστικά να παρευρεθεί σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού παρουσία Μητσοτάκη και που, αμέσως μετά, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις και αντιδράσεις τόσο για το «κλεμμένο» σλόγκαν όσο και για το περιεχόμενο και το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παντού χωρίς να είναι ανάγκη να την επισκεφτεί κάποιος!
Με αλλεπάλληλες… «ήττες»
Όσα διαρρέονται σε πανελλαδικής κυκλοφορίας ΜΜΕ δείχνουν πως ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως στο μικροσκόπιο του Μαξίμου εδώ και καιρό ως ανεπαρκής στα καθήκοντά του, χρεώθηκε το κυβερνητικό «φιάσκο» με την πολυδάπανη προβολή μέσω απευθείας ανάθεσης στην Marketing Greece, αν και είχαν συσσωρευτεί αρκετές ήττες (επικοινωνιακές και –κυρίως- ουσιαστικές) όπως αυτή της διαχείρισης της χρεοκοπίας της Thomas Cook, εταιρία για την οποία ένα μήνα πριν το «κανόνι» ο (απερχόμενος;) Υπουργός συναντιόταν με στελέχη της και θεωρούσε πως ήταν σενάριο κάτι που τελικά αποδείχθηκε πραγματικότητα.
Παραμένουν Λούλης και Κόνσολας
Πάντως, ακλόνητοι φαίνεται πως παραμένουν στις θέσεις που διατηρούν στο εν λόγω Υπουργείο τόσο ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας (με τον οποίο η Α. Γκερέκου διατηρεί σαφώς καλύτερες σχέσεις) όσο και ο Γ.Γ. Κων/νος Λούλης, για τον οποίο δεν τίθεται ουδένα θέμα απομάκρυνσης λόγω των εξαιρετικά στενών σχέσεων με την οικογένεια Μητσοτάκη από παλιά (είναι Ταμίας στο Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκη) και παρά την αποκάλυψη ότι δεν διαθέτει επίσημο πτυχίο όπως απαιτεί ο νόμος για την κατάληψη θέση Γ.Γ. Υπουργείου…
Οι… άλλοι υποψήφιοι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και η Α. Γκερέκου δεν διαθέτει ιδιαίτερα ερείσματα στο στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας, με πολλούς να την θεωρούν «ξένο σώμα», διατηρεί όμως πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο τον Κυριακό Μητσοτάκη οι οποίες δεν διαταράχθηκαν ούτε στην πρόσφατη κρίση με την υπόθεση της εκδήλωσης για την παρουσίαση της προβολής της καμπάνιας του τουρισμού.
Πάντως, για τη θέση αυτή έχει ακουστεί και ο πρώην δημοσιογράφος και Υπουργός Θ. Ρουσσόπουλος αλλά και (για μια ακόμα φορά) η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία πάντως εξακολουθεί και δεν δείχνει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο Υπουργείο αλλά επιθυμεί είτε το Πολιτισμού είτε ένα πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε, της είχε προταθεί και κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης και είχε αρνηθεί με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Υπουργικού Συμβουλίου.
Μένει λόγω εθνικών ο Δένδιας
Στη θέση του φέρεται πως παραμένει ο Κερκυραίος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν δείχνει να είναι (παρά το νευραλγικό του πόστο) στο στενό επιτελείο Μητσοτάκη από την αρχή σχεδόν της θητείας του. Ο κ. Δένδιας, ο οποίος έχει αρκετές φορές διαφοροποιηθεί από φωνές (συνήθως ακραίες) επικεφαλής ομοειδών και μη Υπουργείων, δεν πρόκειται σύμφωνα με δημοσιεύματα να αντικατασταθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό καθώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία λόγω της όξυνσης των ελληνοτουρκικών. Ωστόσο, του «χρεώνεται» (και) από το δεξιό Τύπο η δήλωση περί «μερικών δεκάδων μέτρων στον Έβρο», κάτι που αναμένεται να αποτελέσει και στο μέλλον μία από τις βασικές αντιπολιτευτικές (εκ δεξιών και αριστερών) δεξαμενές πυρών προς την κυβέρνηση, όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Ωστόσο, ενισχύθηκε μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ και τη λείανση του παρολίγο διπλωματικού επεισοδίου με την ίδια χώρα που προκάλεσε προ δύο εβδομάδων ο Χάρης Θεοχάρης…
Και το επικοινωνιακό αλαλούμ
Πάντως, χθες Δευτέρα προκλήθηκε κυβερνητικό αλαλούμ με την υπόθεση του ανασχηματισμού. Το πρωί ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου μέσα στο καλοκαίρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας (ο οποίος και αυτός δεν θα πρέπει να νοιώθει και πολύ ασφαλής για τη θέση του) τον διέψευσε μερικές ώρες αργότερα!
Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού». Νωρίτερα στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του δε χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί η κυβέρνηση έχει πάει πολύ καλά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς.