Ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης και διατήρησης της Κοινωνικής Συνοχής και Προστασίας των Νοικοκυριών και την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων, εν μέσω Πανδημίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες συνυπογράφει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Ερώτηση κατατέθηκε στις 30.03.2020 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Υγείας, τον κο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον κο Υπουργό Εσωτερικών, για την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων, εν μέσω Πανδημίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ.κ. Υπουργούς:
• Υγείας
• Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Ορθολογική διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων, εν μέσω Πανδημίας»
Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, την Πανδημία του covid 19. Το Δημόσιο σύστημα Υγείας και οι λειτουργοί του, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Υπερβάλλουν εαυτόν και στηρίζουν τη δημόσια περίθαλψη στην δύσκολη αυτή εποχή, πολλές φορές και χωρίς επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.
Ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των μονάδων υγείας, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί και η διαχείριση των επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων. Ειδικά σήμερα, με την Πανδημία του covid 19, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα.
Η νομοθεσία είναι σαφής ως προς τη διαδικασία διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων και στην σχετική Εγκύκλιο της 10.7.2015, του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται:
«Ειδικότερα, στην υπ. αρ. πρωτ. 146163/2012 ΚΥΑ προσδιορίζονται οι κατηγορίες των Υγειονομικών Μονάδων που υποχρεούνται σε διαχείριση των αποβλήτων τους και καθορίζονται οι κατηγορίες των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ως εξής: α. Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά, τα οποία εκδηλώνουν μόνο την επικίνδυνη ιδιότητα Η9 (Μολυσματικό) σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 60 του Νόμου 4042/2012. β. Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα, τα οποία εκδηλώνουν την επικίνδυνη ιδιότητα Η9 (Μολυσματικό) ταυτόχρονα με μία ή περισσότερες επικίνδυνες ιδιότητες (π.χ. τοξικό, καρκινογόνο, διαβρωτικό, εύφλεκτο κ.λ.π.) σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 60 του Νόμου 4042/2012. γ. Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα, τα οποία εκδηλώνουν μία τουλάχιστον επικίνδυνη ιδιότητα εκτός της ιδιότητας Η9 (μολυσματικό).»”
Κάθε υγειονομική Μονάδα οφείλει να εκπονεί «Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων», θεωρημένο από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια. Στον Κανονισμό αποτυπώνεται η διαδικασία διαχωρισμού, συλλογής, προσωρινής αποθήκευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης ΕΑΥΜ (Επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικής μονάδας), ενώ οφείλει επίσης να τηρεί και σχετικό Μητρώο, αναφορικά με τα είδη και τις ποσότητες αποβλήτων που παρήχθησαν, τον τόπο και χρόνο προσωρινής αποθήκευσης, τον τρόπο επεξεργασίας τους και τον τρόπο τελικής διάθεσης. Οφείλουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να εφαρμόσουν προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, καθώς και των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Επίσης, σε ισχύ είναι και οι κάτωθι Υ.Α.:
• Υ.Α. οικ. 146163/2012 (ΦΕΚ 1537/Β` 8.5.2012) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων»
• Υ.Α. Οικ. 41848/1848/2017, (ΦΕΚ 3469/Β/16.10.2017) «Τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης οικ. 146163/2012 – Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, όπως ισχύει»
• Υ.Α. οικ. 62952/5384/2016, (ΦΕΚ 4326/Β/30.12.2016) «Έγκριση εθνικού σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4342/2015»
Τις τελευταίες ημέρες, πολλά δημοσιεύματα, αναφέρονται στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, στην Αττική και το Βόλο.
