Ομιλία κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ενημερωτικό του βουλευτή:
Ο Βουλευτής Κέρκυρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας δηλώσεις προβεβλημένων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «δεν συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός κλίματος αρραγούς Εθνικού μετώπου, παρά σπέρνουν ένα διχαστικό κλίμα. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Χώρα μας, τέτοιες πρακτικές δεν υπηρετούν το Εθνικό συμφέρον.»
Επεσήμανε επίσης, ότι το επαναλαμβανόμενο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν έχει ουσία. Υπενθύμισε ότι προ δύο ημερών επισκέφθηκε τον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Παράλληλα, σε 19 ημέρες θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα το οποίο ρυθμίζει πολλές εκκρεμότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καταρχάς, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την υιοθέτηση του αιτήματος για διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στην Τοπική Κοινότητα Αυλιωτών, η οποία δεν εξέλεξε Τοπικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Το άρθρο 12 παρ. 8 του σχεδίου νόμου προβλέπει πράγματι την διεξαγωγή εκλογών σε όσες Κοινότητες της Επικράτειας δεν εξέλεξαν Τοπικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν.
Ο κ. Γκίκας εστίασε στη δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να εκμεταλλευτούν και να απορροφήσουν καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερα έργα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.
Ο Βουλευτής υπογράμμισε την σημαντικότητα της δυνατότητας σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Δήμων με τις τεχνικές υπηρεσίες της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ), τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ). Μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων μικροί Δήμοι οι οποίοι είτε δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες είτε αυτές είναι υποστελεχωμένες, θα μπορούν να εκπονούν μελέτες και να πραγματοποιούν έργα.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στο καινοτόμο πρόγραμμα «Προστασία στο Σπίτι», το οποίο αφορά άτομα που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι οι δικαιούχοι θα δέχονται κατ΄οίκον εξέταση, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά επί παραδείγματι τα Διαπόντια Νησιά, τα οποία ανήκουν στις δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ εξήρε το γεγονός ότι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων για την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού και την είσοδό τους στο πρόγραμμα.
Επίσης, στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη για τους Δήμους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης, στους οποίους, όπως επεσήμανε ο κ. Γκίκας, ανήκει και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έως και το 2022, η με απευθείας ανάθεση εκμίσθωση κτιρίων για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να διευκολυνθεί μέχρι τότε η διαδικασία ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων.
Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση που θα έχουν, καθώς πλέον οι Προξενικές Αρχές αποκτούν πρόσβαση στο Μητρώο Πολιτών. Συνεπώς, οι ληξιαρχικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, θα μεταγράφονται απευθείας από τις Προξενικές Αρχές.
Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι «σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα». Για αυτό τον λόγο κατατέθηκαν τροπολογίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες έχουν ως στόχο «να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παρούσα κρίση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα».
Εξήρε τέλος την πρόβλεψη με την οποία αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος νόμιμης παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα από τρία σε επτά έτη, έως ότου αποκτήσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης πολιτογράφησης.