Τόσο η ομόρρυθμη όσο και η ετερόρρυθμη εταιρία ανήκουν στη κατηγορία των προσωπικών εταιριών καθώς βασίζονται στο πρόσωπο των εταίρων και τη περιουσιακή κατάσταση τους. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των προσωπικών εταιριών είναι πως απαιτείται η διαρκής συνεργασία των εταίρων και δεν αρκεί μόνο η καταβολή της εισφοράς.
Αναφορικά με την Ομόρρυθμη Εταιρία (Ο.Ε), αυτή αποτελεί την εταιρία που έχει νομική προσωπικότητα, για τις υποχρεώσεις της οποίας όλοι οι εταίροι ευθύνονται μαζί με την εταιρία απεριόριστα και εις ολόκληρον. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ο.Ε είναι η εταιρική της επωνυμία και ο τρόπος με τον οποίο ευθύνονται οι εταίροι της. Αναλυτικότερα, η επωνυμία της Ο.Ε συνιστά το όνομα με το οποίο εμφανίζεται η εταιρία στις συναλλαγές. Η επωνυμία της διακρίνεται σε ρητή και σιωπηρή. Η ρητή επωνυμία επιβάλλεται από το νόμο και αποτελείται από το όνομα ενός τουλάχιστον εταίρου και από προσθήκη που υποδηλώνει την ύπαρξη της εταιρίας. Στη περίπτωση που η επωνυμία περιλαμβάνει μόνο το όνομα ενός εταίρου, η απουσία των ονομάτων των λοιπών εταίρων καλύπτεται με τις φράσεις : << και Σια >>, <<και Συντροφιά>>, <<και Υιοί>>, <<και αδελφοί>>. Σιωπηρή επωνυμία υπάρχει όταν η εταιρική σύμβαση δεν περιέχει ρητή συμφωνία για ορισμένη επωνυμία και τότε κατά τον νόμο θεωρείται πως η επωνυμία της είναι το σύνολο των ονομάτων των εταίρων.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Ο.Ε είναι η εις ολόκληρον ευθύνη των εταίρων, καθώς κάθε εταίρος ευθύνεται για ολόκληρο το πόσο που οφείλεται και όχι για μέρος του. Δηλαδή, κάθε δανειστής της εταιρίας μπορεί να απαιτήσει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό από κάθε ομόρρυθμο εταίρο ή από την εταιρία και να ικανοποιήσει την απαίτηση του μια φορά. Αυτό σημαίνει πως αν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό από την εταιρία, ο δανειστής της Ομόρρυθμης δε θα δικαιούται να το ζητήσει και από τους εταίρους. Πέρα από την εις ολόκληρον ευθύνη των εταίρων, αυτοί ευθύνονται και απεριόριστα δηλαδή με ολόκληρη τη περιουσία τους και όχι με ορισμένο ποσό, όπως είναι για παράδειγμα το ποσό της εισφοράς τους. Στη συνέχεια ο εταίρος (συνοφειλέτης) που θα καταβάλει το οφειλόμενο ποσό μπορεί να στραφεί κατά των υπολοίπων εταίρων και να ζητήσει, κατά τον λόγο της συμμετοχής τους στην Ο.Ε., την καταβολή μέρους του χρέους (δικαίωμα αναγωγής).
Στον αντίποδα, ετερόρρυθμη εταιρία (Ε.Ε) είναι η εταιρία που έχει νομική προσωπικότητα αλλά αποτελείται από δύο διακριτές κατηγορίες εταίρων, αυτοί που ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρον και ένας ή περισσότεροι εταίροι που ευθύνονται περιορισμένα. Από τον ορισμό της Ε.Ε προκύπτει πως αποτελεί είδος της Ομόρρυθμης Εταιρίας. Οι δύο διακριτές κατηγορίες των εταίρων είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδάλλως θα πρόκειται για Ο.Ε. Να σημειωθεί πως δε μπορεί να υφίσταται ετερόρρυθμη εταιρία όταν όλοι οι εταίροι ευθύνονται περιορισμένα, καθώς στην Ε.Ε είναι απαραίτητη η συνύπαρξη ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταίρων. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι της Ε.Ε δε γίνονται έμποροι μόνο από τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε.
Επιπλέον, δεν επιτρέπεται από το νόμο να περιλαμβάνεται στην εταιρική επωνυμία της Ε.Ε. το όνομα του ετερόρρυθμου εταίρου. Στη περίπτωση μάλιστα που τεθεί το όνομα του ετερόρρυθμου εταίρου στην επωνυμία της ετερόρρυθμης εταιρίας τότε ο εταίρος αυτός θα ευθύνεται όπως ο ομόρρυθμος εταίρος δηλαδή απεριόριστα και εις ολόκληρον. Ο ετερόρρυθμος εταίρος έχει την υποχρέωση συνεισφοράς των υποσχεθέντων (όπως και ο ομόρρυθμος), αλλά για τα εταιρικά χρέη ευθύνεται περιορισμένα μέχρι το ποσό της εισφοράς του. Ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν επιτρέπεται να κάνει καμία πράξη διαχείρισης, ούτε να εργαστεί στις υποθέσεις της εταιρίας. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του αυτής θα έχει απεριόριστη και εις ολόκληρον ευθύνη για όλα τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρίας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως το δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει την υπόθεση σας θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στον ιδανικό εταιρικό τύπο για την επιχείρηση σας.
Το άρθρο ανέλαβε η συντακτική ομάδα του Δικηγορικού γραφείου Καμουζή Κωνσταντίνου