Με δεδομένο ότι :
H προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί πρώτιστη ανάγκη, ειδικά σήμερα, εν μέσω Πανδημίας,
Η σχετική νομοθεσία είναι σαφής ως προς τον τρόπο διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων σε όλα τα στάδια.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Τηρείται η σχετική νομοθεσία από όλα τα νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας;
2. Έχουν ενισχυθεί με προσωπικό οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί (επόπτες Δημόσιας Υγείας), ώστε η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων στα νοσοκομεία να είναι σύννομη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ασφαλής;
3. Τηρούνται οι νομοθετικά προβλεπόμενοι όροι διακίνησης και τελικής διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων νοσοκομειακών μονάδων;
4. Σε ποιες Μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσης διατίθενται τα επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικής μονάδας, κάθε νοσοκομειακού Ιδρύματος;
5. Λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, από την Νοσοκομειακή Μονάδα, μέχρι την τελική διάθεση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές»
Ερώτηση κατατέθηκε στις 30.03.2020 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον κο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, για την ανάγκη ενίσχυσης και διατήρησης της Κοινωνικής Συνοχής και Προστασίας των Νοικοκυριών και των Ευπαθών Ομάδων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Ανάπτυξης και Επενδύσεων
2)Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: «Έκτακτα Μέτρα Διατήρησης της Κοινωνικής Συνοχής και Προστασίας των Νοικοκυριών και των Ευπαθών Ομάδων»
Ενώ η υγειονομική κρίση εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρατείνει την ισχύ των αυστηρών μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας και να μελετά την λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων (κλείσιμο αεροδρομίων κλπ), πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων ουσιαστικά βγαίνουν στην ανεργία, με επιδόματα στήριξης αντί αμοιβών, με “εκπαιδευτικά” επιδόματα των 400 ευρώ για πρόγραμμα κατάρτισης, με εφαρμογή των απαράδεκτων μέτρων αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση του τέταρτου κατά σειρά πακέτου οικονομικής στήριξης, η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για 1,5 μήνα επεκτείνεται σε 1,7 εκατ. εργαζομένους και ανέργους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), ενώ η στήριξη επεκτείνεται, μέσα από διαφορετικά προγράμματα (τηλεκατάρτισης κλπ) και σε 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Τα επιδόματα αυτά, ακόμη και στις περιπτώσεις που καταβάλλονται και οι μειωμένοι μισθοί, πολλώ δε μάλλον τα “εκπαιδευτικά” επιδόματα σε δόσεις για προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες, δεν είναι ικανά να ανακουφίσουν τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, χρόνια ασθενείς, άτομα τρίτης ηλικίας, δικαιούχους ΚΕΑ κλπ) από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ), σε ενοίκια κύριας κατοικίας και σε δαπάνες μετακίνησης με τα ΜΜΜ (εισιτήρια) και να απλώσουν ένα δίκτυ προστασίας στα νοικοκυριά που πλήττονται. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων με την μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους στα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών, με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια και στόχο να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή κατά την διάρκεια της πανδημίας και να σταθεί όρθια και ζωντανή η κοινωνία την «επόμενη ημέρα».
Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων όπως:
1. Η αναστολή διακοπής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ αρχικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των οποίων είτε οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, είτε για οποιονδήποτε λόγω έχουν σταματήσει να εργάζονται, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους καθώς για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια, μετά το κλείσιμο τους, παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και αφού το σύνολο της αλληλογραφίας πραγματοποιείται, πλέον, μέσω email.
2. Η μείωση του ενοικίου στο 60% του μισθώματος της κύριας κατοικίας (κούρεμα 40%) για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΠΝΠ (ΦΕΚ 68- Τεύχος Α – 20-3-2020 που αφορά τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων και των κύριων κατοικιών των εργαζόμενων που η σύμβασή τους αναστέλλεται λόγω υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού), με αντίστοιχη φορολογική απαλλαγή για τους μήνες αυτούς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Η ελεύθερη μετακίνηση με τα όλα τα δημόσια ΜΜΜ για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο (μετρό, αστικές συγκοινωνίες κλπ) ώστε να ελαφρυνθούν αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται και παράλληλα να προστατευθούν καθώς δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου συστήματα έκδοσης εισιτηρίων.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να προβούν στη λήψη των, ως άνω, προτεινόμενων μέτρων αναστολής διακοπής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας – ίντερνετ, μείωσης του ενοικίου στο 60% του μισθώματος της κύριας κατοικίας (κούρεμα 40%), ελεύθερης μετακίνησης με τα όλα τα δημόσια ΜΜΜ για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση;
Οι ερωτώντες βουλευτές»