Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη κατατέθηκε στην Βουλή Ερώτηση, (την οποία υπογράφουν και άλλοι 3 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ), σχετικά με «την απόγνωση που επικρατεί στους Εργαζομένους των Σχολικών Κυλικείων όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής στην Ερώτηση του αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζομένους των Κυλικείων όλων των σχολείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας που είναι ένα κλάδος, ο οποίος αριθμεί πολλούς χιλιάδες εργαζόμενους και οι οποίοι από τις 180 ημέρες που είχαν συνάψει συμβάσεις ξαφνικά καταλήγουν με 70-80 πραγματικές ημέρες εργασίας και με αβέβαιο το «αύριο» τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.
Ο κ. Μπιάγκης αιτήθηκε μία σειρά μέτρων: από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων την έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα προέβλεπε την απαλλαγή β΄ δόσης ενοικίου για το σχολικό έτος 2019-2020, όπως επίσης και την δυνατότητα λύσης μισθώματος και επιστροφή της εγγύησης για την εκμίσθωση του σχολικού κυλικείου. Ακόμα, ζήτησε να του απαντήσουν οι Υπουργοί εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε παράταση της διάρκειας των συμβάσεων μισθωμάτων που λήγουν. Επιπροσθέτως, ο κ. Μπιάγκης ζήτησε από τον τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να του απαντήσει εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου είναι η προώθηση διατάξεων που θα προβλέπουν την παράταση του Επιδόματος Ειδικού Σκοπού πέραν της 31-5-2020 δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι των κυλικείων εξακολουθούν να μην εργάζονται λόγω των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοιού, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν θα προβεί σε ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων των κυλικείων για την περίοδο που βρίσκονται σε καθεστώς «περιοριστικών μέτρων».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι των Σχολικών Κυλικείων»
Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι των κυλικείων των σχολείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ μετά την πρόσφατη ανακοίνωση απαγόρευσης της λειτουργίας των κυλικείων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, λόγω των προστατευτικών μέτρων που επιβάλλονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού.
Ένας κλάδος επαγγελματιών με 10.000 περίπου κυλικεία, 2.000 τουλάχιστον εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις για να εργαστούν συνολικά 180 ημέρες, ξαφνικά καταλήγουν να έχουν δουλέψει μόνο 70-80 ημέρες, με αβέβαιο τόσο το δικό τους «αύριο» όσο και των οικογενειών τους.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή, πρωτόγνωρη κατάσταση, κατά την οποία οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν μηδενικά έσοδα και συνακόλουθα έντονο βιοποριστικό πρόβλημα, ενώ, παράλληλα οι δικές τους υποχρεώσεις τρέχουν «καθημερινά».
Επειδή, στη σημερινή, δεινή οικονομική συγκύρια είναι χρέος και μέλημα της Πολιτείας να μεριμνήσει για την προώθηση ρυθμίσεων και για την προστασία των αδύναμων οικονομικά επαγγελματιών
Επειδή, ο κλάδος των εργαζομένων των Κυλικείων απειλείται με αφανισμό
ΕΡΩΤΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Εάν σκοπεύουν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβούν στην έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή της β΄ δόσης ενοικίου για το σχολικό έτος 2019-2020, όπως επίσης και την δυνατότητα λύσης μισθώματος και επιστροφή της εγγύησης για την εκμίσθωση του σχολικού κυλικείου;
2) Εάν προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσουν σε παράταση της διάρκειας των συμβάσεων μισθωμάτων που λήγουν;
3) Εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η προώθηση διατάξεων που θα προβλέπουν την παράταση του Επιδόματος Ειδικού Σκοπού πέραν της 31-5-2020 δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι των κυλικείων εξακολουθούν να μην εργάζονται λόγω των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοιού;
4) Εάν προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προβεί στη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων των κυλικείων για την περίοδο που βρίσκονται σε καθεστώς «περιοριστικών μέτρων»;