Η διασκέδαση των νέων και όχι ο τουρισμός έφερε το δεύτερο κύμα κορονοϊού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αδειάζοντας Γεωργιάδη. Είπε ότι “και 5.000 ΜΕΘ να είχαμε θα παίρναμε μέτρα”
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού οφείλεται στη διασκέδαση ιδίως των νέων και όχι στον τουρισμό επέμεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, αλλά και να μην γίνει εφέτος η πορεία του Πολυτεχνείου.
Με τον τρόπο αυτό άδειασε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που εμμέσως πλην σαφώς είχε συνδέσει την έξαρση με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι. Αδειασε όμως και το διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό, καθώς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιεί στατιστικά θανάτων.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, κάτι ωστόσο που δεν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προτείνει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τις ΜΕΘ και τόνισε πως και 5.000 ΜΕΘ να είχαμε πάλι θα παίρναμε μέτρα.
Έβαλε και προσωπικό τόνο, λέγοντας πως: “Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο θα γυρίσω σπίτι μου και δε θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα”, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στοχοποιεί το Σωτήρη Τσιόδρα.
“Δεν φταίει ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα- Δεν θα ερχόταν οι πελάτες μας με υποχρεωτικό τεστ”
Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να πάρει το δραστικό μέτρο του οριζοντίου lockdown, καθώς μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα υπήρξε δραματική εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με κίνδυνο επέκτασης σε όλη τη χώρα. Σημείωσε ότι το lockdown του Νοεμβρίου σε σύγκριση με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου έχει δύο βασικές διαφορές: Τη χρήση μάσκας και το γεγονός ότι παραμένουν ανοιχτά τα δημοτικά.
Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου, αλλά υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων: “Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού”. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως προς αυτό ότ χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, και χώρες όπως η Κύπρος που είχαν πολύ πιο αυστηρές διαδικασίες, χτυπήθηκαν επίσης από δεύτερο κύμα κορονοϊού. “Εάν η έκταση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτώβρη- αρχές Νοεμβρίου. Αυτό είναι τελείως προφανές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το διαπιστώσει”, σχολίασε επίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμισε εξάλλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 18 Μαϊου εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί ακόμη δεν είχε ανοίξει τον τουρισμό. Υποστήριξε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση είχε θεσπίσει υποχρεωτικά τεστ PCR σε όποιον ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα, θα είχε έρθει το 10% του τουριστικού ρεύματος που τελικά ήρθε. “Θα ισοδυναμούσε αυτή η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με το άνοιγμα” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: “Δεν μπορείτε να τα θέλετε μονά ζυγά δικά σας και από τη μία να λέτε τεστ και από την άλλη να προσδοκάτε ότι οι πελάτες μας στις χώρες που επέλεξαν να ανοίξουν, θα ερχόταν με υποχρεωτικά τεστ”.
“Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν θα ήταν άλλοθι για χαλαρότητα”
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, εάν συνεχιζόταν αυτοί οι ρυθμοί, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα παραπάνω από 1000 ασθενείς, εκ των οποίων μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ. Σημείωσε ωστόσο ότι: “Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μία χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητές μας. Δυστυχώς -και το ξέρουμε- κάποιοι από αυτούς που θα αρρωστήσουν βαριά θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι, ένα σημαντικό ποσοστό, θα καταλήξουν”. Τόνισε συνεπώς ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας και η αρχή της αλυσίδας είναι η ανεξελεγκτη διασπορά του ιού, κυρίως μέσα από τις μετακινήσεις και επαφές με αγνώστους, δεν αρκούν όσες ΜΕΘ και να υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία ένα υποθετικό ερώτημα: “Αν είχαμε 3.000 ΜΕΘ, αντί για τις 1.000 και κάτι που έχουμε. Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης τα οποία παίρνουμε; Διότι, αν αυτό υπονοείτε ,τότε πρέπει να σας πω ότι εάν γέμιζαν 3.000 ΜΕΘ θα είχαμε 1.500 πολίτες που θα έχαναν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα. Άρα είμαι και ο αριθμός τους δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι και να μην πάρουμε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας νωρίτερα”.
“Βασική αιτία διασποράς του κορονοϊου η διασκέδαση των νέων”
“Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση” παραδέχθηκε πάντως ο πρωθυπουργός, αλλά εξήγησε πως όταν η τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι, πρέπει να υπάρξει κυματοθραύστης. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δοκίμασε πολλά αμυντικά σχέδια, τα οποία προδόθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιων.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι βασική αιτία διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. “Αυτό δεν το λέω ως κριτική, είναι οι νέοι προφανώς πιο επιρρεπείς σε τέτοια συμπεριφορά, αλλά αυτό είναι μία διαπίστωση. Ακούω από την αντιπολίτευση, στοχοποιείτε τους νέους λες και είναι παντελώς ανεύθυνοι και υπεράνω κριτικής”.
Διευκρίνισε δε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ για να περιοριστούν μετακινήσεις, που έχουν χαρακτήρα προαιρετικότητας. “Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνεται σε αυτή τη συγκυρία είναι να βγαίνουμε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης και να πηγαίνουμε από το ένα σπίτι στο άλλο, κάνοντας παρέες με ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος”.
“Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη”
Ο πρωθυπουργός έκανε και αυτοκριτική παραδεχόμενος τρία λάθη. Ειδικότερα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε επιβάλει τη χρήση μάσκας παντού νωρίτερα, να είχε περιορίσει τη διασκέδαση νωρίτερα και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη να είχε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα.
“Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση”
“Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά. Δεν είδα να λέτε πάρτε τώρα πιο δραστικά μέτρα, κάντε lockdown, κλείστε τώρα την οικονομία”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης. Απάντησε μάλιστα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ως να ήταν πρόταση συγκυβέρνησης.
“Επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνήσουμε τη χώρα. Μας λέτε ότι είμαστε πολιτικοί απατεώνες και τώρα ξαφνικά θέλετε να γινετε μέρος της κυβέρνησης μας” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα: “Η Ελλάδα έχει η κυβέρνηση σοβαρή. Σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει”, ενώ κάλυψε απόλυτα την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την παραίτηση της οποίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο με τη Cisco.