Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ελλήνων, όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κορονοϊού. Τι είπε για την εξάπλωση της νόσου.
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Εμβολιαστικής Κάλυψης για Cocid-19, καθώς διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο υπουργός, διατηρείται η σταθερή εισροή νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία, ενώ και η διατήρηση του αυξημένου αριθμού νέων κρουσμάτων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός τόνισε ότι όταν θα έρθουν τα εμβόλια, 1018 εμβολιαστικά κέντρα θα έχουν δυναμικότητα εμβολιασμού 2.117.400 πολίτες το μήνα.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη δυσκολία σε νομούς στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα επικαλέστηκε μήνυμα του καθηγητή κ. Τσιόδρα, όπου επεσήμανε τα υψηλά ποσοστά θετικότητας σε Νομούς όπως, των Γρεβενών, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Λάρισα, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και του Έβρου. Μάλιστα χθες η Θεσσαλονίκη σημείωσε ρεκόρ νέων διαγνώσεων με 905 κρούσματα.
«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.
Ο υπουργός αναφερόμενος στο σχέδιο για τους εμβολιασμούς παρουσίασε τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων με τις οποίες έχει συμφωνήσει η ΕΕ για κεντρικές προμήθειες, καθώς και το χάρτη με τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργούνται στη χώρα, τα οποία θα έχουν δυναμικότητα εμβολιασμού 2.117.400 πολίτες το μήνα.
Ευάλωτες ομάδες και υγειονομικοί αποτελούν προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς. Μάλιστα στους οίκους ευγηρίας αναφέρθηκε ότι εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι θα εμβολιαστούν μέσα σε 10 ημέρες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Πρώτοι πάντως θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.
Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας είπε ότι “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες (Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Biontech-Pfizer, Mderna, CureVac). Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός”.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών αυτός θα γίνει από το Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό ΕΟΔΥ σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, σε 8 προ-αναχωρισιακά κέντρα και σε 34 κέντρα φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών. Ακόμη για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε Υγειονομικό Προσωπικό Μονάδων Υγείας να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό και τους ωφελούμενους.
Για να μπορέσει ένα πολίτης να κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να προηγηθεί κλείσιμο ραντεβού όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία του. Τα κέντρα θα εξυπηρετούν σε δύο βάρδιες, 6 μέρες την εβδομάδα. Οι 3 επιλογές για να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι: SMS, online και τηλεφωνικά κέντρα (θα του δοθούν αναλυτικές οδηγίες – συστήνεται για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας).
Σχετικά με τον εμβολιασμό η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι εμβολιασμοί με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούν να ξεκινήσουν και τον πρώτο μήνα του 2021. Βέβαια σημείωσε ότι για να αποκτήσει ο πληθυσμός γενική ανοσία θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 60% του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοίχος ανοσίας.