Ασαφής και γενικόλογη η απάντηση του Υπουργείου, χωρίς να καλύπτει τα θέματα που έθιξε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, για τη δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.
Στις 13 Απριλίου 2020 κατατέθηκε ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, την οποία συνυπέγραψαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού με θέμα τη δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού ως εργαλείου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση, δηλώνει ο Αυλωνίτης
Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ.148/21-05-2020 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Τουρισμού, δηλώνει ο κ. Αυλωνίτης και σχολιάζει: “Παρότι αναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο η ανάγκη σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός προγράμματος για την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία περί αυτού, παρά μόνο έγινε μια ασαφή περιγραφή στόχων και επιδιώξεων του Υπουργείου, χωρίς να καταλήγει σε σαφείς απαντήσεις. Είναι αναγκαία η εκπόνηση και επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όσο το δυνατό περισσότερες κατηγορίες πολιτών, που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες περιστάσεις που έχουν προκύψει λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Υπό αυτή την έννοια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η απάντηση αυτή καλύπτει στην πραγματικότητα τα θέματα που τέθηκαν από την Ερώτηση μας”.
Το κείμενο της απάντησης του Υπουργείου Τουρισμού έχει ως εξής :
Θέμα: «Δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού ως εργαλείου τόνωσης της ελληνικής οικονομίας ».
Σχετ.: Η με Α.Π. 5764/13.04.2020 Ερώτηση
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων σαράντα έξι (46) Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, σε συνεργασία με τους φορείς του τουριστικού κλάδου στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων και διαρκών επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού, σημειώνεται ότι το τελευταίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που υλοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) ήταν το «Τουρισμός για Όλους» κατά τα έτη 2013-2014. Σήμερα, το Υπουργείο Τουρισμού εφαρμόζει σχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής ζήτησης προκειμένου να καταπολεμηθούν οι συνέπειες του COVID-19 στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, να εξασφαλιστούν βιώσιμα επίπεδα πληρότητας και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο μας ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας των διαδικασιών για την υλοποίηση και ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού «Τουρισμός για Όλους» το οποίο αφορά 250.000 δικαιούχους.
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι τόσο η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όσο και η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, θα επιδοτηθεί η παραμονή σε καταλύματα όλης της χώρας ατόμων, που δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων.
Η ενεργοποίηση της υλοποίησης Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού αλλά και γενικότερα η στρατηγική τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της αναζήτησης πόρων χρηματοδότησης όλων των δράσεων είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε μέσω αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων, ως μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας τουριστικής ζήτησης και για την καταπολέμηση των συνεπειών του COVID-19 στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί με τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την
αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Η εγχώρια τουριστική οικονομία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων αλλά αναμένεται να ανακάμψει πιο γρήγορα μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού. Κατά τη φάση της ανάκαμψης, ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι στηρίζει την τουριστική ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων μικρής ή μέτριας κλίμακας μελετώνται ώστε να
ενισχυθούν τα κίνητρα εσωτερικής τουριστικής κίνησης, ενώ εξετάζονται οι καλές πρακτικές που σταδιακά ανακοινώνονται το διάστημα αυτό από άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, στρατηγικοί στόχοι προς μία σταδιακή μετάβαση για την
«επόμενη ημέρα», αποτελούν το άνοιγμα των επιχειρήσεων και η ενεργοποίηση εκ νέου της αγοράς, η διαφύλαξη της αίσθησης ασφάλειας σε όλους τους προορισμούς, των κατοίκων και επισκεπτών τους, καθώς και η υποστήριξη όλης της αλυσίδας του τουριστικού τομέα.»