Σύσκεψη διοργάνωσε ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στ. Γκίκας με την Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα και τους τρεις Δημάρχους της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή:
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανου Γκίκα, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων κ. Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου και των Δημάρχων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπης Υδραίου, Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνου Λέσση και Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιου Μαχειμάρη.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Ετέθησαν οι προβληματισμοί των παρευρισκομένων για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για στήριξη της προταθείσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λύσης για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Προτάθηκε να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου νέα συνάντηση στην Αθήνα, την οποία θα συγκαλέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και των θεσμικών φορέων της Κέρκυρας.
Γκίκας: Συνάντηση με άτυπο χαρακτήρα, γι’ αυτό δεν κλήθηκαν Αυλωνίτης, Μπιάγκης
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την μη πρόσκληση των δυο Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συνάντηση προεκλήθη με πρωτοβουλία μου και είχε άτυπο χαρακτήρα, προκειμένου να αμβλυνθούν κάποια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, τα οποία δεν είχαν ουσιαστική σχέση με το ζήτημα. Συμφωνούμε όλοι πως μόνη λύση είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη και πρέπει να εκμεταλλευτούμε, προς όφελος του νησιού, την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, να βοηθήσει την Κέρκυρα.
Τονίζω ότι έχω μια καλή θεσμική σχέση με τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και δεν κατανοώ τον λόγο που ενοχλήθηκαν κάποιοι για την σημερινή συνάντηση που συγκάλεσα με την θεσμική μου ιδιότητα ως κυβερνητικός Βουλευτής».
Η άποψη που θέλει την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη θεωρώντας την ως προσωρινή λύση καταρχάς είναι απαραίτητη. Μία άλλη άποψη που θα ήθελε την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη ή όπου αλλού οριστεί και συμφωνηθεί ως μόνιμη λύση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η κατασκευή ενός εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί έναν μεγάλο πληθυσμό κατοίκων για να μπορεί να είναι συμφέρουσα η κατασκευή ενός εργοστασίου άρτιου και σύγχρονου, πράγμα που δεν ισχύει για την Κέρκυρα.
Για την λειτουργία ενός εργοστασίου απαιτείται ένας αριθμός εργαζομένων που ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να βρεθεί στον χώρο της Κέρκυρας δεδομένου ότι το εργατικό προσωπικό του νησιού προσανατολίζει την ειδίκευση του κυρίως για θέσεις υπηρεσιών τουρισμού. Η πρόσκληση εργαζομένων από αλλού θα έχει πάντα το πρόβλημα για το που θα μένουν και πως θα αντεπεξέρχονται στα έξοδα διαμονής τους .
Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν την κατασκευή του έργου αμφίβολης επιτυχίας ως προς την λειτουργία του. Από την άλλη, η περιοχή της Κοζάνης π.χ. θα είχε λόγο να φτιάξει ένα σύγχρονο μέγα εργοστάσιο που θα συγκεντρώνονται απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, ποσο μαλλον οταν σύντομα θα τερματισθεί η παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη των εργοστασίων της ΔΕΗ, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην απασχόληση και την εργασία .
Νομιζω ότι εξετάζοντας όλες αυτές τις παραμέτρους με τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας είναι δυνατόν να δοθούν ωφέλιμες λύσεις.