Παράλληλα ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στη μεταφορά του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού.
Η ανακοίνωση του Στ. Γκίκα
Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Βουλευτής σχολίασε ότι οι 126 νεκροί από στις καταστροφές στην Μάνδρας και στο Μάτι, απέδειξαν ότι η Πολιτική Προστασία δεν ήταν σε θέση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστεί σωστά τις κρίσεις. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ σημαντικό και εμπεριστατωμένο νομοσχέδιο, όπου επιχειρείται ο συντονισμός μίας πανσπερμίας αρμοδιοτήτων, οδηγιών, εγκυκλίων και επιπέδων σε μία λειτουργική δομή, ώστε σε περίπτωση σημαντικής κρίσης, αυτή να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
Αναφέρθηκε στην καθετοποίηση των Διοικήσεων και στην δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στον εθνικό κορμό Διοίκησης. Παράλληλα ιδρύονται σε περιφερειακό επίπεδο 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, ένα σε κάθε Περιφέρεια, και σε κάθε Δήμο ένα Τοπικό Επιχειρησιακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Για κάθε επίπεδο Διοίκησης προβλέπονται ξεχωριστές αρμοδιότητες, οι οποίες δεν αλληλεπικαλύπτονται, παρά αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν τη βάση για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του ανώτερου επιπέδου Διοίκησης.
Σημείωσε ότι ολόκληρη η δομή του νεοσύστατου Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων τελεί υπό τον κεντρικό έλεγχο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
«Ας μην γελιόμαστε, δεν είναι εύκολος ο συντονισμός τόσων φορέων, τόσων επιπέδων», είπε χαρακτηριστικά. Συνέκρινε την δυσκολία με τις ΕΔ, όπου ο συντονισμός του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στο επιχειρησιακό πεδίο προαπαιτεί «χιλιάδες ώρες ασκήσεων για να επιτευχθεί».
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπογράμμισε την σημασία της αναβάθμισής του, ώστε να γίνει «ισότιμο» με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Μελετών, ώστε το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί να αναλαμβάνει έργα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παρουσίασε το παράδειγμα, όπου η μεταφορά του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας στην Κεντρική Διοίκηση δεν έχει γίνει εδώ και 4 χρόνια εξαιτίας αυτής της έλλειψης.
Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της Μοίρας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών που εδρεύει στη Κέρκυρα. «Η μικρή μονάδα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών πρέπει να ενισχυθεί, καθώς κάθε καλοκαίρι έχουμε πολλές πυρκαγιές στα Ιόνια Νησιά.»
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας κάλεσε τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, μετά από 10 χρόνια κρίσης, να εξετάσουν την ουσιαστική αναβάθμιση των εναέριων και των επίγειων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και του εξοπλισμού του προσωπικού, όπου χρειάζεται.
Κλείνοντας της ομιλία του ο Βουλευτής συνεχάρη τον Υπουργό για την πρωτοβουλία αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και κάλεσε όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, λέγοντας «όταν μιλάμε για Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν χωρούν μικροπολιτικές.»