Τη γεωπολιτική σημασία των Διαποντίων Νήσων και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη μόνιμη και διαρκή επίλυση του τεράστιου προβλήματος στη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου ανέπτυξε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βουλευτή Κέρκυρας:
Ο κ. Αυλωνίτης μίλησε για ένα διαχρονικό ζήτημα που απαιτεί μια θεσμική και μόνιμη λύση, δεδομένης της πλειονότητας των υπερηλίκων μονίμων κατοίκων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσφερε πρακτικά σημαντικές υπηρεσίες στην κάλυψη των ιατρών από ιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εθνική εμβέλεια του ζητήματος, είπε πως στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή συγκλίνουν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τριών χωρών, όπως της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας και παράλληλα επεσήμανε την υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν παραδοσιακά, τα Διαπόντια νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες για να εκφράσει την έντονη ανησυχία του ως προς την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην υγεία του μόνιμου πληθυσμού κατά τη διάρκεια παραμονής των τουριστών.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης εξηγώντας τη θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας στην καθολική πρόσβαση των κατοίκων ακριτικών και νησιωτικών περιοχών στις κρατικές δομές υγείας, αναφέρθηκε στην πολιτική λύση που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολίασε ως άριστη τη σχέση των Υπουργείο Υγείας και Εθνικής Άμυνας ως προς τη διαχείριση ανάλογων ζητημάτων και δεσμεύτηκε για νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει πλαίσιο για τις «άγονες» περιοχές, κίνητρα προσέλκυσης των ενδιαφερομένων για στελέχωση των δομών, ιατρών αλλά και την υποχωρητικότητα ως προς το χαρακτήρα της κάλυψης των κενών.
Ο κ. Αυλωνίτης κατά τη δευτερολογία του αναφέρθηκε σε ορισμένες πτυχές ενός επαρκώς κοστολογημένου πακέτου κινήτρων ύψους 50 εκ. ευρώ που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ειδικό αφορολόγητο επίδομα, η ιεραρχική εξομοίωση με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα επιστημονικά, στεγαστικά, φορολογικά και διοικητικά κίνητρα (ταχύτερη εξέλιξη κ.λπ.), τονίζοντας ταυτόχρονα την ηθική απαίτηση στήριξης από την Πολιτεία για τον τερματισμό της γελιοποίησης, όπως είπε χαρακτηριστικά του ρόλου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Κέρκυρα, αλλά και εκείνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι κάθε τόσο που λήγει η θητεία του οπλίτη-ιατρού διαγκωνίζονται ποιος θα παρέμβει πρώτος στον αρμόδιο υπουργό για να βρεθεί προσωρινά μια λύση..
Η διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι θα προβεί σύντομα σε νομοθετική πρωτοβουλία ήταν το επιστέγασμα της όλης συζήτησης.