Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, την οποία συνυπογράφουν 46 βουλευτές του κόμματός του, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού με θέμα τη δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού ως εργαλείου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής:
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού άρχισαν να υλοποιούνται στην χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέσω του ΕΟΤ και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ενώ «πάγωσαν» με τις περιοριστικές διατάξεις του δεύτερου Μνημονίου και την ταυτόχρονη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με εξαίρεση ελάχιστα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στον ΟΑΕΔ και στον τέως ΟΓΑ. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να προσφέρουν κοινωνικά ανταποδοτικά οφέλη στους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις όλης της επικράτειας.
Τονίζεται πως τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και τα συναρμόδια υπουργεία διαθέτουν την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό για την εκπόνηση και επέκταση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών, με διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής των τελικών δικαιούχων, κάλυψης εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης, και ενεργοποίησης των προγραμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως μέτρου άμεσης τόνωσης της τουριστικής αγοράς, διατήρησης θέσεων εργασίας, και ανάσχεσης του κινδύνου κατάρρευσης πολλών ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Οικονομικών
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Τουρισμού
Θέμα: «Δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού ως εργαλείου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας»
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού άρχισαν να υλοποιούνται στην χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέσω του ΕΟΤ για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού «πάγωσαν» με τις περιοριστικές διατάξεις του δεύτερου Μνημονίου και την ταυτόχρονη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με εξαίρεση ελάχιστα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στον ΟΑΕΔ και στον τέως ΟΓΑ.
Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να προσφέρουν κοινωνικά ανταποδοτικά οφέλη στους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις όλης της επικράτειας. Το κίνητρο της οικονομικά προσιτής διαμονής στάθηκε καταλυτικός παράγοντας ενδυνάμωσης και απεύθυνσης στο μαζικό κοινό του εσωτερικού τουρισμού. Κατά γενική ομολογία, μέσα στις τρεις δεκαετίες εκπόνησης προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, οι δράσεις αυτές στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία.
Τόσο, το Υπουργείο Τουρισμού όσο και τα συναρμόδια υπουργεία διαθέτουν την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό για την εκπόνηση και επέκταση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών, με διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής των τελικών δικαιούχων, κάλυψης εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης, και ενεργοποίησης των προγραμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως μέτρου άμεσης τόνωσης της τουριστικής αγοράς, διατήρησης θέσεων εργασίας, και ανάσχεσης του κινδύνου κατάρρευσης πολλών ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Επειδή, ως διαδικασία μπορεί να εκκινήσει άμεσα, μιας και υπάρχει μακροχρόνια εμπειρία εφαρμογής στον κρατικό τομέα ως προς το απαιτούμενο πλαίσιο ενεργειών (λ.χ. νομικό πλαίσιο, πηγές άντλησης πόρων, επικαιροποιήσεις κ.ά.).
Επειδή, απόρροια της επέλασης του κορωνοϊού είναι οι πολυεπίπεδες και σφοδρές αλλαγές στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.
Επειδή, το μέτρο του κοινωνικού τουρισμού παρουσιάζει ενισχυτικού χαρακτήρα επιδράσεις στην μικροοικονομία των τοπικών κοινωνιών, τις μεταφορές, αλλά και τους εργαζόμενους.
Επειδή, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για διάστημα ίσο με την διάρκεια των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για την εκκίνηση και διεύρυνση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τα προγράμματα αυτά;
3. Σχεδιάζετε να χρηματοδοτήσετε πλήρως τα προγράμματα αυτά (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν) με δεδομένο ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα έχει χαθεί μεγάλο μέρος από το ετήσιο εισόδημα των περισσότερων ωφελούμενων από τα προγράμματα αυτά;
4. Προτίθεστε να παρατείνετε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και για το χρονικό διάστημα πέρα των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας και για πόσο;
5. Ποιες βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υψηλού τουριστικού προϊόντος έχετε σκοπό να υιοθετήσετε και να υλοποιήσετε για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Nικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθός Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
»