Στην κατάθεση δυο ερωτήσεων προχώρησε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης μαζί με συναδέρφους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδα.
Συγκεκριμένα: Η πρώτη απευθύνεται προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και αφορά τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και συμβούλους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για ένα εξάμηνο ενώ παράλληλα δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για αυτούς λόγω της πανδημίας. Η δεύτερη (ερώτηση με παράλληλη κατάθεση εγγράφων στους ερωτώντες) απευθύνεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και αφορά την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας»
Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά καθυστερημένα στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Για το φερόμενο ως πρώτο κρούσμα στη Δομή της Ριτσώνας, σας έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση την 1η Απριλίου. ‘Εκτοτε η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχεία.
Κάποιες από τις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας συγκεντρώνουν τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό διαβιούντων προσώπων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή στη χώρα, προορίζονται δε να φιλοξενήσουν και ανθρώπους από τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στα νησιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που δεν έχουν διαψευστεί επισήμως, στις 2 Απριλίου ανευρέθησαν άλλα 23 άτομα προσβεβλημένα από τον ιό στην ίδια δομή, ενώ την μεθεπόμενη, στις 3 Απριλίου, φιλοξενούμενοι εκεί αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη δομή και η ΕΛΑΣ ανέλαβε τον εντοπισμό τους. Στις 5 Απριλίου σημειώθηκε αντίστοιχο κρούσμα προσβολής από τον ιό στη Δομή της Μαλακάσας.
Η κυβέρνηση έθεσε αυτές τις δύο δομές σε 14ήμερη καραντίνα. Πέραν τούτου, δημοσιεύματα αλλά και μαρτυρίες σε βραδυνή τηλεοπτική εκπομπή (Kontra Chanel, 7/4/2020), αναφέρουν έλλειψη ιατρικών ελέγχων, έλλειψη μασκών και γαντιών, αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, αδυναμία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, καθώς στην περίπτωση της Ριτσώνας υπήρξαν περιπτώσεις φιλοξενούμενων εκεί αλλοδαπών που δεν δέχθηκαν τον ιατρικό έλεγχο κ.α.
Με λίγα λόγια, από την ειδησεογραφία προκύπτει μια άκρως ανησυχητική εικόνα απουσίας σχεδίου αντιμετώπισης του ιού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
1. Ποιό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στη χώρα; Ποιό είναι το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχετε θέσει σε εφαρμογή, το οποίο σε δημοσιεύματα αναφέρεται ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης “ όπου χρειαστεί εάν υπάρξει κρούσμα σε προσφυγική δομή” ;
2. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, σε συντονισμό με το συναρμόδιο υπουργείο Υγείας, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές και τη δημιουργία μονάδων απομόνωσης, έστω προσωρινών;
3. Σε ποιές ειδικότερες ενέργειες και μέτρα θα προβείτε για τον εντοπισμό του ιδιαιτέρως ευάλωτου πληθυσμού, με στόχο να προστατευτούν από τη διάδοση του κορωνοϊού πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας; Ποιές από τις προτάσεις που σας έχει καταθέσει η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την από 8 Απριλίου 2020 επιστολή της προτίθεστε να υλοποιήσετε;
Αίτημα κατάθεσης εγγράφων
-Να προσκομιστεί αντίγραφο του πρωτοκόλλου – σχεδίου ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές Προσωρινή Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
Θέμα: «Καμία μέριμνα λόγω της πανδημίας για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς & Συμβούλους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας – Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και έξι μήνες»
Απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) όλης της χώρας. Και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα που επιβλήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα, καμία μέριμνα από τη μεριά της επίσημης Πολιτείας δεν έχει ληφθεί για τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ, δηλαδή των δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ενηλίκους. Για αυτούς τους εργαζόμενους δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και αφορούν όσους πλήττονται από την πανδημία.
Επιπρόσθετα, παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019, οπότε και άρχισαν να απασχολούνται στα ΣΔΕ. Την ίδια στιγμή δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Και απλήρωτοι και ανασφάλιστοι δηλαδή! Η προφορική ενημέρωση που είχαν από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο έχει την ευθύνη για την επεξεργασία των πληρωμών τους, περιορίστηκε στην υπόσχεση ότι οι εργαζόμενοι με ασφάλιση ΙΚΑ θα λάβουν μια πρώτη δόση των οφειλομένων μέσα στον Απρίλιο. Επίσημη έγγραφη δέσμευση από τη μεριά του Υπουργείου δεν υπήρξε ποτέ. Σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι απασχολούνται αποκλειστικά στα ΣΔΕ και θα λάβουν, άγνωστο πότε, ένα μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα όμως προέρχεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τί θα γίνει με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές τους εισφορές για την περίοδο που τα ΣΔΕ, όπως και όλα τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.
Μετά από προφορική ενημέρωση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κατέστη σαφές ότι είναι αδυνατό να πληρωθούν για ώρες τις οποίες δεν έχουν εργαστεί ακόμη κι αν αυτό έγινε όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν – και ορθώς- από την πολιτεία για τον περιορισμό της πανδημίας. Η μόνη υπόσχεση που πήραν είναι ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία θα προβλεφθούν κάποιες ώρες αναπληρώσεων, επιπλέον του κανονικού προγράμματος, ώστε να πληρωθούν για μέρος, τουλάχιστον, των χαμένων διδακτικών ωρών. Με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, η μερική αυτή λύση είναι έωλη.
Τέλος, ως προς τη δυνατότητα ένταξής τους στο επίδομα των 800 Ευρώ, αυτό μπορούν να το διεκδικήσουν μόνον όσοι εκπαιδευτικοί είναι αυτοαπασχολούμενοι και έχουν δηλώσει προβλεπόμενο Κ.Α.Δ. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί όπως σημειώνει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου, χωρίς αναγνώριση ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ πιθανό οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στα ΣΔΕ να μην λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της ισονομίας, αφού για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς έχει εξασφαλιστεί η καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο αυτή, όχι όμως και για τους απασχολούμενους στα ΣΔΕ.
Τεράστιες θα είναι και οι συνέπειες ειδικά για τους εκπαιδευτικούς με αποκλειστική απασχόληση, οι οποίοι είχαν βασιστεί στα χρήματα αυτά για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και σίγουρα δεν μπορούσαν να προβλέψουν την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί όλη η χώρα.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1) Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να καταβληθεί άμεσα το σύνολο δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών που τους οφείλονται από τις αρχές Νοεμβρίου 2019;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να τους καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που έπαυσε η λειτουργία των ΣΔΕ λόγω της πανδημίας;
3) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας ως προς την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στα ΣΔΕ;
4) Υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και οι ωροσμίσθιοι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. ΙΚΑ ή αυτοαπασχολούμενοι);